Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ



Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διοργανώνει το 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο, στην Αθήνα και στα νησιά του Σαρωνικού από 5 έως 8 Ιουνίου 2018, με τίτλο: «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του». Η επίσημη έναρξη του έγινε τη Τρίτη 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε επίσημη τελετή στο Μουσείο της Ακροπόλεως. Με μια ομιλία, που άγγιξε όλους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε την έναρξη για τις εργασίες του 9ου διεθνούς Οικολογικού συμποσίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Μητσοτάκης, ο α αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου κι άλλοι εκπρόσωποι...

Οι εργασίες του συμποσίου συνεχίστηκαν στις Σπέτσες και στην Ύδρα σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 8 Ιουνίου σε ειδική συνεδρία εν πλω προς την Αθήνα. Στις Σπέτσες έφτασαν χθες το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι περίπου 200 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων, θρησκευτικοί λειτουργοί και θεολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί αλλά και φοιτητές, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκαν το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, η επιστημονική τεκμηρίωσή της και οι επιπτώσεις της, οι οποίες ήδη εκδηλώνονται και πλήττουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα πολλές περιοχές του πλανήτη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η γενική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Patricia Espinosa και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στα προπύλαια της παλαιάς Μονής Αγίου Νικολάου, σημερινού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Σπετσών, έγινε η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη από τον μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, περιστοιχούμενο από τον ιερό κλήρο και τις τοπικές Αρχές, παρουσία πλήθους πιστών. Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία, χοροστατούντος του κ. Βαρθολομαίου, στο τέλος της οποίας ο κ. Εφραίμ καλωσόρισε θερμά τον Πατριάρχη. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους συμμετέχοντες στο 9ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλωσόρισε κι ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Λυράκης, και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπυρίδων Φαρδέλος, ανέγνωσε ψήφισμα ανακήρυξης του κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο δημότη του ιστορικού δήμου Σπετσών.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη συγκίνησή του που επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη νησιωτική Μητρόπολη του Αργοσαρωνικού, κομίζοντας την αγάπη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς τον Ποιμενάρχη Εφραίμ, τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό. Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη τιμή που του επεφύλαξαν τόνισε: «Αλλά, μαζί με την χαράν, την καρδίαν μας πλημμυρίζει και συγκίνησις ουκ ολίγη, διά την φιλοπάτορα πρωτοβουλίαν και απόφασιν του κ. δημάρχου, του κ. προέδρου και των εντίμων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, να ανακηρύξουν τον Πατριάρχην του Γένους Επίτιμον Δημότην Σπετσών. Και ναι μεν ο Οικουμενικός Πατριάρχης “ουκ έχει ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητεί” κατά τον Απόστολον Παύλον, ουχ ήττον αισθανόμεθα πλέον στενώτερον τον σύνδεσμον μετά της ευλογημένης νήσου σας, και ιερωτέρους τους δεσμούς με τον πιστόν και φιλόχριστον λαόν της. Ως δημότης Σπετσών πλέον, κατά την απόφασιν της αγάπης σας, θα μας επιτρέψετε, κ. δήμαρχε και λοιποί δημοτικοί άρχοντες, να σας παρακαλέσωμεν “περισσεύειν μάλλον” εις παν έργον ανυψωτικόν, τόσον εις τον πνευματικόν, όσον και εις τον αναπτυξιακόν και εις τον περιβαλλοντικόν τομέα. Σας συνοδεύουν ολοκάρδιοι αι ευχαί, αι προσευχαί και η ηθική στήριξις του συνδημότου σας Πατριάρχου. Η πρόοδος των Σπετσών θα είναι πάντοτε αιτία χαράς ημών και εγκαυχήσεως, αλλά και αφορμή θερμής δοξολογίας του Ονόματος του Θεού».

Ο κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε αίθουσα του παλαιού μοναστηριακού συγκροτήματος, που περιβάλλει τον σημερινό Ι. Μητροπολιτικό Ναό, και το οποίο εγκαινίασε αμέσως μετά. Σήμερα ο Παναγιώτατος βρέθηκε στην Ύδρα, όπου θα προσκυνήσει στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα επισκεφθεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο και θα παραβρεθεί στις εργασίες του Συμποσίου. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους είναι ο πόλεμος, η μετανάστευση, οι πρόσφυγες, η φτώχεια. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους. Νωρίτερα στις Σπέτσες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απελευθέρωσε δύο μικρά γεράκια, που φρόντισε η ΑΝΙΜΑ, σε μια συμβολική κίνηση σεβασμού της άγριας πανίδας και διαφύλαξης της δημιουργίας του Θεού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου