Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Έξυπνα Νησιά και τις Έξυπνες Μικρές Πόλεις


Στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα είναι η διασύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν, ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στις 22 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Έξυπνα Νησιά και τις Έξυπνες Μικρές Πόλεις».

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της στρατηγικής για τη διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φέρουν και τη σφραγίδα της Ελλάδας. Η ιδιαιτερότητα των νησιών αποκτά στρατηγική σημασία: «Σήμερα, τα περισσότερα νησιά εξακολουθούν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες καίγοντας πετρέλαιο το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον και δεν αναφέρομαι μόνο στα μικρά νησιά, αλλά και στα μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη. Έχουν υψηλότερο κόστος, το οποίο επιβαρύνει μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ το σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Η δαπάνη αυτή ανέρχεται περί τα 700- 800 εκατ. ετησίως».

Τα έργα των διασυνδέσεων τα οποία, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης, έχουν σήμερα δρομολογηθεί. «Η πρώτη φάση για τη διασύνδεση των Κυκλάδων βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Παράλληλα, για τα μικρότερα νησιά, τα οποία δεν θα διασυνδεθούν, ανοίγει ο δρόμος ώστε να αλλάξουμε το ενεργειακό τους μείγμα και να δημιουργήσουμε συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας», υπογράμμισε ο Υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα τα καινοτόμα έργα στην Τήλο, την Ικαρία και τον Άη Στράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός τόνισε ότι οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας θα συνδυαστούν με μεγάλες τομές στις υφιστάμενες υποδομές. Ήδη έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τον ΑΔΜΗΕ μέσα από τρία στρατηγικά έργα:

1. τους έξυπνους μετρητές τόσο για παραγωγούς όσο και για καταναλωτές

2. τα έξυπνα Κέντρα Ελέγχου σε κάθε νησί

3. την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί το βασικό πλαίσιο των αρχών, της λειτουργίας και των κανόνων διαχείρισης των Έξυπνων Νησιών και θα ακολουθήσει από τη ΡΑΕ προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση πρωτοποριακών έργων.

Η αύξηση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι πολιτικές εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της ενέργειας». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες και στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Climatherm Energy 2018».

Η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, τόνισε ο Υπουργός. Στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης που συντελείται το μερίδιό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αυξάνεται σταθερά. Προσεγγίζει το 29% στην ηλεκτροπαραγωγή και στόχος είναι να καλύπτει περίπου το ήμισυ μέχρι το 2030.

Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου για την περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και σημείωσε ότι το 2018-20 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2,6 GW, που αφορούν σε επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ, προχωρώντας παράλληλα στη θέσπιση ενός νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Ανέδειξε τον νέο νόμο-τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες αποτελούν πρωτοποριακό εργαλείο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο δεύτερος, πιο δύσκολος, στόχος για τη χώρα, αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, επισήμανε ο κ. Σταθάκης. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, με πρώτο στόχο την εξοικονόμηση περίπου του 1,5% της ενέργειας που καταναλώνεται. Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε τόσο στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα όσο και σε παρεμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση σε δημόσια κτήρια.

Υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει το φυσικό αέριο, ως «καύσιμο-γέφυρα», τόσο με την προώθηση και υλοποίηση σημαντικών υποδομών μεταφοράς, όσο και με την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις της χώρας. Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο σχεδιασμό για προώθηση μορφών καθαρής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μέσω κοινών πρωτοβουλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (έξυπνα νησιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου