Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

20 May as World Bee Day - 20 Μαϊου Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας

 
Για πρώτη φορά φέτος στις 20 Μαϊου θα εορταστεί η Ημέρα της Μέλισσας παγκοσμίως, όπως αναγνωρίστηκε μετά από τρία χρόνια επίμονων προσπαθειών στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τα Ηνωμένα Έθνη. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σλοβενία, που με εκδήλωση γιόρτασε τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας και στη χώρα μας. Την εκδήλωση οργάνωσε η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα και η APIVITA. Οι «επίτιμοι καλεσμένοι» ήταν οι μέλισσες, που βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο, μια κερήθρα τοποθετημένη στο βήμα της εκδήλωσης.

 
Η γυάλινη πρόσοψη της κερήθρας επέτρεπε στους παριστάμενους στην εκδήλωση να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την εργατικότητα των μελισσών και την υπερδραστηριότητα της κοινωνίας τους, καθώς οι ομιλητές τόνιζαν τη σημασία της Ημέρας της Μέλισσας και τα οφέλη των μελισσών για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ανάμεσα τους ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Απόστολου και Γιάννης Τσιρώνης, πρέσβεις από πολλές χώρες όπως των ΗΠΑ, της Σλοβακίας, της Ισπανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας, του Ισραήλ, του Μεξικό, του Καναδά, της Ιαπωνίας... και το ζεύγος Κουτσιανά της Apivita.


Ο πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, δήλωσε πως «ήταν αυτονόητο να αγκαλιάσουμε αυτές τις εκδηλώσεις, για αυτό δημιουργήσαμε μια εβδομάδα μέλισσας, μέχρι τις 20 Μαΐου όπου και είναι κι ο εορτασμός της". Πρόσθεσε ότι "χωρίς τη μέλισσα δεν θα υπήρχε αυτή η βιοποικιλότητα, που έχουμε σήμερα" και υπογράμμισε ότι η APIVITA "θέλει χρόνια τώρα η μέλισσα να έχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά και να της δοθεί η κατάλληλη αναγνώριση της προσφοράς της στην κοινωνία, αλλά και μέσω της μέλισσας να μπορέσει να διαμορφωθεί μια κοινωνία και μια επιχειρηματικότητα διαφορετική".
 
Το ζεύγος Κουτσιανά εξέφρασε την χαρά του, που μαζί με την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα διοργάνωσαν αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε τη μέλισσα και να την αγαπήσουμε περισσότερο. Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή του καθώς και η σημαντικότητά της παγκοσμίως, ήταν δύο από τους λόγους, που οδήγησαν την Ένωση των Σλοβένων Μελισσοκόμων να εισηγηθούν στον ΟΗΕ, την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως παγκόσμια μέρα της Μέλισσας, όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα, Ανίτα Πίπαν.

 
«Γνωρίζετε» είπε, «πως ο Αϊνστάιν είπε πως «αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια»», και η πρέσβης συμπλήρωσε ότι συνολικά 151 κράτη υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία κι ανάμεσα τους η Ελλάδα, που γνωρίζει πως έχει μια καταπληκτική ιστορία, μια καταπληκτική σχέση με τη μέλισσα και τους μελισσοκόμους. Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την APIVITA για τη μεταξύ τους συνεργασία, την οποία χαρακτήρισε «win-win», και η οποία θα βοηθήσει όλους «να μάθουμε περισσότερα για τις μέλισσες και το πόσο σημαντικές είναι για την ανθρωπότητα».


Τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης ευχαρίστησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας δηλώνοντας ότι σαν ομοσπονδία εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συναδέρφων μας από τη Σλοβενία σχετικά με την πρότασή τους προς τον ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρας της Μέλισσας. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για τον κλάδο της μελισσοκομίας, που συμβάλει αποφασιστικά στην αειφορία και στην ασφάλεια των τροφίμων κι ότι από την πλευρά του υπουργείου έχει αναδειχθεί στρατηγικό σχέδιο για τη μελισσοκομία εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον του κλάδου.

 
Κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες να βάλουν το μέλι στο τραπέζι τους, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης τονίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα που πραγματικά πρωτοπορεί στο μέλι, είμαστε από τις καλύτερες παραγωγές χώρες, καθώς τα δικά μας εδάφη έχουν άνθη και αρωματικά φυτά, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο". Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%. Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου