Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ της HOPE GENESIS με θέμα την ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ


Eκδήλωση στις 4 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποίησε η HOPE GENESIS με θέμα “ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: η μεγάλη πληγή της Ελλάδας” στην Αθηναϊκή Λέσχη και ομιλητή τον ιδρυτή Dr Στέφανο Χανδακά. H Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία HOPE GENESIS προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το μεγάλο θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Η κρίση δεν μείωσε μόνο τα ελληνικά εισοδήματα, αλλά απειλεί και την ελληνική οικογένεια, επισημαίνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με τον τωρινό δείκτη γονιμότητας.

Εκτός από την οικονομική κρίση, ανασταλτικός παράγοντας είναι η παντελής έλλειψη ιατρικών υποδομών, υπηρεσιών και γιατρών στα ακριτικά νησιά κι άλλες περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, είκοσι εννέα νησιά με σταθερό ρυθμό γεννήσεων μέχρι το 2008 σημειώνουν έκτοτε μηδενικές γεννήσεις. Η HOPE GENESIS ιδρύθηκε το 2015 από το Δρ. Στέφανο Χανδακά, MD, MBA,PhD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ενδοσκοπικό Χειρουργό. Για τους ακρίτες η τεκνοποίηση είναι μια τεράστια επιβάρυνση, αφού τα ναύλα κάθε εγκύου με έναν συνοδό, διαμονή στην Αθήνα, οι διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ.η αμνιοκέντηση, υπέρηχοι) και τέλος ο τοκετός κυμαίνονται στα 10.000 ευρώ.

Η HOPE GENESIS παρέχει σε γυναίκες, που ζουν σε ακριτικά νησιά δωρεάν ιατρική παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό τους. Το πρόγραμμα προβλέπει τέσσερα ταξίδια στην Αθήνα για δύο άτομα, τους προβλεπόμενους υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις, αμνιοκέντηση αν απαιτείται, διαμονή στην Αθήνα, τοκετό στο μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ και διακομιδή σε περίπτωση επείγοντος. Χθες στην εκδήλωση αναλύθηκαν πολλά στατιστικά στοιχεία και παρόντες ήταν πολλοί επιστήμονες, Καθηγητές, ιατροί, ειδικοί, εκλεκτοί καλεσμένοι...

Απογοητευτική είναι η εικόνα, που προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα μας, αφού απο τις 118.302 γεννήσεις το 2008, έφτασαν στις 88.553 το 2017 (25% χαμηλότερα). Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι οι γεννήσεις υποχώρησαν κατά 4,7% σε σχέση με το 2016, ενώ αντιθέτως οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,8%, φθάνοντας τους 124.501. Η οικονομική κρίση, περιόρισε σημαντικά τον δείκτη γονιμότητας.

Τα συμπεράσματα, που περιλαμβάνονται στην στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές προκαλούν ανησυχία για την εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού. Μάλιστα το ΔΝΤ έχει συνδέσει την γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες 10ετίες (λόγω των χαμηλών γεννήσεων) με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένει στην Ελλάδα (1,5%), αλλά και με την πίεση που συνεχίζει να ασκεί η γήρανση του πληθυσμού για οικονομικές παρεμβάσεις. Ο δείκτης γονιμότητας (ο μέσος αριθμός παιδιών που φέρνει στη ζωή κάθε γυναίκα) μειώθηκε από το 1,5 το 2008 στο 1,3 περίπου το 2016.

Ο δείκτης γονιμότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθανε το 1,6 το 2016. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση, ενώ ο δείκτης είχε σταθερά ανοδική πορεία από το 2000 έως το 2008, φθάνοντας το 1,5, στη συνέχεια έκανε κάθετη πτώση, καταλήγοντας στο 1,29 το 2013 και με ισχνή μόνο ανάκαμψη. Ο Dr Στέφανος Χανδακάς, που ίδρυσε τη «Hope Genesis» δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει από το 2010 μειωθεί κατά 0,4%. Αν το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων παραμείνει αρνητικό, το 2050 μάλλον ο πληθυσμός μας θα μειωθεί σε 6 εκατομμύρια περίπου.

Η HOPE Genesis έχει ενεργή παρουσία σε 28 νησιά, που είχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις από το 2015 και πρόσφατα δραστηριοποιείται σε ακόμη 9 νησιά, καθώς και σε μεμονωμένα χωριά της ηπειρωτικής χώρας. Όλα ξεκίνησαν από τις αποστολές της «Ομάδας Αιγαίου» από το 2007, όπου ο Στέφανος Χανδακάς εξέταζε ως γυναικολόγος γυναίκες σε ακριτικά νησιά κι αν και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δεν είχαν κάνει καθόλου υπερήχους ή αιματολογικές εξετάσεις. Η HOPEgenesis συνεργάζεται με Ιατρικά Κέντρα - Μαιευτήρια στις πόλεις: Αθήνα, Ρόδος, Βόλος, Χίος και Σύρος


HOPEgenesis ΑΣΤ.Μ.Κ.Ε.
mail | hope@hopegenesis.org, tel. +30 2106455353,
Σολωμού 4-6 & Στρατήγη , Νέο Ψυχικό, ΤΚ. 15451










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου