Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

H λάσπη στη Καλιφόρνια σκοτώνει 17 στις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές



Μέχρι και χθες οι αναφερθέντες θάνατοι από τη λάσπη στη Καλιφόρνια έφτασαν τους 17. Κυρίως η νότια Καλιφόρνια, που αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες σε έκταση πυρκαγιές στην ιστορία της Πολιτείας, “βομβαρδίστηκε” από τόνους λάσπης και πλημμύρες. Η λάσπη στο ύψος “της μέσης ενός ανθρώπου” κατέστρεψε σπίτια, ξερίζωσε δέντρα και παρέσυρε ντουζίνες αυτοκινήτων στη περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα. Το έχουμε δει πολλές φορές όταν τα δέντρα και οι ρίζες τους αφήνουν τη γη ευάλωτη, το έδαφος παρασύρεται ως λάσπη και με μεγάλη ορμή όταν πέφτει έντονη βροχή.

Χιλιάδες Καλιφορνέζοι, που ήδη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των τρομερών πυρκαγιών τον τελευταίο μήνα, επίσης εκκένωσαν μετά από διαταγή τις περιοχές κάτω από την απειλή των κατολισθήσεων λάσπης. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 24 τραυματίστηκαν τη Τετάρτη σύμφωνα the New York Times. Άλλοι 24 άνθρωποι αναζητούνται. O σερίφης της Σάντα Μπάρμπαρα δήλωσε στο CBS ότι δεν ξέρουν πόσοι ακόμη είναι παγιδευμένοι. Γνωρίζουμε για μερικούς αγνοούμενους σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Μοντεσίτο και σε γύρω περιοχές. Διασώστες με ελικόπτερα έχουν μέχρι στιγμής σώσει 50 άτομα.

Οι πυρκαγιές του 2017 στην δυτική ακτή σύμφωνα με έκθεση του National Centers for Environmental Information, a division of the National Oceanic and Atmospheric Administration, κόστισαν $18 billion, τριπλασιάζοντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ πυρκαγιών στις ΗΠΑ. H έκθεση του Ομοσπονδιακού πρακτορείου φανερώνει ότι το 2017 ήταν η τρίτη θερμότερη χρονιά από τότε που παρατηρούν τα ρεκόρ, δηλαδή από το 1895 (πέρσι ήταν 54.6 βαθμοί Fahrenheit, 2.6 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα). Αν και οι πυρκαγιές δυτικά δεν συνδέονται απευθείας με τη Κλιματική Αλλαγή, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης, τα επίπεδα βροχοπτώσεων και η υγρασία του εδάφους μετατρέπουν τα δάση σε κάτι εύφλεκτο κατά τη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών.

Τα οδικά δίκτυα στη Καλιφόρνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ τα συντρίμμια έχουν κατακλύσει πολλούς δρόμους. Στον αυτοκινητόδρομο 10, ανάμεσα στο Μοντεσίτο και τη Σάντα Μπάρμπαρα, τα συντρίμμια έχουν καλύψει σχεδόν 30 μίλια με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει παραμείνει κλειστός για 24ωρα. Τα σωστικά συνεργεία, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εντόπισαν άλλα δύο πτώματα, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης Μπιλ Μπράουν και πρόσθεσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή άλλοι 13 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν εν μέρει ή ολοσχερώς τα σπίτια τουλάχιστον 100 οικογενειών εκεί.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς από εκείνον της 10ης Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα. Η τροπική βροχή της Τρίτης βύθισε στο νερό την περιοχή, όπου εφοδιασμένοι με ελικόπτερα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι διασώστες χτένισαν τις πλημμυρισμένες περιοχές και παρείχαν βοήθεια σε παγιδευμένους ανθρώπους. Μια 14χρονη εντοπίστηκε ζωντανή από πυροσβέστες, όταν τα σκυλιά άκουσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια μέσα από τα συντρίμμια του πλημμυρισμένου σπιτιού της στο Μοντεσίτο. «Νόμιζα ότι πέθανα», είπε η Λορίν Καντίν, η οποία είχε καλυφθεί από λάσπη και χρειάστηκαν έξι ώρες για να απεγκλωβιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου