Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Φονικές δασικές πυρκαγιές στη Καλιφόρνια συνεχίζουν να καταστρέφουν περιουσίες και ζωές



Η μάχη, που δίνουν πολλές χιλιάδες πυροσβέστες με τις πυρκαγιές στη Καλιφόρνια συνεχίζεται και σήμερα 14 Νοεμβρίου, ενώ στους 50 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών. Είναι η 6η ημέρα, που εξακολουθούν οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., την ώρα που οι ομάδες έρευνας προσπαθούν να βρουν τις σορούς πιθανόν νέων θυμάτων στα αποκαΐδια, με τον αριθμό των αγνοούμενων στους 228. Τα τελευταία δύο χρόνια η Καλιφόρνια βίωσε τις δύο χειρότερες χρονιές στην ιστορία της ως προς τις δασικές πυρκαγιές κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στις δυτικές ΗΠΑ και τη ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Ο σερίφης Χόνι ανακοίνωσε για 228 αγνοούμενους, αλλά χθες Τρίτη είπε πως ο αριθμός είναι πολύ ρευστός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει σε κατάσταση μείζονος καταστροφής τις πυρόπληκτες περιοχές στην Καλιφόρνια ήδη από τη Δευτέρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμα ομοσπονδιακά κεφάλαια.
Πέρα από την καταστροφή των σπιτιών, ο σερίφης της Κομητείας του Λος Άντζελες Τζιμ ΜακΝτόνελ δήλωσε ότι η φωτιά έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις υποδομές, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, τους δρόμους, τα φώτα, κι «άλλα πράγματα, που κάνουν μια πόλη να είναι πόλη».

Ο αριθμός των 50 νεκρών από τις πυρκαγιές, που κατακαίνε την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, πιθανότατα θα αυξηθεί δραματικά. Τα λείψανα έξι θυμάτων της δασικής φωτιάς, που οι Αρχές αποκαλούν Camp Fire, εντοπίστηκαν την Τρίτη στην πόλη Πάρανταϊς, τμήματα της οποίας απανθρακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η πόλη Paradise απέχει 280 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο και καταστράφηκαν πάνω από 8.800 σπίτια κι άλλα κτήρια... μια πόλη όπου ζούσαν άλλοτε 27.000 κάτοικοι και σβήστηκε από το χάρτη.

Στη βόρεια Καλιφόρνια, η φωτιά "Camp Fire" μετέτρεψε σε στάχτη περισσότερα από 505.000 στρέμματα γης και έχει τεθεί υπό έλεγχο μόλις σε ποσοστό 30%, ενώ στο σύνολο μιλάνε για περισσότερο από 1 εκατομμύριο στρέμματα. Περισσότερα από 260 εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν στις φλόγες. Σήμερα όλοι παραλληλίζουν τη καταστροφή με την πολύνεκρη δασική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον περασμένο Ιούλιο, γιατί στην Καλιφόρνια είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες, που επικρατούν και συντέλεσαν στην ραγδαία εξάπλωση της καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς.

Στη νότια Καλιφόρνια οι δασικές πυρκαγιές χαρακτηρίζονταν λίγο καλύτερες από τις τοπικές Αρχές, αφού οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο κατά το 35% την πυρκαγιά που οι Αρχές βάπτισαν Woolsey Fire. Η πυρκαγιά Woolsey έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, έχει καταστρέψει πάνω από 400 κτίρια και έχει εκτοπίσει πάνω από 200.000 πολίτες από κοινότητες σε βουνά και λόφους κοντά στην παραθαλάσσια κοινότητα Μάλιμπου, δυτικά του Λος Άντζελες.

Η Καλιφόρνια, όπως οι περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, έχουν περισσότερη υγρασία το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το κλίμα της Καλιφόρνια ήταν πάντα αυτό. Το καλοκαίρι, η έλλειψη βροχοπτώσεων και η αύξηση της θερμοκρασίας, οδηγούν την βλάστηση της περιοχής να αργοπεθαίνει. Αυτή η ξηρή βλάστηση είναι ιδανική για την δημιουργία και την εξάπλωση πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή του πλανήτη και η αύξησης των πυρκαγιών όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Πίσω από αυτά κρύβεται μία αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 2 με 3 βαθμών Φάρενχαιτ λόγω του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Περίπου 300.000 χιλιάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Διάσημοι σταρς έχουν χάσει τα σπίτια τους, όπως ο Τζέραρντ Μπάτλερ, που μέσα από φωτογραφία που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram έδειξε τις στάχτες από την έπαυλη του και κάλεσε τα εκατομμύρια των followers του να στηρίξουν, αν μπορούν τους πυροσβέστες.

Η Κιμ Καρντάσιαν ενημέρωσε μέσω Twitter, πως ένα μέρος της βίλας τους στο Xίντεν Χιλς «χτυπήθηκε» από τις φλόγες, αλλά δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Ανακοινώσεις έγινανα κι από Ορλάντο Μπλουμ, Σερ, Τζέσικα Σίμπσον, Lady Gaga, τον τραγουδιστή Ρόμπιν Θικ, από τον Πιρς Μπρόσναν. Οι τραγουδιστές Μάιλι Σάιρους και Νιλ Γιανγκ βρίσκονται μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων, που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτες...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου