Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΚΕΑΝΩΝ 2018 - WORLD OCEANS DAY 2018




Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) τονίζει ότι το γλυκό νερό και οι ωκεανοί του πλανήτη συνδέονται άρρηκτα με τον κύκλο του νερού της γης. Ενώ η ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά είναι κάτι, που απασχολεί την ανθρωπότητα και φυσικά η Ημέρα Ωκεανών 2018 έχει ως στόχο την πρόληψη της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά και την ανεύρεση λύσεων. Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται από το 1992 στις 8 Ιουνίου. Αυτή η ημερομηνία ορίστηκε, γιατί εκείνη τη μέρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο το 1992, 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι το 97% του νερού στον κόσμο είναι στον ωκεανό και ο ωκεανός προμηθεύει σχεδόν όλο το νερό που πέφτει στη γη σαν βροχή και χιόνι. Από το μικρό μέρος, που είναι γλυκό νερό, περίπου το ένα τρίτο βρίσκεται στο έδαφος και μόλις 0,3% σε προσβάσιμα επιφανειακά ύδατα. Είναι γνωστό ότι 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται τελικά από τη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα κι όλα τα έθνη συμφωνούν ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, όταν οι μετασχηματιστικές παρεμβάσεις καθίστανται ακόμη πιο επείγουσες.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά τις σωρευτικές οικονομικές επιπτώσεις των ελλιπών πρακτικών διαχείρισης των ωκεανών σε τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ωκεανοί καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης, αποθηκεύοντας το ένα τρίτο όλων των εκπομπών άνθρακα, που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αποτελούν μέρος της λύσης και πρέπει να αποτελέσουν βασικό στόχο των παγκόσμιων προσπαθειών για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ελλείψει μέτρων, η αλλαγή του κλίματος θα αυξήσει το κόστος ζημιάς στον ωκεανό κατά ένα πρόσθετο ποσό 322 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2050.

Στόχος της Ημέρας Ωκεανών #OCEANDAY είναι η ενημέρωση του κοινού για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών στον ωκεανό, η ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κινήματος πολιτών και η κινητοποίηση και ένωση του παγκόσμιου πληθυσμού σε ένα σχέδιο για την αειφόρο διαχείριση των ωκεανών του πλανήτη. Είναι μια σημαντική πηγή τροφίμων και φαρμάκων κι ένα κρίσιμο μέρος της βιόσφαιρας. Στόχος δράσης για το 2018: Πρόληψη της ρύπανσης από πλαστικά και ενθάρρυνση λύσεων για έναν υγιή ωκεανό. Η ρύπανση από πλαστικά προκαλεί τεράστια ζημιά στους θαλάσσιους πόρους.

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους... 80% της συνολικής ρύπανσης στον ωκεανό προέρχεται από ανθρώπους στην ξηρά. Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ετησίως καταλήγουν στον ωκεανό, καταστρέφοντας την άγρια φύση, την αλιεία και τον τουρισμό. Η πλαστική ρύπανση κοστίζει τη ζωή 1.000.000 θαλάσσιων πτηνών και 100.000 θαλάσσιων θηλαστικών ανά έτος. Επίσης το πλαστικό προκαλεί ζημιά στα θαλάσσια οικοσυστήματα κατά 8 δισ. δολ. Ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγοραία αξία των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων και βιομηχανιών υπολογίζεται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή περίπου 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η θαλάσσια αλιεία απασχολεί άμεσα ή έμμεσα πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

40% των παγκόσμιων ωκεανών πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, της εξαντλημένης αλιείας και της απώλειας παράκτιων οικοτόπων. Οι ωκεανοί περιέχουν περίπου 200.000 αναγνωρισμένα είδη, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να βρίσκονται στα εκατομμύρια. Οι ωκεανοί χρησιμεύουν ως η μεγαλύτερη πηγή πρωτεϊνών στον κόσμο, και είναι για περισσότερους από 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους πρωτεύουσα πηγή πρωτεϊνών. Απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε όλο τον πλανήτη έγιναν σήμερα διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, διοργάνωσε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σήμερα Παρασκευή 8 Ιουνίου, από τις 10:00 έως τις 12:00, στα Λιοντάρια. Έγινε ενημέρωση από στελέχη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το θαλάσσιο περιβάλλον, τους τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης, κλπ, ενώ έγινε δωρεάν διανομή της τσάντας πολλαπλών χρήσεων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Της τσάντας ,που μέσα από την μεγάλη εκστρατεία του Συνδέσμου, επιχειρεί να αντικαταστήσει την πλαστική σακούλα της καθημερινότητάς μας και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος ειδικότερα, δεδομένου ότι 1 στα 2 απορρίμματα στις θάλασσες, είναι από πλαστικό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου