Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

1st ECOMOBILITY CONFERENCE – 22 MΑΡΤΙΟΥ 2018


Χθες 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το 1st EcoMobility Conference 2018, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, που ενδιαφέρεται για τις “πράσινες” μεταφορές. Το συνέδρο έχει ως απώτερο στόχο τη παρουσίαση των εξελίξεων για τη συμβολή των εναλλακτικών καυσίμων στην ανάπτυξη, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την επίτευξη του στόχου για το 2020- 2030, τη παρουσίαση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ελλάδα και τέλος, την ανάλυση των πολιτικών πράσινης μετακίνησης και των κινήτρων.

Παρακολούθησα το συνέδριο στην Αίγλη Ζαππείου, όπου υπήρξε συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου των καυσίμων, των δικτύων και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το συνέδριο «1st EcoMobility Conference» που διοργανώθηκε από το insider.gr και την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE). Τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ένα πρώτο βήμα είναι ή ένταξη 90 νέων αστικών λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Α. στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΠΕΠ Αττικής, τα οποία θα κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, κυρίως με ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του, έχει αιτηθεί και δεσμεύσει μέχρι σήμερα ογδόντα εκατομμύρια (80.000.000) Ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 για περαιτέρω ανανέωση του στόλου του Ο.Α.Σ.Α., τα οποία θα κινούνται επίσης με εναλλακτικά καύσιμα, κυρίως με ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Όσον αφορά τα μέσα σταθερή τροχιάς (μετρό και τραμ) η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι δεδομένη και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υλοποιηθεί η επέκταση του μετρό της Αθήνας και η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς και του τραμ στον Πειραιά, με τα αναμενόμενα περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη. Επιπλέον, υπό υλοποίηση βρίσκεται η επέκταση του προαστιακού από το Κιάτο προς Πάτρα, ενώ παράλληλα υπό σχεδιασμό βρίσκεται η μελλοντική επέκταση του προαστιακού και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως το Λαύριο και η Ραφήνα. Τέλος εντός του 2018 ολοκληρώνεται η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Ειδομένη.

Συνέδριο για την εναλλακτική μετακίνηση, το θεσμικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο και την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη συμβολή των εναλλακτικών καυσίμων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) είναι μια μη κερδοσκοπική ερευνητική και επαγγελματική οργάνωση, που λειτουργεί ως διεπιστημονικό φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ενέργειας. 

 Συγκεκριμένα στο συνέδριο συμμετείχαν οι:

Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών*
Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας*
Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων* Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας*
Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής, Δημοκρατική Συμπαράταξη
Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής, Νέα Δημοκρατία*
Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων, Νέα Δημοκρατία, Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
Αθανάσιος Βούρδας, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών* «Θεσμικό πλαίσιο & Κίνητρα για την εναλλακτική μετακίνηση»
Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ
Δημήτρης Τζώρτζης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ*
Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ*
Βασίλης Καραμούζης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος*
Δημήτρης Σαμαράς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Σαμαράς & Συνεργάτες
Ζαγοράκης Θεόδωρος, Ευρωβουλευτής, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα*
Αναστάσιος Ταστάνης, Πρόεδρος, ΟΑΣΑ
Γεώργιος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΤΕΙ Πειραιά
Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, Πρόεδρος, FORTISIS
Πέτρος Καραμπίλας, Γενικός Διευθυντής, ΙΔΕΕΑ
Νεκταρία Καρακατσάνη, Μέλος Δ.Σ., ΡΑΕ Αλεξάνδρα Σδούκου, Σύμβουλος Ενέργειας Προέδρου, Νέα Δημοκρατία
Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Βιώσιμη ανάπτυξη με εναλλακτικά καύσιμα»
Γιώργος Κρεμλής, Επικεφαλής Μονάδας, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή*
Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκό & Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ)
Στέφανος Οικονομίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Εταιρικής Ανάπτυξης, ΔΕΠΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου