Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ – ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ


Αυτή τη Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 περίπου 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες άλλη μια φορά με κύρια αιτήματα οι πολιτικοί να επιταχύνουν την λήψη των μέτρων για την προστασία του Κλίματος και να κάνουν πράξη την δέσμευσή τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Με μεγάλη επιτυχία λόγω της μαζικής συμμετοχής, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή, συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πορεία για το Κλίμα. Η πορεία ξεκίνησε από τον βόρειο σιδηροδρομικό σταθμό και κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν διπλασιάσει τα δρομολόγιά τους λόγω του κόσμου και η πορεία ξεκίνησε μισή ώρα νωρίτερα! Κεντρικό σύνθημα ήταν φυσικά ο αγώνας για το μέλλον των επόμενων γενεών, όμως εκείνο που ξεχώρισε αφορούσε το λιώσιμο των πάγων.
Ακολουθούσε το ότι πρέπει να διώξουμε το πλαστικό από το περιβάλλον μας και οι πολιτικοί να έρθουν κοντά μας, να δουλέψουμε μαζί λίγο περισσότερο με συμμετοχικό τρόπο. Όλοι μαζί, τα παιδιά, οι γονείς και οι πολιτικοί.

Επίσης για Τρίτη συνεχόμενη Πέμπτη οι μαθητές στο Βέλγιο κατέβηκαν στους δρόμους με περισσότερους από 35.000 οι διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή. Πολλοί μαθητές με πλακάτ, σημαίες, πανό ("Be part of the solution, not the pollution"), διαδήλωσαν μπροστά από το ευρωκοινοβούλιο για την ελλιπή πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η μαζικότητα των διαδηλώσεων κλιμακώνεται, αφού ξεκίνησε πριν τρεις βδομάδες με 5.000 μαθητές κι στις 24 Ιανουαρίου έφτασε στις 35.000 σύμφωνα με τα βελγικά media.

Στις Βρυξέλλες με χιόνι πραγματοποιούν πορείες κάθε Πέμπτη ζητώντας άμεση δράση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ τα μηνύματά τους ήταν τόσο στα αγγλικά όσο και στα φλαμανδικά. Μερικά από τα συνθήματα ήταν..."Αλλάξτε το σύστημα, σώστε τον πλανήτη, γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε", ενώ καλούσαν για πιο εκτεταμένη χρήση ποδηλάτων κι εναλλακτικών μέσων έναντι αυτοκινήτων. Οι διευθυντές σχολείων επαινούν τις κινητοποιήσεις αυτές. Στα περισσότερα σχολεία οι κινητοποιήσεις έγιναν με την έγκριση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, μια 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια, η οποία άρχισε μια διαδήλωση μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο την περασμένη χρονιά. Τον περασμένο μήνα μάλιστα, απευθύνθηκε σε παγκόσμιους ηγέτες σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Οι Βέλγοι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν τις δράσεις τους και τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη το World Economic Forum στο Νταβός, με ένα από τα θέματα την κλιματική αλλαγή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου