Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Λήξη τσουνάμι για το σεισμό 8.2 Ρίχτερ στην Αλάσκα

Μεγάλος σεισμός 8,2 (ή 7,9 Ρίχτερ) σημειώθηκε στην Αλάσκα κοντά στη πόλη Κόντιακ και κούνησε και τη κοντινή Anchorage κάπου 350 μίλια από το επίκεντρο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα οδήγησαν οι κάτοικοι στο βουνό Pillar, όπου βρίσκονται κι οι αιολικές τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας. Τα κύματα, που ξεκίνησαν από το επίκεντρο του σεισμού στον κόλπο της Αλάσκας φτάνουν τα δέκα μέτρα. Οι δρόμοι είχαν μποτιλιαριστεί, ενώ αναμένουν τα κύματα να φτάσουν τις ακτές της Αλάσκα, αλλά και τις Καναδικές ακτές και στις βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Αρχικά οι κάτοικοι μαζεύτηκαν σε σχολεία της πόλης, όπου ενημερώθηκαν από τις Αρχές πως πρέπει να αρχίσει άμεσα η εκκένωση. Οι περιοχές που ανακοινώθηκαν ότι θα χτυπηθούν εκτός της Αλάσκα ήταν οι πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον στις ΗΠΑ, καθώς και στην Καλιφόρνια, ενώ στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά αναμένουν να υπάρξουν μεγάλα κύματα. Με ένα βίντεο ζήτησαν από όσους ζουν κοντά στον κόλπο της Αλάσκας να μετακινηθούν άμεσα σε περιοχή με υψόμετρο άνω των 30 μέτρων. Οι σειρήνες ήχησαν στη πόλη και sms στάλθηκαν στα κινητά με τον κόσμο να φεύγει έντρομος.

Η ακτοφυλακή εκκένωσε και την αεροπορική βάση της, που ήταν παραλιακή. Μια γυναίκα δήλωσε στον Τύπο ότι είδε όλα τα C-130s κι ελικόπτερα να απογειώνονται. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη εάν είστε στη θάλασσα απομακρυνθείτε από ρηχά νερά, λιμάνια, μαρίνες, όρμους και κολπίσκους, για να αποφύγετε συντρίμμια και ισχυρά ρεύματα. Σύμφωνα με την υπηρεσία ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.31 ώρα Γκρίνουιτς (11.30 ώρα Ελλάδος) σε βάθος δέκα χιλιομέτρων στον Κόλπο της Αλάσκας, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πόλης Κόντιακ. Έχει ανακοινωθεί ήδη λήξη για τσουνάμι, που είχε εκδοθεί εκτός από τη νότια ακτή της Αλάσκας, τις Αλεούτιες Νήσους και την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά... για ολόκληρη τη ακτή του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες και Χαβάη κι άλλα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου