Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Ιπτάμενα ψάρια στον Τάμεση και μπροστά στο Αγγλικό Κοινοβούλιο


Στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας, που ανακοινώθηκε την Δευτέρα, η Βρετανία συμφώνησε να παραμείνει εντός της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. για περίπου 20 μήνες μετά το Brexit (μέχρι 29/5/2019). Η απόφαση ξεσήκωσε κύματα διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα στην Σκωτία, που φιλοξενεί τα πλουσιότερα αλιευτικά πεδία της Βρετανίας, ζητώντας να εγκαταλείψουν εν συνόλω την ΚΑΠ και χωρίς παρατάσεις. Οι ψαράδες κατηγορούν την ΚΑΠ ότι οδηγεί σε πτώχευση την αλιευτική βιομηχανία της χώρας. Υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άδειασαν στις 21 Μαρτίου καφάσια με μπακαλιάρους στον ποταμό Τάμεση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τη μεταβατική περίοδο.

Η συμφωνία γι'αυτούς προδίδει τον κλάδο της αλιείας. Η δέσμευση της ποσόστωσης καλύπτει μόλις το 9% της παραγωγής τους και τους αναγκάζει να απορρίπτουν αλιεύματα, περιορίζοντας την δυναμικότητα. Με ένα μικρό αλιευτικό σκάφος λοιπόν, διέσχισαν τον Τάμεση και μπροστά από το Κοινοβούλιο, πετώντας …εξαιρετικούς, ομολογουμένως, μπακαλιάρους στο νερό. Ακουλούθησαν κι άλλες βάρκες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους... «Η ΚΑΠ αναγκάζει τους Βρετανούς αλιείς να απορρίπτουν τα μισά από τα ψάρια που πιάνουν... Πρέπει να πιάνουν και να σκοτώνουν περισσότερα απλά και μόνο για να βρουν το ‘σωστό’ είδος που τις ποσοστώσεις τους επιτρέπουν να κρατήσουν». Ο Άλαν Χέιστινγκς, από την οργάνωση Fishing for Leave συμπλήρωσε «Το Brexit θα επέτρεπε μια αλλαγή στη νέα πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, περιορίζοντας το χρόνο στη θάλασσα με αντάλλαγμα την εκφόρτωση όλων των αλιευμάτων, προκειμένου τα σκάφη να αλιεύουν λιγότερα ψάρια, αλλά να εκφορτώνουν περισσότερα, προσφέροντας ένα λαμπρό μέλλον για την αλιεία, τους αλιείς και τις παράκτιες κοινότητες».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους θερμότερους υπέρμαχους του Brexit, και άλλοι υποστηρικτές άδειασαν καφάσια με μπακαλιάρους στο ποτάμι ως διαμαρτυρία ενάντια στις ποσοστώσεις που, όπως υποστηρίζουν, τους αναγκάζουν να απορρίπτουν αλιεύματα που είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Ο Φάρατζ δήλωσε: «Είναι τελείως τραγικό, τι σπατάλη».. ενώ πετούσε ψάρια από ένα μικρό αλιευτικό σκάφος στον ποταμό Τάμεση έξω από το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά από το κοινοβούλιο, διαπλέοντας τον Τάμεση με ένα μικρό αλιευτικό σκάφος.

Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, βουλευτής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, κάλεσε δημοσιογράφους και πλήθος σε μια αποβάθρα στο κεντρικό Λονδίνο προκειμένου να δουν να περνά το σκάφος και εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η συμφωνία στις κοινότητες των αλιέων. «Το θέμα δεν είναι να ταράξουμε τα νερά, είναι να υπερασπιστούμε σημαντικές κοινότητες σε όλη τη χώρα», δήλωσε σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς εάν ανησυχεί μήπως δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση της Μέι με αυτή τη διαμαρτυρία.
Δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόρριψη των ψαριών στο ποτάμι, αλλά χαρακτήρισε τη συμφωνία μετάβασης λάθος, μολονότι προσωρινό. Η συμφωνία μετάβασης δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά εάν βέβαια αυτό οδηγήσει σε ένα σωστό τελικό καθεστώς, είναι κάτι που πολλοί μπορούν να αντέξουν, αν και απρόθυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου