Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ο σεφ Νίκος Κουλούσιας στην ομάδα, που θα ετοιμάσει το δείπνο για το γάμο του Πρίγκιπα Χάρυ & της Μέγκαν Μαρκλ



Ο Έλληνας σεφ Νίκος Κουλούσιας θα προσφέρει το άρωμα Ελλάδας στο τραπέζι του γάμου της χρονιάς, αφού ετοιμάζει το μενού για τη ξεχωριστή μέρα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. H ημερομηνία έχει ανακοινωθεί και η τελετή θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι στις 19 Μαίου 2018 στο St George's Chapel του Windsor Castle. 



Στις 1 το μεσημέρι οι νεόνυμφοι θα μετακινηθούν σε μια άμαξα με διαδρομή από το Castle Hill, High Street, Sheet Street, Kings Road, Albert Road, Long Walk και τελικώς στο Windsor Castle. Μετά τη τελετή θα υπάρξει a reception στο St George's Hall για το ζευγάρι και τους καλεσμένους τους από την εκκλησία. Ενώ αργότερα το βράδυ ο Prince of Wales θα προσφέρει ένα ιδιωτικό δείπνο για το ζευγάρι, τους κοντινούς του φίλους και την οικογένεια.



Ο Έλληνας σεφ θα επιμεληθεί το μενού του πριγκιπικού γάμου μαζί με μια πολυπληθή ομάδα ατόμων, καθώς υπάρχουν διατροφικές ιδιαιτερότητες, προτιμήσεις, αλλά και υψηλού επιπέδου απαιτήσεις. Ο Νίκος Κουλούσιας είχε αποκαλύψει σε εκπομπή Κρητικού τηλεοπτικού σταθμού ότι το κρητικό λάδι βρίσκεται στη λίστα με τα προϊόντα, που θα χρησιμοποιήσει, καθώς κι ο Κρόκος Κοζάνης. Ενώ αποκάλυψε και τον πιο απαιτητικό του πελάτη... τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κοζανίτης σεφ Νίκος Κουλούσιας, που ανήκει στην ομάδα των σεφ, που επιμελούνται το μενού του γάμου του πριγκιπικού ζεύγους έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.



Δήλωσε πως οφείλει την ενασχόληση του με τη μαγειρική στη γιαγιά του, καθώς περνούσε πολύ χρόνο μαζί της. Από 8-9 χρονών γνώριζε ήδη τον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Με τον ξενοδοχειακό όμιλο «Mövenpick», διατηρεί πολυετή συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε σε Αίγυπτο και Γκάνα, απ’ όπου συνέλεξε σημαντικές εμπειρίες. Δουλεύει μαζί τους 20 χρόνια! Επίσης εργαζόταν σε ένα από τα εστιατόρια του ομίλου στη Γερμανία ως sous chef κι έλαβαν το πρώτο αστέρι Michelin. Εκεί διδάχτηκε πολλά πάνω στο κομμάτι της υψηλής γαστρονομίας και σαφώς πρόκειται για σημαντική επιβράβευση για τη δουλειά όλης της ομάδας.



Το 2007 αναδείχθηκε ως καλύτερος σεφ Βορείου Ελλάδος από την WACS (World Association of Chef’s Societies) σε διαγωνισμό, που αφορούσε την ανάδειξη της βορειοελλαδίτικης κουζίνας. Συνεργάζεται με το “Greek Taste Beyond Borders” τονίζοντας το σημαντικό ρόλο των Ελλήνων σεφ, που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ως πρέσβεις της ελληνικής γαστρονομίας. Σημαντικοί σταθμοί της καριέρας του θεωρεί τη προετοιμασία δείπνων σε επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, μουσικούς όπως ο Sting και ο Phil Collins... με κορωνίδα τη πρόσφατη ένταξή του στην ομάδα των σεφ, που έχουν αναλάβει τη διαμόρφωση του μενού του πριγκιπικού γάμου.



Στο olive magazine δήλωσε ότι: «Κατά την περίοδο συνεργασίας μου με τον όμιλο “Novikov”, μου είχε ανατεθεί το στήσιμο μιας σειράς εστιατορίων εκ των οποίων το ένα ήταν ελληνικό. Μια μέρα, λίγο πριν ανοίξουμε στη Μόσχα το εστιατόριο, ο υπεύθυνος μου ανακοινώνει μια “έκπληξη”, που δεν ήταν άλλη από την άφιξη του Ρώσου Προέδρου στο εστιατόριο. Με ρώτησε ποιο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο μπορώ να του προτείνω και, γνωρίζοντας ότι στη Ρωσία αγαπούν πολύ το λαγό, πρότεινα λαγό στιφάδο, που μαγείρεψα σε μια πιο “γκουρμέ” εκδοχή. Μας ευχαρίστησε και αποχώρησε ενώ αργότερα λάβαμε και επίσημη ευχαριστήρια επιστολή από τον ίδιο μέσω του “Novikov”.



Ο σεφ Κουλούσιας εξήγησε ότι η μακροχρόνια συνεργασία του με εστιατόρια, που προσέφεραν προσεγμένες υπηρεσίες catering αποτέλεσε το εισιτήριό του για το Μπάκινγκχαμ. Ένα από αυτά, που συνεργαζόταν, συγκαταλέχθηκε στη λεγόμενη «Crown List» (περιλαμβάνει τους αποκλειστικούς προμηθευτές του παλατιού) και τον οδήγησε στη συνεργασία του με τον σεφ, που ανέλαβε την κεντρική επιμέλεια του γάμου του πρίγκηπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον. Έλαβε ένα mail με πρόταση συνεργασίας κι εντάχθηκε με ευχαρίστηση στην ομάδα των 24 σεφ από διάφορες χώρες. Καθένας προσθέτει τη δική του πινελιά στο μενού με σκοπό να συμπληρώνει ο ένας τη δουλειά του άλλου δίνοντας ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.



Το μενού περνάει από πολλές δοκιμές με στόχο οι 600 και πλέον καλεσμένοι να μείνουν ευχαριστημένοι. Οι βασιλικές τραπεζαρίες αναμένεται να γεμίσουν με VIPs από όλο τον κόσμο Ο σεφ είναι στην Αγγλία από τις 11 Μαρτίου και δουλεύεουν άπειρες ώρες. Οι κουζίνες έχουν πάρει “φωτιά”, γίνονται συνεχώς αλλαγές, ελέγχουν τα υλικά, το χρονοδιάγραμμα... Συγκεντρώνονται καθημερινά στις 5-5.15 το πρωί και σχεδιάζουν προτάσεις πιάτων. Εξετάζουν υφή των πιάτων, αντοχή του συνόλου των υλικών, υπολογίζουν τους χρόνους προετοιμασίας κι ετοιμασίας... κάπως σαν χημικοί, που πρέπει να βρουν τις κατάλληλες συνταγές και συνθήκες



Θα υπάρχουν αρκετά εναλλακτικά μενού για όσους έχουν αλλεργίες ή ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις. Ο σεφ Κουλούσιας αποκαλύπτει ότι σχεδόν καθημερινά ενημερώνεται η λίστα των καλεσμένων για τους οποίους θα μαγειρέψουν διαφορετικό μενού. Για παράδειγμα, οι Spice Girls που θα τραγουδήσουν στο γαμήλιο πάρτι, έχουν ενημερώσει ότι ακολουθούν διαφορετικό διατροφικό πλάνο, ο Ντέιβιντ Μπέκαν τα θέλει όλα στον ατμό, ο Εντ Σίραν δεν τρώει κάποια συγκεκριμένα λαχανικά, ο Μπαράκ Ομπάμα που μάλλον θα παραβρεθεί, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διατροφική προτίμηση. Όσο για τις γαμήλιες εκδηλώσεις, αυτές χωρίζονται σε τρία κομμάτια. Αρχικά, η βασίλισσα εθιμοτυπικά παραθέτει το γαμήλιο πρωινό στο Μπάκινγκχαμ σε επιλεγμένους καλεσμένους. Σε αυτόν τον γάμο, το πρωινό θα παρατεθεί στο «Frogmore house» από διαφορετική ομάδα.



Μετά τη γαμήλια τελετή θα ακολουθήσει δείπνο στο κάστρο του Γουίνσορ, το οποίο θα είναι ένα μενού 4-5 σταδίων και μετά θα ακολουθήσει το after-show party, στο οποίο επίσης θα ετοιμάσουν διάφορα καναπεδάκια και finger food ανάλογα της περίστασης. Οι παρασκευές και τις προτεραιότητες επισημαίνει ο επικεφαλής σεφ, που έχει άμεση επαφή με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Ο ίδιος ο πρίγκηπας Χάρι χαιρέτησε και ευχαρίστησε προσωπικά την ομάδα για τη δουλειά της, ενώ έδωσε κάποιες κατευθυντήριες βάσει του τι σκεφτόταν να κάνει. Είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση με τον επικεφαλής, τον Ρίτσαρντ Κουμπίν, σεφ της βασιλικής οικογένειας, που συγκεντρώνει τις καθημερινές προτάσεις. Επίσης η Μέγκαν Μαρκλ θέλησε να γνωρίσει τους ανθρώπους, που βρίσκονται στην κουζίνα. Της αρέσει πάρα πολύ η μαγειρική και μάλιστα είπε ευδιάθετη ότι “μακάρι να είχα χρόνο να έρθω στην κουζίνα να μαγειρέψω”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου