Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα



Προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα, που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία, αλλά και λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας, αποσύρεται από τη διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. Ανακοινώθηκε σήμερα 27 Μαρτίου 2018 κι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας αφού το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς σχεδόν ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, ενώ αντίθετα ευνοεί και προωθεί το μαζικό εμπόριο. Καθιστά σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργεί κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις που θα δικαιολογούν αυτή την απόφαση. Ακούστηκαν πρόστιμα μέχρι και 3.000 ευρώ αν περιθάλψεις αδέσποτο.

Ενώ μειώνει δραστικά τα πρόστιμα για κακοποίηση ζώων, κυνομαχίες και παράνομη εκτροφή. Παράλληλα επιβάλλει πολλαπλά τέλη και οικονομικές επιβαρύνσεις στην κατοχή ζώων συντροφιάς, που την καθιστούν αβάσταχτη για πολλούς πολίτες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραδώσουν το κατοικίδιο τους στους Δήμους ή να το εγκαταλείψουν στο δρόμο. Ο νόμος χαρακτηρίστηκε εγκληματικός για τα ζώα κι ότι στερείται κάθε επιστημονικής προσέγγισης. Είναι σαν να καταργεί όποια πρόοδο σημειώθηκε στην προστασία των ζώων τις τελευταίες δεκαετίες, γυρίζοντας την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.

Σημαίνει την επιστροφή της ευθανασίας σε μαζική κλίμακα, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης από φιλοζωικό φορέα και χωρίς τη θέσπιση επιστημονικών κριτηρίων αποδεκτών από την επιστημονική κοινότητα. Οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας: Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής‐Σαρωνικού και τα σωματεία ‐ μέλη τους και οι οργανώσεις Animal Action Hellas, Dogs’ Voice, καθώς και το σύνολο της φιλοζωικής κοινότητας αιτήθηκαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου μαζί με τους πολίτες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνυπογράφουν το αίτημα.

Με υπογραφές που συγκεντρώνουν ζητούν την σύνταξη νέου σε άλλη φιλοσοφία, σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση, που θα ανοίγει προοπτικές περιορισμού των αδέσποτων με προτάσεις αποτελεσματικές και πάντα με σεβασμό προς τα ζώα. Όπως είχε αναφερθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου του κ.Τσιρώνη, θα καταστεί υποχρεωτικό εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ιδιοκτήτης του ζώου να το στειρώνει. Ενώ όποιος επιλέξει να μη στειρώσει το ζώο του θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος στα 100 ευρώ ετησίως. Κατά τη διάρκεια των κινήσεών του (βόλτες, ταξίδια) θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση. 


Ο παραλογισμός συνεχίζεται με το ότι στείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου των 100 ευρώ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων. Παράλληλα, αναγκαστικά το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Ακόμη, γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου. Αναλυτικότερα, όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πλήρως καταγεγραμμένη, προκειμένου οι αρχές να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς. Επίσης, θα απαγορευτούν τα ζώα βιτρίνας, ενώ στα pet shops θα υπάρχουν μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο, καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

Mε το νέο θεσμικό πλαίσιο, που πρότειναν προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο. Τα ταμεία αυτά θα ενισχύονται με πόρους, που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα, καθώς και το τέλος από τα 6 ευρώ για το τσιπ. Τέλος στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη, που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet-shops), με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου