Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Παραλίες χωρίς σακούλες και πλαστικά ποτήρια

9 ΜΑΙΟΥ 2018 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

 
Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η προσπάθεια LET'S DO IT GREECE με συμμετοχή πολιτών σε όλη τη χώρα για τον καθαρισμό ακτών κι άλλων περιοχών από σκουπίδια. Το καλοκαίρι έρχεται και οι παραλίες θα πρέπει να προστατεύονται από εμάς τους ίδιους. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής το 2017 καταγράφηκαν και θεσπίστηκαν όλες οι περιοχές του δικτύου Natura 2000, νομοθετήθηκε ειδικός νόμος τον Φεβρουάριο του 2018 για τη διοίκηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Από τον Δεκέμβριο εστάλησαν όλες οι αναφορές για το δίκτυο Natura στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα το δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνει ακόμα και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μακρόνησο.


 
 


Έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο για την προστασία και τη διαχείριση των περιοχών, που δεν έρχεται σε αντίθεση με την τοπική ανάπτυξη, αλλά την ενισχύει. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει γίνει γνωστό ότι οι φορείς των περιοχών και οι διοικήσεις τους θα αξιολογούνται με βάση το τοπικό προϊόν και την εργασία που δημιουργείται, συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε προ ημερών σε ραδιοφωνική εκπομπή: “Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στο σύνταγμα ως βουλευτές και ως κυβέρνηση είναι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε αξίες όπως είναι το περιβάλλον της χώρας μας. Καλούμαστε να κάνουμε μια ισορροπημένη διαχείριση και του τουρισμού και της αναψυχής. Ας βάλουμε ένα στοίχημα οι παραλίες μας φέτος να μην έχουν πλαστικές σακούλες και πλαστικά ποτήρια παντού πεταμένα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς”.
 

Στην εκπομπή του Ρ/Σ 24/7 “Βρε καλώς τους” μιλώντας ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος κι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της παραλίας του Σχινιά και την κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι αποτελεί την οριστική επίλυση μιας εκκρεμότητας 20 χρόνων, για την οποία έγιναν πολλά πολιτικά παιχνίδια, μέχρι και αντισυνταγματική νομοθέτηση το 2014: “Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και η χώρα μας δεν θα πληρώσει πρόστιμο για τον Σχινιά, γιατί και αυτή ήταν μια υπόθεση που είχε πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου, αλλά και για μια σοβαρότατη προσβολή ενός από τους σημαντικότερους οικοτόπους που έχουμε στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο να διευθετηθεί το θέμα. Κάναμε μια δύσκολη συζήτηση για οκτώ μήνες με τους ιδιοκτήτες των ταβερνών, οι οποίοι φυσικά ήταν γνώστες ότι εδώ και χρόνια είχαν μια οριστική απόφαση κατεδάφισης.
 
 


Ο υπουργός διευκρίνησε: "Yπήρχε μεγάλη παραβατικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμα και απόβλητα αμιάντου υπήρχαν μέσα στο δάσος. Και μιλάμε για ένα από τα δύο μοναδικά δάση κουκουναριάς, που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ένα δάσος που έφθινε με την ανθρώπινη παρουσία, τουλάχιστον όσο κυκλοφορούσαν μέσα σε αυτό αυτοκίνητα σε αυθαίρετους δρόμους πάνω στο ριζικό σύστημα της κουκουναριάς, όπου αφαιρούνταν αυθημερόν όλες οι μπάρες διακοπής κυκλοφορίας που τοποθετούσε ο Φορέας Προστασίας της περιοχής". Συνεχίζοντας ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι ετοιμάζεται ένας νέος νόμος για τον αιγιαλό, ενώ ήδη από την προηγούμενη χρονιά, με Υπουργική Απόφαση, οι δραστηριότητες Βeach bar και τα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες δεν θα παίρνουν άδεια, αν δεν έχουν νόμιμη οδό πρόσβασης.
 
 
Γιατί δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται αμμοθίνες ή προστατευόμενοι οικότοποι ή περιοχές ωοτοκίας χελωνών, για να τοποθετηθούν ομπρελοκαθίσματα και ξαπλώστρες, τα οποία στην περιοχή του Σχινιά ήταν χωρίς άδεια, χωρίς μίσθωμα και πακτωμένα με τσιμέντο στην αμμουδιά. Αναφερόμενος στα ΚΕΛ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων), που θα λειτουργήσουν στην παραλία του Σχινιά, σημείωσε ότι αυτά προβλέπονται και στο εγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής και σε σχετική απόφαση του ΣτΕ. Τα ΚΕΛ θα περιλαμβάνουν σκέπαστρα για την προστασία από τον ήλιο των λουομένων, εμπορία νερού και αναψυκτικών και χώρους υγιεινής. Δεν θα έχουν παραγωγή φαγητού και ψησταριές ή κουζίνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Δίνεται η δυνατότητα να μπουν ομπρέλες και καθίσματα, αλλά όχι με μόνιμες κατασκευές, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου έχουν γίνει και προτάσεις προς τον δήμο για θέματα στάθμευσης, δημοτικής συγκοινωνίας και διαχείρισης απορριμμάτων.
 

Στις προστατευόμενες περιοχές οι άδειες για αυτού του είδους τις παρεμβάσεις στις παραλίες δίνονται με την έγκριση και την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής. Ο υποργός τόνισε: Η πρώτη μας προτεραιότητα για την περιοχή ήταν να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η περιοχή μέχρι τώρα είχε ένα φορτίο πολύ μεγαλύτερο από ό,τι άντεχαν το οικοσύστημα και το περιβάλλον. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια πιο λογική και οικολογικά ισορροπημένη διαχείριση και του τουριστικού δυναμικού και του φορτίου των λουομένων. Η υπερκατανάλωση μιας παραλίας όπως αυτή του Σχινιά για την οποία συζητάμε σήμερα θα οδηγήσει στο να μην τη χαίρονται τα παιδιά μας".



Την Τετάρτη 9 Μαίου, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβεύσεων του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2018. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Ανοιχτό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στο Παράλιο Άστρος, με εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο των αρμόδιων υπουργείων και φορέων του τουριστικού κλάδου. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι των Μέσων Επικοινωνίας θα μπορούν να παραλάβουν την Ανακοίνωση Τύπου, καθώς και όλο το συνοδευτικό υλικό, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (κατάλογος των βραβεύσεων, αφίσα με τον χάρτη της Ελλάδος όπου παρουσιάζονται οι βραβεύσεις, στατιστικοί πίνακες με ανάλυση των αποτελεσμάτων, φωτογραφίες κλπ.)


Για τους ενδιαφερόμενους θα παρέχονται επί τόπου διευκρινίσεις και πρόσθετες πληροφορίες. Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”
Τηλ: 210 3255341, 210 3314563, 210 3224944, Fax: 210 3225 285
E-mail: blueflag@eepf.gr Website: www.eepf.gr


ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου