Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΙΙ & ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή «Βρε Καλώς τους» με τους δημοσιογράφους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο έδωσε αρκετά ενημερωτικά στοιχεία για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» Αναφέρθηκε ότι έκλεισαν τρεις εβδομάδες, όπου χωρίστηκε όλη η χώρα σε τρεις περιφέρειες κι έχουν εγκριθεί 40.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από τα οποία 15.000 έχουν μπει στην πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιο. Δεν έχουν δηλαδή πάρει το «μαγικό» χαρτάκι, όμως έχουν όλο το χρόνο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, απλώς η πλατφόρμα δεν θα λειτουργήσει για τρεις ημέρες λόγω του Πάσχα.

Περίπου 55.000 νοικοκυριά μπήκαν στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΙΙ για το οποίο υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι. Οι αρχικοί πόροι, που κάλυπταν περίπου 27.000 νοικοκυριά ήταν 350 εκατ. Ευρώ, τα οποία αυξήθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του προγράμματος να είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Το χειρωνακτικό Εξοικονομώ Ι, για να καλύψει αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων χρειάστηκε 22 μήνες. Το Εξοικονομώ ΙΙ το κάναμε σε τρεις εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση πότε οι αιτούντες θα λάβουν τα χρήματα, ο Υπουργός απάντησε ότι όσοι έχουν πάρει την έγκριση, δηλαδή περίπου 40.000, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες. Απαντώντας σχετικά με την κατεδάφιση αυθαιρέτου στη Μύκονο δήλωσε πως ο νόμος δημιουργεί κίνητρα να κατεδαφίσει μόνος του ο ιδιοκτήτης το αυθαίρετο, επειδή τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ υψηλά. «Νομίζω ότι η πρώτη κατεδάφιση, με βάση τον ισχύοντα νόμο, έγινε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες. Μόνος του κάποιος κατεδάφισε το οίκημά του προκειμένου να αποφύγει τα πρόστιμα. Άρα, ο νόμος προσπαθεί να ρυθμίσει ένα πρόβλημα που υπάρχει για αρκετά χρόνια κι από την άλλη δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα σε κάθε αυθαίρετη κατασκευή μετά το 2011, ορίζοντας ένα πλαίσιο στο οποίο η μόνη επιλογή που έχει ο αυθαιρεσιούχος πλέον είναι να αυτοκατεδαφίσει το οίκημα.

Επίσης νέα επιστολή απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, προς τους Δημάρχους οι οποίοι σύμφωνα με το ν. 4519/2018 υποχρεούνται μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 να οριοθετήσουν τα οικιστικά περιγράμματα των δήμων τους στους δασικούς χάρτες (είτε αναρτημένους, είτε προς κατάρτιση).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3889/2010 οριοθετούνται τα παρακάτω περιγράμματα:

· Από την Υπηρεσία Δόμησης τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2α άρθρου 23)

· Από την ίδια υπηρεσία τυχόν άλλα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2β άρθρου 23)

· Από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οι οικιστικές πυκνώσεις (παρ. 4 άρθρου 23) μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μόλις 15 δήμοι έχουν συμμορφωθεί και εφαρμόσει το παραπάνω νομικό πλαίσιο κι ο Αναπληρωτής Υπουργός κλείνει την επιστολή παρακαλώντας τους εναπομείναντες Δημάρχους για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα τόσο στο έργο των δασικών χαρτών, όσο και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών τους, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου 2018 πλησιάζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου