Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018: ΦΟΡΟΥΜ “ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”


Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, παρακολούθησα σχεδόν όλη τη μέρα το φόρουμ με τίτλο: «Επενδύοντας στην τοπική ανάπτυξη» στο Αthens Divani Caravel, με βασικό θέμα την υλοποίηση έργων και επενδύσεων μη ανταποδοτικού χαρακτήρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τη στροφή σε βιώσιμες επενδύσεις στις τοπικές οικονομίες με παράλληλη αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια. Το θεματικό συνέδριο πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το επιχειρηματικό φόρουμ Α – Energy Investments με συμμετοχή και συνεργασία της ΚΕΔΕ, της ΠΕΤΑ ΑΕ – Αναπτυξιακής ΟΤΑ, ενδιαφερόμενων Περιφερειών, του ΚΑΠΕ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του ΤΕΕ, αρμόδιων υπουργείων, του δικτύου «Βιώσιμη Πόλη», επιχειρηματικών φορέων όπως ο ΣΑΤΕ... Ήμουν καλεσμένη του επιστημονικού συνεργάτη της A-ENERGY INVESTMENTS απόστρατου ναυάρχου κ.Γιώργου Σιδερή. Κι όπως τόνισε η συντονίστρια δημοσιογράφος κ.Άντα Σεϊμανίδη σκοπός είναι η δημιουργία φιλόξενου επενδυτικού κλίματος και δουλειά με στόχους.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να πρωτοστατήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη κοινωνική συνοχή. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού καλείται να διαχειριστεί μόνη της για πρώτη φορά, σημαντικά κονδύλια για έργα και επενδύσεις τοπικού χαρακτήρα. Οι ομιλητές πολύ σημαντικοί και σε καίριες θέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, στα έργα Οδοφωτισμού / Εξοικονόμησης Ενέργειας, Διαχείρισης Αποβλήτων, Σχολεία, project «Έξυπνες Πόλεις»... Νέα έργα, πρωτοβουλίες, συνεργασίες Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα, ενεργειακά κτίρια...

Φέτος το φόρουμ εστίασε στο επίκαιρο θέμα της υλοποίησης έργων και επενδύσεων μη ανταποδοτικού χαρακτήρα με βάση τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ), όπως αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης κα. Και στα νέα, ήδη δρομολογημένα επενδυτικά σχέδια Περιφερειών και ΟΤΑ, για τα οποία αναζητείται ιδιωτική χρηματοδότηση. Έγιναν παρουσιάσεις στο σύνολο σχεδόν των ώριμων έργων στους τομείς ενδιαφέροντος, που είτε υλοποιούνται ήδη, είτε ξεκινούν αυτή την περίοδο από Δήμους και Περιφέρειες.

Αναδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος και τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας του δημόσιου τομέα με τον επενδυτή, αλλά και με την μικρομεσαία επιχείρηση, τον μελετητή, κατασκευαστή, προμηθευτή, που επίσης αποτελούν απαραίτητους κρίκους στην αλυσίδα της τοπικής ανάπτυξης, ενώ έγινε αναφορά στις σχετικές δυσκολίες και προκλήσεις. Η στροφή στις επενδύσεις στις τοπικές οικονομίες με αξιοποίηση αφενός των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων και αφετέρου μόχλευσης με ιδιωτικά κεφάλαια ήταν το βασικό θέμα του ετήσιου φόρουμ. Οι δήμοι σε ρόλο εγγυητή και οι συνεργαζόμενοι φορείς.

Από τους σημαντικούς ομιλητές ο κ.Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, ο οποίος ανέλυσε τους δύο βασικούς τομείς χρημοτοδοτήσεων ΣΔΙΤ στα έργα κοινωνικών δομών και στα ανταποδοτικά έργα ή έργα παραχώρησης. Μια τεράστια αγορά στην Ε.Ε., καθώς κι αναφορές σε ξένα έργα, που υλοποιήθηκαν εντός της. Για την Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα 73 δις για έργα ΣΔΙΤ κι αναφορές από το application της χρήσιμης εφαρμογής για την αστική συγκοινωνία ως το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συγκοινωνιών Αττικής ή το έργο διαχείρισης απορριμμάτων.

Ανάμεσα στους ομιλητές ο κ. Βαρλαμίτης Κων/νος, Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο, Βασίλης Τσολακίδης, Πρόεδρος ΚΑΠΕ, ο βουλευτής Αργολίδας Καθηγ.Γιάννης Μανιάτης, ο κ.Νίκος Χιωτάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΠΕΤΑ Α.Ε. - Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ο Αντιδήμαρχος Πεντέλης... Για την εμπειρία του Δήμου Βριλησσίων στην αξιοποίηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για νέα έργα και επενδύσεις τοπικού ενδιαφέροντος, μίλησε ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ενώ στην εκδήλωση ήταν κι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κων/νος Βαφειάδης.

Μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση έκανε ο κ.Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθ. Σύμβουλος TREK Development A.E., Τεχνικός Σύμβουλος έργων σχετικά με τις σύγχρονες μορφές ΣΔΙΤ και τα μεγάλα έργα παραχώρησης στην ενέργεια με αναφορά στην εμπειρία της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΥ Α.Ε. Επίσης για την υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρθηκε ο κ.Γεώργιος Πασχάλης, Τεχνικός Διευθυντής Έργων Περιβάλλοντος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ενώ για τα νέα σχολικά κτίρια με ΣΔΙΤ στα Χανιά και τη μελέτη του έργου οδοφωτισμού αναφέρθηκε ο κ.Δημήτρης Φραγκάκης, Γεν.Γραμματέας Δήμου Χανίων.

Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ένα πρόγραμμα με διαθέσιμα κεφάλαια 2 δις και για τη φετινή χρονιά θα διατεθούν μέχρι 500 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 400 εκατομμύρια θα διατεθούν σε έργα, που ήδη θα τρέξουν τον Απρίλιο κι αφορούν το πρώτο μέρος την ύδρευση και το δεύτερο μέρος την αποχέτευση. Ο κ. Αντώνιος Μ.Νίκας, μηχανολόγος μηχανικός Msc ανήκει στο Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων – ΕΑΑΔΗΣΥ κι αναφέρθηκε στη Διαδικασία Σύναψης κι Εκτέλεσης Δημόσιας Σύμβασης Προμηθειών και γενικών υπηρεστιών κατά το Ν.4412/2016.

Ο διευθύνων Σύμβουλος Computer Engineer & Telecommunications της εταιρείας GLOBILED, Tareq Al Jizawi αναφέρθηκε στους LED φωτισμούς των πόλεων και τα υπέρογκα ποσά στα έργα δημοτικού φωτισμού. Ξοδεύουμε ως τώρα περίπου 200 εκατομμύρια ετησίως... Η δικηγόρος κ.Έλενα Αστερίου από το δικηγορικό γραφείο “Χ.Ρόβλιας” αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο ΣΔΙΤ και τη προοπτική έργων μεσαίου μεγέθους. Αξιόλογες και οι θέσεις του Μηχανολόγου Μηχανικού κι Αν.Μέλους Δ.Σ.ΣΑΤΕ κ.Γεώργιου Κυριακόπουλου πάνω στο σχεδιασμό, αναπτυξιακές ευκαιρίες, προτάσεις της αγοράς κι εμπόδια.

Διαφωτιστικές οι ομιλίες του κ. Χρήστου Πρωτόγερου, Διευθυντή Προγραμμάτων ΠΕΤΑ Α.Ε., καθώς και του κ. Λευτέρη Ποδηματά από το Τμήμα Χρηματοδοτήσεων ΟΤΑ, ΠΕΤΑ Α.Ε.
Υπάρχουν πολλά προγράμματα για ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη κυκλική οικονομία. Η πύλη Invest OTA κι οι αναπτυξιακές ευκαιρίες, η διασύνδεση ΟΤΑ με ιδιώτες – επενδυτές, καθώς κι η βελτιστοποίηση της διεκδίκησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους διάφορους φορείς ήταν από τα θέματα, που συζητήθηκαν.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου