Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Πλαστικά καλαμάκια και μπατονέτες θα καταργηθούν λόγω ρύπανσης

Τα πλαστικά καλαμάκια καταργούνται ήδη στην Ελλάδα σταδιακώς

Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε στη Βρετανία ότι τα πλαστικά καλαμάκια και οι μπατονέτες θα αποτελούν παρελθόν για τη χώρα και μάλιστα από την ίδια τη Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργησή τους ως μέρος της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια θαλάσσια ρύπανση. Η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι η κυβέρνησή της θα προχωρήσει σε διαβούλευση για την απαγόρευση αυτών των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης αργότερα μέσα στο 2018, προτού ψηφιστεί νομοθεσία για αυτό το ζήτημα. Ήδη από το 2015 επεβλήθηκε η μικρή χρέωση για τις πλαστικές σακούλες στα περισσότερα καταστήματα, η απαγόρευση των πλαστικών μικροσκοπικών σφαιριδίων, τα οποία εμπεριέχονταν σε καλλυντικά προϊόντα και μια επιστρέψιμη προκαταβολή για τα πλαστικά μπουκάλια.

Κι ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα δεσμεύσει 61,4 εκατομμύρια (€70 εκατ) για σκοπούς διεθνούς έρευνας και για την βελτίωση της διαχείρισης απορριμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα καταργούν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες... είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις, είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες... Η ΕΝΕΑΠ εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ επισημαίνουν: «αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών. Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Το κοινό της Βρετανίας έχει επιδείξει ενθουσιασμό αγκαλιάζοντας την απαγόρευση και τη χρέωση στις πλαστικές σακούλες, καθώς και την απαγόρευση των μικροσκοπικών σφαιριδίων. Η Βρετανία θα ζητήσει από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως δήλωσε η Τερέζα Μέι: “να έρθουν μαζί μας στην μάχη εναντίον των πλαστικών στη θάλασσα», έχοντας το θέσει ως βασικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, την οποία φιλοξένησε το Λονδίνο”. Και συμπλήρωσε: «Μαζί μπορούμε να επιφέρουμε πραγματική αλλαγή έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν ένα φυσικό περιβάλλον πιο υγιές από αυτό, που βρίσκουμε σήμερα».
Στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες το θέμα έχει προκαλέσει πολλά σχόλια κι έγινε αφορμή για πολύ χιούμορ.

Μια φωτογραφία ήταν αρκετή για να δείξει το μέγεθος της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος παγκοσμίως. Ο φωτογράφος Justin Hofman απαθανάτισε τη στιγμή όπου ένας μικρός ιππόκαμπος πιάστηκε από μια μπατονέτα για να γλιτώσει από τα ρεύματα της θάλασσας. Οι ιππόκαμποι επειδή είναι πολύ ελαφριοί, πιάνονται με την ουρά τους από πράγματα, που επιπλέουν στη θάλασσα για επιβιώσουν... συνήθως τα φύκια. Ο φωτογράφος βρέθηκε σε έναν ύφαλο κοντά στο νησί Sumbawa στην Ινδονησία, που θεωρείται μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, όμως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς μεγάλες ποσότητες πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα απ’ ότι ψάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου