Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου σε σκύλους στην Ελλάδα



Δυστυχώς τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα ο καρκίνος των σκύλων παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κι όπως στους ανθρώπους έτσι και στα σκυλιά υπάρχουν πολλές μορφές του. Τα πιο συχνά ογκολογικά περιστατικά αφορούν στον καρκίνο του μαστού, του δέρματος, του στόματος, των εσωτερικών οργάνων που καταλήγουν να προσβάλλουν και τους πνεύμονες μεταστατικά, το λέμφωμα, το οστεοσάρκωμα... Το ζώο νοσεί σε ηλικία άνω των 9-10 ετών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το σκυλί είναι νεότερης ηλικίας.

Συνήθως ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται κατά το 4ο-5ο έτος της ηλικίας, σπάνια σε μικρότερες ηλικίες. Ο καρκίνος του μαστού στους σκύλους μπορεί να είναι καλοήθους μορφής ή κακοήθους και διαπιστώνεται στη βιοψία ή στην ιστοπαθολογική εξέταση.
Υπάρχουν διάφορα σημάδια:
Όγκοι και εξογκώματα
Απώλεια βάρους
Ασυνήθιστες οσμές
Ασυνήθιστες εκκρίσεις (πύον, αίμα, εμετός, διάρροια, συσσώρευση υγρού στη κοιλιά)
Πληγές, που δεν κλείνουν
Αλλαγή στην όρεξη του ζώου
Βήχας και δυσκολία στην αναπνοή
Λήθαργος ή κατάθλιψη
Αλλαγές στις συνήθειες υγιεινής
Ενδείξεις πόνου

Η ιατρική επιστήμη θεωρεί ότι είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ κάποιες ράτσες σκύλων έχουν γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Ακόμη κι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μελανώματος, ενώ η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου πάντα βελτιώνει τη κατάσταση. Η πρώτη επιλογή θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση, όπου αυτή είναι εφικτή. Στις μη χειρουργήσιμες περιπτώσεις ή σε συνδυασμό χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Επίσης είναι διαθέσιμα τα εμβόλιο γρίπης για τα σκυλιά canine influenza virus (CIV) H3N2 και canine influenza virus H3N8.


Η Κρήτη έρχεται πρώτη αναφορικά στον καρκίνο των σκύλων. Υπάρχουν όμως και τα ευχάριστα αφού πέρσι το καλοκαίρι εγκαινιάστηκε στο Ηράκλειο το πρώτο πάρκο Σκύλων στην περιοχή του Καράβολα. Ένα πάρκο όπου οι ιδιοκτήτες σκύλων θα μπορούν να πηγαίνουν μαζί με τους τετράποδους φίλους τους και να τους αφήνουν να παίξουν ελεύθερα, μέσα σε μια περίφρακτη έκταση. Στο Πάρκο Σκύλων εκτός από τα πρακτικά με τουαλέτα για τετράπεδα, αναμένεται να υπάρξουν και εκδηλώσεις για ζώα, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη, αλλά και την εκπαίδευση των ιδιοκτητών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου