Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Saving Food Festival & new Fish Guide from WWF


To Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 στο Impact Hub Athens μαζί με το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” και το WWF Ελλάς διοργανώνουν Saving Food Festival για ενεργοποίηση κατά της σπατάλης τροφίμων. Οι ερωτήσεις υπάρχουν: “Γιατί πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια; Πώς είναι δυνατόν καθένας από εμάς στην Ε.Ε. να σπαταλά κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων ετησίως; Ποιο είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της σπατάλης τροφίμων και τελικά υπάρχουν εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος;

Έτσι το Σάββατο ενώνουν για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους κατά της σπατάλης τροφίμων με το Saving Food Festival και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν μαζί τις απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα. Ένα πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων και μαγειρικών επιδείξεων θα αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της σπατάλης τροφίμων και θα δώσει στους επισκέπτες χρηστικές συμβουλές και απαντήσεις για να την καταπολεμήσουν. Όσοι βρεθούν στο Impact Hub Athens, θα έχουν την ευκαιρία να δουν σεφ και food bloggers εν δράσει, να ανακαλύψουν πολύτιμα μυστικά και δημιουργικές συνταγές αλλά και να ετοιμάσουν μαζί τους νόστιμα πιάτα.

Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να φωτογραφηθούν με την παρέα τους σε ένα πρωτότυπο photo booth. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων. Τα παιδιά με τη σειρά τους θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού θα «υπερασπιστούν» τη διατροφική αξία των «άσχημων» φρούτων και λαχανικών, θα ταξιδέψουν με ένα παιδικό αφήγημα στον κόσμο της προσφοράς φαγητού και θα απολαύσουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και την κουζίνα του σπιτιού τους, με σκοπό να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει:

* Μαγειρικές επιδείξεις από τις food bloggers Mamatsita, Madame Ginger και Funky Cook, οι οποίες θα παρουσιάσουν γευστικές προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού και ιδέες για εναλλακτικά και θρεπτικά καθημερινά γεύματα!
* Disco Soup Party, όπου εθελοντές – με την καθοδήγηση των σεφ Στέλιοu Μαστοράκoυ και Κλεομένη Ζουρνατζή - θα προετοιμάσουν και θα προσφέρουν σαλάτες και φρουτοσαλάτες εποχής, αξιοποιώντας περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά, που θα έχουν διασώσει οι εθελοντές στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή»
* Βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες γύρω από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική προσφορά
* Ανάγνωση, παιχνίδι και αυτοσχεδιασμοί με αφορμή το παιδικό βιβλίο «ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ: Πετάει το φαγητό» για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αξία προσφοράς περισσευούμενου φαγητού. Με την Αλεξάνδρα Κ* και τον Δικαίο Χατζηπλή
* Έκθεση φωτογραφιών και προβολές βίντεο που πραγματεύονται το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών για το έργο και τις δράσεις του Μπορούμε και του WWF Ελλάς.
* Social Challenges Innovation Platform:
Παρουσίαση της πλατφόρμας και των χρηματοδοτικών εργαλείων για τα βιώσιμα συστήματα τροφής (sustainable food systems) από τη Μαρίνα Σαρλί, υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Impact Hub. 

Το WWF Ελλάς συμμετέχει στο συγκεκριμένο φεστιβάλ στο πλαίσιο του προγράμματός του “WWF Καλύτερη Ζωή”, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Πληροφορίες για Saving Food Festival: Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα (μετρό Μοναστηράκι) Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Ντία Χωραφά, τηλ. 210 32 37 805, info@boroume.gr

Δανάη Βαρδαλή, Communications & Media, Impact Hub Athens, τηλ: 210 3210146, danai.vardali@impacthub.net

Fish Guide: ο Oδηγός του WWF για υπεύθυνη «ψαροφαγία» ανανεώνεται!

Νέες συνταγές για «ψαγμένη ψαροφαγία» από τον Ηλία Μαμαλάκη, εκπαιδευτικό quiz, ένα video με ένα ισχυρό μήνυμα για την προστασία των θαλασσών μας που περνάει από το πιάτο μας. Αυτά κι άλλα πολλά περιμένουν τους καταναλωτές στο Fish Guide, το λυσάρι του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών! Το Fish Guide δημιουργήθηκε το 2016 από το WWF και είναι ένας πρακτικός, online οδηγός, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν τα ψαρικά τους υπεύθυνα, δηλαδή να επιλέγουν ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία.

Με νέο, εμπλουτισμένο περιεχόμενο και ακόμα περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, η ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide (http://fishguide.wwf.gr/), προσφέρει στους καταναλωτές ακόμα καλύτερη πλοήγηση, αλλά και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα της υπεραλίευσης και της προστασίας των θαλασσών μας,. Η ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide περιλαμβάνει νέα είδη ψαριών, επιπλέον πρωτότυπες συνταγές θαλασσινών, ένα εκπαιδευτικό quiz (http://fishguide.wwf.gr/quiz/) με τις σημαντικότερες συμβουλές υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, καθώς και ένα νέο βίντεο που αποτυπώνει όλα όσα μπορούν να κάνουν καταναλωτές και επαγγελματίες για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλασσών μας.

Ειδικότερα, το Fish Guide βοηθά τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν και να αποφύγουν τους γόνους, δηλαδή τα νεαρά ψαράκια που δεν έχουν προλάβει να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν, ενώ τους ενημερώνει για τα απαγορευμένα και τα απειλούμενα είδη, που δεν πρέπει να καταλήξουν στο πιάτο τους. Το Fish Guide είναι διαθέσιμο δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά (WWF Fish Guide app), για συσκευές Android και iOS. Πρακτικό και εύχρηστο, το WWF Fish Guide διαθέτει ένα έξυπνο ημερολόγιο που εμφανίζει στον χρήστη ποια είναι τα ψάρια που μπορεί να καταναλώνει ανά μήνα, ενώ λειτουργεί και σε off line περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 9.500 χρήστες έχουν κατεβάσει και εμπιστεύονται το WWF Fish Guide.

Προκειμένου να καταστεί ακόμα πιο εύχρηστο και λειτουργικό, αλλά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όλο και περισσότερων χρηστών, το Fish Guide είναι διαθέσιμο με νέες πληροφορίες και ενότητες που αφορούν:

Νέα είδη ψαριών: Μέσω της ανανεωμένης έκδοσης του Fish Guide, οι καταναλωτές πλέον μπορούν να ενημερωθούν για ακόμα περισσότερα ψάρια που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες και για όλα όσα πρέπει να έχουν κατά νου πριν τα αγοράσουν ή καταναλώσουν. Έτσι, καλύπτει πλέον τα περισσότερα είδη που συναντούν οι καταναλωτές στην αγορά, άλλα πολύ δημοφιλή, όπως η γόπα, το σκουμπρί και η πέρκα, και άλλα λιγότερο διαδεδομένα, όπως είναι ο κέφαλος, ο γερμανός και η φρίσσα, για όσους προτιμούν την ποικιλία στις γεύσεις.

Quiz Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών: Τί πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ψαρικά; Είναι σωστό να τρώμε κολιό τον Αύγουστο; Ποια ψάρια δεν πρέπει με τίποτα να καταλήξουν στο πιάτο μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν οι καταναλωτές στο νέο Quiz που διαθέτει το Fish Guide, μαθαίνοντας παράλληλα με διασκεδαστικό τρόπο τις βασικές αρχές που θα τους βοηθήσουν να κάνουν σωστές επιλογές, ώστε οι θάλασσές μας να μην αδειάζουν από ψάρια και ζωή.

Νέο βίντεο - Τρείς άνθρωποι, ένα μήνυμα: Η προστασία των θαλασσών περνάει μέσα από το πιάτο μας!

Τι κοινό έχουν ένας ιχθυοπώλης, ένας σεφ και ένας καταναλωτής; Γιατί ο ιχθυοπώλης δεν πρέπει να προσφέρει στους πελάτες του ποτέ γόνο; Τι πρέπει να προσέχει ο σεφ στις προμήθειές του και γιατί οφείλει να αποκλείει από το μενού απαγορευμένα και απειλούμενα είδη, όπως οι πετροσωλήνες και ο γαλέος; Πώς μπορούμε ως καταναλωτές να προστατεύσουμε τα ψάρια και τις θάλασσές μας κάνοντας πιο υπεύθυνες αγοραστικές επιλογές;

Το WWF Ελλάς δημιούργησε ένα νέο βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=qqiFonkblbA), με σκοπό να δείξει πως όλοι μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε την υπεραλίευση και να βοηθήσουμε να διατηρηθεί το εισόδημα των ψαράδων, αλλάζοντας απλά τις καταναλωτικές μας συνήθειες! Τόσο η εφαρμογή WWF Fish Guide, όσο και το νέο βίντεο δημιουργήθηκαν από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward που υλοποιείται σε 17 χώρες με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των φορέων για τις παγκόσμιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών. Το πρόγραμμα Fish Forward συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.