Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ & ΛΥΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


Μέσα από τα ρεπορτάζ βλέπουμε τα βουνά των απορριμμάτων στη Κέρκυρα, που έχουν συγκεντρωθεί σε κάθε γωνιά του νησιού, μετά και το αδιέξοδο της επίρριψης των απορριμμάτων στον ήδη γεμάτο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τις καταστροφές στις εγκαταστάσεις του, που υπέστη πριν από δύο εβδομάδες ο ΧΥΤA Λευκίμμης. Η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας εναντίον του δημάρχου Κώστα Νικολούζου και του αντιδημάρχου καθαριότητας, Σπύρου Ασπιώτη, για απόπειρα υποβάθμισης του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία, οδήγησε τον δήμαρχο Κέρκυρας Νικολούζο να ανακοινώσει την αναγκαστική λειτουργία της ενδιάμεσης διαχείρισης στο Τεμπλόνι και την εναπόθεση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης.


Η συγκεκριμένη διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή. Αντίθετοι δηλώνουν οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας, που ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις ενάντια στη χρήση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, με τον δήμαρχο να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης. Όμως οι τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες στη Κέρκυρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολούζος, «για την αντιμετώπιση του κινδύνου της δημόσιας υγείας, αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ξεκινήσουν ψεκασμοί και μυοκτονίες σε σημεία συσσώρευσης των μεγάλων όγκων σκουπιδιών».








 
 
 




Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: "Σχέδιο ολοκλήρωσης και χρηματοδότησης έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων στην Κεντρική Μακεδονία"

 
Ολοκληρώθηκε σήμερα 29 Μαίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, η 7η Περιφερειακή Συνάντηση για την τελική κατάρτιση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Στόχος της προσπάθειας είναι η χώρα να ολοκληρώσει την κατασκευή των υποδομών διαχείρισης λυμάτων των οικισμών, έως το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αξιοποιώντας τους πόρους των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και της εθνικής χρηματοδότησης, έτσι ώστε τα έργα αυτά να λειτουργούν αποτελεσματικά και να μην επιβαρύνεται η χώρα με πρόστιμα της ΕΕ.

 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε ήδη το ποσό των 916 εκ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, και από αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ενώ μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση για τους οικισμούς Γ προτεραιότητας, οι οποίοι έπρεπε να είχαν ολοκληρωμένες υποδομές από το 2005. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Λυμάτων της χώρας μας υλοποιείται με την συμμετοχή και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων οι οποίοι έχουν υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση στις 18-12-2017, συγκεκριμένα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με τη βοήθεια της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 
Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους η νομοθεσία και οι υψηλές χρηματοδοτήσεις δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα επιβαρύνοντας τη χώρα μας με ευρωπαϊκά πρόστιμα. Για παράδειγμα, τα επιβληθέντα πρόστιμα σε Ανατολική και Δυτική Αττική, ανέρχονται σήμερα στα 25 εκ. ευρώ, ενώ παραμένει ανοικτή η πιθανότητα επιβολής νέων προστίμων, όπως αποδεικνύουν οι προειδοποιητικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "Η απώλεια πόρων μέσω των προστίμων είναι μια μη αποδεκτή επιλογή για τη χώρα. Η συνεργασία όλων μας θα καλύψει τις αρρυθμίες του παρελθόντος που όλοι διαπίστωναν στα λόγια, αλλά επέλεγαν να αγνοούν στην πράξη", σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.



 
Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι πρόκειται για την Περιφέρεια με τις περισσότερες απαιτήσεις απέναντι στην Οδηγία 91/271/ΕΟΚ, με δεδομένο ότι υπάρχουν 100 οικισμοί που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα έπρεπε να διαθέτουν υποδομές από το 2005. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο πραγματοποιούνται 30 έργα σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκ. ευρώ. "Είναι στοίχημα για εμάς να ολοκληρώσουμε τα συγκεκριμένα έργα εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Παρά τον βαθμό δυσκολίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και την βούληση για να το επιτύχουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε 4 οικισμούς χωρίς χρηματοδότηση και σε 7 οικισμούς που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της ΕΕ και κινδυνεύουν με πρόστιμα.


Τέλος, ο Αν ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στην αδικία έναντι των πολιτών και των επαγγελματιών στις περιπτώσεις των παραβάσεων. Η αδικία αυτή είναι πολλαπλή διότι ο πολίτης και ο επαγγελματίες στερούνται υποδομών ποιότητας ζωής, έχουν κινδύνους υγιεινής, ζουν σε υποβαθμισμένο περιβάλλον και επιπλέον θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για παραλείψεις της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. "Αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο", σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Οι αιρετοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι, με προσωπική ευθύνη και επιπτώσεις έναντι του περιβαλλοντικού νόμου. Θα εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις - και τη χρηματοδότηση - θα δώσουμε και τεχνική βοήθεια, αλλά τα έργα θα κατασκευαστούν στο σύνολο τους, θα γίνουν όλες οι ιδιωτικές συνδέσεις και θα λειτουργούν σωστά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Τα έργα περιβάλλοντος είναι μια συνεχής επένδυση", κατέληξε.
 
 
 
Η Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής εργαζόμενη πάντα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και έχοντας ως άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά την εναρμόνιση του νομικού πλαισίου με τον εθνικό σχεδιασμό και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016 ολοκλήρωσε τις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Βαρνάβα, Γραμματικού, Αυλώνα, Κάλαμου, Μεθάνων, Αγκιστρίου και Σπετσών της Περιφέρειας Αττικής. Όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, που έλαβε χώρα την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, ο Σύνδεσμος σεβόμενος το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, ολοκλήρωσε επίσης την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α., Μεγάρων, Παλαιάς Φώκαιας και Καλυβίων ενώ άμεσα προβλέπεται και η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Κερατέας ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να αποφευχθεί ζημία του δημοσίου με πρόστιμα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

 
Οι ΧΑΔΑ έχουν εναρμονιστεί με το περιβάλλον τοπίο, διαθέτουν υποδομές για την συνεχή περιβαλλοντική τους παρακολούθηση ενώ στην φύτευσή τους, ύστερα από σχετική άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, χρησιμοποιήθηκε και κόμποστ Τύπου Α που παράγεται στο ΕΜΑΚ Δυτικής Αττικής, ευθύνης ΕΔΣΝΑ.

Οι εργασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που παρουσιάστηκαν, συμβασιοποιήθηκαν ως ακολούθως:

 
ΧΑΔΑ ΜΕΓΑΡΩΝ:
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 6.110.000 € (ΜΕ Φ.Π.Α.) - ΣΥΜΒΑΣΗ: 2.800.000€ (ΜΕ Φ.Π.Α.) 

ΕΚΤΑΣΗ: 121 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙ: ~1,5 ΕΚΑΤΟΜ m3

 
ΧΑΔΑ ΝΑ ΑΤΤΙΚΗ: ΧΑΔΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ & ΧΑΔΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ:
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 5.400.000 € (ΜΕ Φ.Π.Α.) - ΣΥΜΒΑΣΗ: 2.300.000€ (ΜΕ Φ.Π.Α)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου