Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

15 νησιά του Αιγαίου στα χνάρια της Τήλου με παραγωγή καθαρής ενέργειας

 
Οι 3 στους 4 κατοίκους του Αιγαίου ζητούν σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του WWF Ελλάς, στροφή προς τη παραγωγή καθαρής ενέργειας! Η νέα δημοσκόπηση δημοσιεύεται σήμερα και δείχνει ότι οι κάτοικοι 15 νησιών του Αιγαίου επιθυμούν στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακολουθώντας το παράδειγμα της Τήλου. Το ελληνικό έργο TILOS απέσπασε με πολλούς επαίνους στα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας 2017, το βραβείο στην κατηγορία «Ενεργειακά νησιά», το οποίο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών και το «Βραβείο κοινού» ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων.



Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου TILOS και δείχνει πως 15 νησιά επιθυμούν να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση εξέτασε την ανταπόκριση και τις απόψεις κατοίκων από τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Δονούσα, Καστελλόριζο, Αμοργός, Σύμη, Νίσυρος, Χάλκη, Μήλος, Σίφνος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκύρος και Ικαρία, τα οποία επιλέχθηκαν, καθώς παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με το νησί της Τήλου (π.χ. ενδεικτικά: μέγεθος, γεωγραφική θέση, δυναμικό ΑΠΕ), το οποίο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη δημοσκόπηση.



Στόχος της δημοσκόπησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου του ενεργειακού μοντέλου της Τήλου, όπου πρόκειται να λειτουργήσει αυτόνομο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που θα στηρίζεται εξολοκλήρου σε καθαρές μορφές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση προτίμησης παροχής ηλεκτροδότησης από πετρελαϊκό σταθμό ή υβριδικό σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η προτίμηση υπέρ των ΑΠΕ είναι συντριπτική ειδικά σε νησιά, όπου έχει προγραμματιστεί η επέκταση των πετρελαϊκών σταθμών.



Ειδικότερα, το 73,7% των κατοίκων των νησιών τάσσεται υπέρ της ηλεκτροδότησης από υβριδικό σύστημα ΑΠΕ, έναντι μόλις του 11,8% που προτιμά πετρελαϊκό σταθμό, Χαρακτηριστικό μάλιστα, αποτελεί το παράδειγμα της Ρόδου, όπου μόλις το 8% των κατοίκων της φαίνεται πως προτιμά το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι στο νησί λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός. Μάλιστα, οι κάτοικοι των νησιών είναι θετικοί και στο ενδεχόμενο εγκατάστασης οικιακού συστήματος φωτοβολταϊκών (42%) και μπαταρίας (49,3%). Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC Α.Ε.



Επιπλέον, η δημοσκόπηση καταρρίπτει τον μύθο ότι οι νησιώτες θεωρούν τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ, και ιδιαίτερα αιολικών πάρκων, ως ιδιαίτερα ανησυχητικές. Μόλις το 32% των ερωτηθέντων θεωρούν σημαντική την όχληση από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ το 55% θεωρεί σημαντικότερη την όχληση από την αντίστοιχη εγκατάσταση ενός πετρελαϊκού σταθμού. Μάλιστα, η πλειοψηφία (41%) θεωρεί πως οι ΑΠΕ θα επιδράσουν θετικά στον τουρισμό, ακόμα και στα νησιά που αποτελούν εμβληματικούς προορισμούς, όπως είναι η Σαντορίνη, όπου το 42% των κατοίκων είναι θετικοί, έναντι μόλις του 19,4% που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.



Το διπλά βραβευμένο πρόγραμμα TILOS, που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί το επιτυχημένο παράδειγμα που ήδη βρίσκει μιμητές και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο, δύο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας, έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.



Το έργο, έμπνευσης και συντονισμού ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, και υλοποιείται μέσω της στενής συνεργασίας 13 εταίρων από 7 Ευρωπαϊκές χώρες. Κομβικής σημασίας είναι η συμβολή του ελληνικού ενεργειακού ομίλου EUNICE (Eunice Energy Group, EEG) ο οποίος, σε μία δύσκολη για την οικονομία της χώρας περίοδο κάλυψε με ίδιους πόρους το συνολικό κόστος επένδυσης για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού και εργάζεται για να τεθεί το σύστημα σε πλήρη λειτουργία. Γι’ αυτό το σκοπό, εργάζεται και ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω του συντονισμού και ελέγχου της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΥΒΣ (Υβριδικού Συστήματος). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει επίσης και το WWF Ελλάς που έχει αναλάβει το έργο της ενημέρωσης και της ενεργού συμμετοχής των κατοίκων του νησιού, στοιχείο που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ουσιαστική επιτυχία του φιλόδοξου και πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος.



Μέγεθος δείγματος: 1,001 νοικοκυριά

Χρονικό διάστημα: 8-25 Σεπτεμβρίου 2017

Περιοχή διεξαγωγής: Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Δονούσα, Καστελλόριζο, Αμοργός, Σύμη, Νίσυρος, Χάλκη, Μήλος, Σίφνος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκύρος και Ικαρία

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής

Έλεγχοι Έλεγχος πληρότητας στο 100%, έλεγχος με συνακρόαση & θέαση της οθόνης των ερευνητών σε ποσοστό 28,4% των συνεντεύξεων.

Μέγιστο στατιστικό σφάλμα: +3%


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου