Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Η ΚΕΝΥΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ


Οι βαθιές ρωγμές, που εμφανίστηκαν πριν μια εβδομάδα στην επαρχία Ναρόκ της Κένυας μετέτρεψαν μια όμορφη γόνιμη πεδιάδα σε μια άγρια και αφιλόξενη έκταση μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Nation, η Κένυα χωρίζεται αργά και σταδιακά στη μέση, στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος. Στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης οι γεωλόγοι μετά την εμφάνιση τεράστιων «σχισμών» στο έδαφος λόγω έντονης τεκτονικής δραστηριότητας επιβεβαιώνουν ότι χωρίζεται σε δύο μέρη από μια τεράστια «σχισμή» στο κέντρο της, που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα. Οι ρωγμές προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές, που χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Αυτή η τεράστια ρωγμή είναι μόνο μία από τις δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες «αδύναμα σημεία» της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, τέσσερις χώρες της Αφρικής, η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία, αναμένεται να διαχωριστούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο, την επονομαζόμενη Σομαλική Πλάκα, σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα οι τεκτονικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες στη βάση της κοιλάδας, αλλά και στην Κένυα υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα κυρίως γύρω από το ηφαίστειο Σουσουά.

Ο γεωλόγος David Adede δήλωσε σε κενυάτικη εφημερίδα: «Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας. Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης, που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια». Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το κοντινό Όρος Λονγκονότ. Οι πρόσφατες βροχές στην περιοχή έκαναν πιο εμφανές το γεωλογικό φαινόμενο, παρασύροντας την τέφρα κι αποκαλύπτοντας τα μεγάλα «χάσματα», που φαίνονται να έχουν διευρυνθεί.