Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ


Χθες 5 Νοεμβρίου 2018 έγινε μια όμορφη εκδήλωση στη ΠΡΕΣΒΕΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ με σκοπό τη γνωριμία με τα παραδοσιακά κυπριακά αλλαντικά, καθώς το Εμπορικό Κέντρο της Πρεσβείας ολοκλήρωσε τη τριλογία των ενημερωτικών βιβλιαρίων για τα κυπριακά προϊόντα. Η Κύπρος με την Ελλάδα διατηρούν τη μεγαλύτερη αμφίδρομη εμπορική σχέση με εισαγωγές – εξαγωγές αλλαντικών και με αυξητική τάση, ενώ δεύτερη έρχεται η Μεγάλη Βρετανία, όπου κι εκεί υπάρχει άνοδος στις εξαγωγές.
Niki Mitarea, Maria Netsika

Τη παρουσίαση έκαναν η Νίκη Μηταρέα, η Μαρία Νέτσικα κι ο Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας, κ.Ιωσήφ Κυπραίος. Αναλύθηκαν όσα περιέχει το νέο booklet και συγκεκριμένα για τα αλλαντικά: χοιρομέρι, λούντζα, ποσυρτή, Παφίτικο λουκάνικο, λουκάνικο Πιτσιλιάς, αλλά και τα σπάνια: ζαλατίνα, τσαμαρέλλα και απόχτιν.

Στην εκδήλωση γνωριμίας μετά τις 6 μμ, παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι της Κύπρου και της γαστρονομίας, δημοσιογράφοι, σεφ κι άλλοι επαγγελματίες του χώρου... όπου γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Σπιτιού της Κύπρου – Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα εκτός από τον Πρέσβη της Κύπρου, την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια Εμπορίου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κυρία Νέλλη Κουλία. Τα παραδοσιακά Κυπριακά αλλαντικά είναι άλλος ένα νόστιμος κρίκος, που συνδέει τη γαστριμαργική με τη πολιτιστική παράδοση της χώρας.

Ακολούθησε κοκτέηλ πάρτυ με γευστική δοκιμή εδεσμάτων από τα περίφημα παραδοσιακά αλλαντικά της Κύπρου συνοδευόμενα από κυπριακά κρασιά. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία για αρκετές επαφές κι ευχάριστη ανταλλαγή πληροφοριών. Τα αλλαντικά στη Κύπρο παρασκευάζονταν παραδοσιακά από τις οικογένειες μετά τη σφαγή του οικόσιτου χοίρου, κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων, όπως και σ'όλα τα ελληνικά νησιά. Η παραγωγή τους προέκυψε ως ένας απλός τρόπος συντήρησης του κρέατος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Εκτός από την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της οικογένειας, τα αλλαντικά σε κάποιες περιπτώσεις κάλυπταν κι ανάγκες βιοπορισμού, καθώς διατίθεντο προς πώληση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Wine Plus, τηλ. 2310 888311, info@wineplus.gr ή το Εμπορικό Κέντρο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα τηλ. 210 3734822.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου