Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

EΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ “VOLTΑΡΩ” ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργάνωσαν τη «πράσινη» γιορτή της χρονιάς «Voltάρω 2018», την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 από τις 11:00 έως τις 20:00, στο πάρκο δίπλα στο μνημείο του Μ. Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Περίπου 4 χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν τα περίπτερα της εκδήλωσης, που ήταν αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Τα ηλεκτρικά οχήματα είτε με συσσωρευτές είτε επαναφορτιζόμενα υβριδικά, καταναλώνουν περίπου 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ το αντίστοιχο κόστος καυσίμου για ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο είναι έως και δεκαπλάσιο.

Πρόκειται για μια…υψηλών Volt οικολογική περιήγηση στον εντυπωσιακό κόσμο των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς, των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) και των ανακυκλώσιμων υλικών. Μετά την επιτυχία της πρώτης, διαδραστικής εκδήλωσης «Voltάρω», για τη Βιώσιμη Αστική Μετακίνηση, το Σεπτέμβριο του 2017, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προχώρησαν στη διοργάνωση του «Voltάρω 2018», αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό, τι αφορά στην υιοθέτηση των καλών πρακτικών της Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης, αλλά και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσαν ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά ποδήλατα απόλυτα ελεγχόμενα από smartphone, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το Κινητό Πράσινο Σημείο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, τα ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα, καθώς και ο φορητός προσομοιωτής οικολογικής οδήγησης του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα στον προσομοιωτή να ενημερωθούν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η οδηγική τους συμπεριφορά. Στο εικονικό εργαστήριο του «Voltάρω 2018» παρουσιάστηκε το εύρος των υλικών, που μπορούν να ανακυκλωθούν, οι τρόπους για να το κάνουμε σωστά, οι νέες δομές συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, που οργανώνονται από την Αυτοδιοίκηση, καθώς και μερικά από τα εκατοντάδες χρήσιμα προϊόντα, που προέρχονται από την ανακύκλωση απορριμμάτων.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, που κάνουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες φιλικότερες προς το περιβάλλον. «Voltάρανε» ανάμεσα σε ηλεκτρικά υποβοηθούμενα e-bikes, ηλεκτρικά ποδήλατα σε τρεις τροχούς, ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους σταθμούς φόρτισής τους... έμαθανα το βαθμό που ρυπαίνει ο τρόπος που οδηγούμε και έλαβαν μέρος σε κληρώσεις με πλούσια δώρα. Η προσπάθεια αυτή για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αποδοχή φιλικότερων πρακτικών προς το περιβάλλον, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό. Τις στοχεύσεις και το περιεχόμενο της εκδήλωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Βιώσιμη Αστική Μετακίνηση, παρουσίασε πρώτα ήδη σε Συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αειφόρο αστική ανάπτυξη, που σχεδίασε και συντονίζει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με 8 Δήμους της πόλης (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Καλοχωρίου). Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης «Voltάρω 2018» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που θα δημιουργηθούν σταθμοί επαναφόρτισης, οι μπαταρίες εξελίσσονται συνέχεια και πλέον μπορούν να παρέχουν εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς η απόσταση μεταξύ των φορτίσεων υπερβαίνει πλέον τα 300 χιλιόμετρα, ενώ η ταχυφόρτιση για ένα αυτοκίνητο διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Ο κ. Γιουτίκας είχε δηλώσει: «Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, με τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα, τις δυσκολίες στη μετακίνηση και τις μεταφορές, που κάνουν την καθημερινότητά μας δύσκολη και κουραστική, θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν τρόποι και λύσεις, που εφαρμόζονται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες στο αστικό περιβάλλον και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε πολίτες, φορείς και οργανισμούς στα θέματα που αφορούν στη βιώσιμη αστική μετακίνηση και, σε επόμενο στάδιο, στην υιοθέτηση πρακτικών, που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας».

Για «ένα στοίχημα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και μετακίνηση, που κερδίζεται με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της πόλης» έκανε λόγο, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. «Με τη στρατηγική μας επιθυμούμε να πετύχουμε την αναγέννηση της πόλης με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ζωής και εργασίας στους κατοίκους της, ιδίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και στις πιο ευάλωτες κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες». H κ.Πατουλίδου αναφέρθηκε στα 19 έργα πρασίνου, προϋπολογισμού άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιήσουν οι συνεργαζόμενοι δήμοι σε όλη την περιοχή παρέμβασης, καθώς και στην ένταξη από το Δήμο Θεσσαλονίκης του έργου της ανάπτυξης συστήματος ποδηλατοδρόμων, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.


Η Ελλάδα είναι μια χώρα σχεδόν 100% εξαρτώμενη στο μεταφορικό τομέα από τα πετρελαιοειδή που εισάγει. Στην Ελλάδα το πετρέλαιο και τα παράγωγά του που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές κοστίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, τη στιγμή που σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Νορβηγία, Αγγλία, Γαλλία), αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο (Κίνα, Ινδία) αυξάνουν οι καλές πρακτικές για την ηλεκτροκίνηση και οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων σημειώνουν άλματα. Η Κίνα ήταν πρωταθλήτρια σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με 579.000 αυτοκίνητα το 2017, ενώ η Αμερική ήρθε δεύτερη με 198.350 πωλήσεις. Στην Ολλανδία έχουν 1,1 σταθμούς φόρτισης ανά όχημα, τα δίκτυα φορτίσεων στην Αγγλία και τη Γαλλία έχουν επενδύσει ήδη 50 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε χώρα, ενώ η πόλη του Όσλο στη Νορβηγία έχει εξοπλίσει μόνο με ηλεκτρικά οχήματα το στόλο της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου