Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Δύο Έλληνες του Λονδίνου δημιούργησαν το Yiayiasbox


Ο Νεραντζής Παπαδόπουλος κι ο φίλος του Άγγελος εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν ένα κουτί με εκλεκτά ελληνικά εδέσματα, όπως αυτά τα κουτιά της γιαγιάς ή Eλληνίδας μάνας. Επιλέγουν παραδοσιακά προϊόντα από την ελληνική επαρχία για να τιμήσουν την Ελληνίδα γιαγιά... βότανα, εκλεκτό μέλι, μουστοκούλουρα, μαρμελάδες & παραδοσιακά γλυκά και τα φέρνουν στη πόρτα σας στο Λονδίνο. Μετανάστες κι οι δύο στο Λονδίνο έφτιαξαν το Yiayiasbox νιώθοντας και οι ίδιοι την ανάγκη των Ελλήνων της Αγγλίας για προϊόντα της πατρίδας, που φέρνουν αναμνήσεις και γεύσεις από το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι.

Όταν ήρθα σε επαφή με τον Νεραντζή Παπαδόπουλο, τον έναν εκ των δυο εμπνευστών του Yiayiasbox, του είπα ότι μας συνδέει εκτός από την αγάπη για αγνά προϊόντα και η αγάπη για το Μεσολόγγι, αφού η Ιερά Πόλη είναι τόπος καταγωγής του. Ο ίδιος έχει πει ότι ήδη από τον πρώτο χρόνο του στο Λονδίνο έψαχνε για ένα καλό ελληνικό εστιατόριο, αλλά και να βρει κάποιον και να μιλήσει ελληνικά μιας και που τα αγγλικά μονοπωλούσαν σχεδόν βαρετά την καθημερινότητα του σε μεγάλο βαθμό! Κάπου εκεί ήταν τυχερός, γιατί γνώρισε τον συνεργάτη του με τον οποίο είχαν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες και πολύ σύντομα ξεκίνησαν τα Greek Food Meetups.

Μέσω ενός application διοργανώνουν events σε ελληνικούς χώρους εστίασης με το motto “Ας γνωριστούμε τρώγοντας”! Δηλώνει πως τα Greek Food Meetups είναι ένας εύκολος τρόπος να γνωρίσει κανείς πολύ κόσμο και να χτίσει ένα ευρύ δικτυο επαφών, ενώ απολαμβάνει εξαιρετικό ελληνικό φαγητό! Πλέον, μετά από ενάμιση χρόνο η μικρή αυτή κοινότητα αριθμεί 700 μέλη όλων των εθνικοτήτων, ενώ μια τετραμελή ομάδα διοργανωτών ψάχνει και ανακαλύπτει από παλιές κυπριακές ταβέρνες του βορείου Λονδίνου μέχρι και τα νέα openings στο κέντρο της πόλης.

Τα πιο πολλά μέλη βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο από πέντε χρόνια, έχουν τις δουλειές τους και απολαμβάνουν την καινούργια αυτή εμπειρία! Παρόλα αυτά κοινή και επαναλαμβανόμενη συζήτηση που συνδέει όλους, είναι η ανάγκη για καλό και γευστικό φαγητό, που στο Λονδίνο δυστυχώς κοστίζει αρκετά, αλλά και σπάνια να το βρει κανείς. Έτσι, επόμενη πρόκληση για εκείνους ήταν το Yiayiasbox, ένα συνδρομητικό κουτί με μεσογειακά ελληνικά προϊόντα πρωινού!

Όπως έχει δηλώσει ο κ.Νεραντζής Παπαδόπουλος: “Μια φορά τον μήνα στέλνουμε απευθείας στην πόρτα του συνδρομητή μια ποικιλία από τα καλύτερα προϊόντα πρωινού ανά την Ελλάδα όπως μαρμελάδα koum quat και συκομαΐδα από την Κέρκυρα, μέλι από το Μεσολόγγι και την ορεινή Ναυπακτία, τσάι του βουνού και παξιμάδια από την Κρήτη και κουλούρια από την βόρεια Ελλάδα!” Έτσι το Yiayiasbox φιλοδοξεί να δώσει στους Έλληνες του Ηνωμενου Βασίλειου μια πιο ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα τους, αλλά και να ανακαλύψει εκ νέου ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και υλικά ανά την Ελλάδα, που θα μπορούσαν να μπουν ψηλά σε πολλά breakfast & brunch menus διεθνή εστιατορίων.

Ο ίδιος συνεχίζει: “Το Λονδίνο είναι μια πόλη όπου μιλιούνται καθημερινά περισσότερες από 200 γλώσσες, ενώ εισάγονται πρώτες ύλες και προϊόντα από κάθε γωνία της γης, με ένα καταναλωτικό κοινό που τα τελευταία χρόνια κάνει μια μεγάλη στροφή αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό λιπαρό English breakfast για πιο υγιεινά υλικά και σπάνια superfoods. Μια πόλη ιδανική για να λανσάρει κανείς οτιδήποτε νέο στην αγορά, καινοτόμο στην δομή του και στη υπηρεσία, που θα προσφέρει με ένα επιχειρηματικό περιβάλλον στο πλευρό σου και όχι απέναντι σου”.

Η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική, για τον μήνα Δεκέμβριο έχουν βάλει το θεματικό χριστουγεννιάτικο κουτί τους με τα παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε εταιρικά γιορτινά δείπνα και ο κόσμος που τα δοκιμάζει για πρώτη φορά αν και δυσκολεύεται λίγο με την προφορά ρωτάει, που θα μπορούσε να τα αγοράσει. “Αυτό μας δίνει χαρά και επιπλέον κίνητρο. Θα θέλαμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα ελληνικά προϊόντα μέσω του Yiayiasbox να μπαίνουν σε κάθε σπίτι στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην αναγνώριση τους ως αντάξια κορυφαία μεσογειακά!”, συμπληρώνει.

Εμείς οι Έλληνες τις διασποράς έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε γνωστή την Ελληνική κουζίνα και τον πλούτο της ελληνικής γης μιλώντας για αυτή σε συναδέλφους και φίλους μας δίνοντας τους γεύσεις και δώρα, τι καλύτερο δώρο για παράδειγμα για το Secret Santa (ανταλλαγή δώρων στον εργασιακό χώρο) αυτές τις μέρες από ένα βάζο ελληνικό μέλι ή ένα κουτί μελομακάρονα, τι εντυπώσεις θα άφηνε στους συναδέλφους και συνεργάτες μας αποφεύγοντας τα κλασικά κοινότυπα εμπορικά δώρα;” Συμβουλεύει κάθε Ελληνίδα και Έλληνα της διασποράς, που έχει αγάπη και πάθος για σπάνια και εκλεκτά προϊόντα να βρει για αρχή ένα ή δύο καλά κομμάτια από το χωριό ή από το μέρος διακοπών τους και να ξεκινήσει την προώθηση τους μέσω ενός web site, e-shop!

Η επιχειρηματικότητα στα πιο πολλά κράτη πλέον είναι προσιτή για τον καθένα με λογική φορολόγηση και μηδαμινή γραφειοκρατία (δυστυχώς ακόμα εκτός από την Ελλάδα) τρέχοντας όλες τις λειτουργίες on line! Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά καλό θα ειναι να τις αντιμετωπίζουμε σαν τις κυλιόμενες σκάλες του Angel Station (οποίος έχει βρεθεί εκεί γνωρίζει) δίνοντας προσοχή στα βήματα ένα - ένα και σταθερά κοιτώντας τα σκαλοπάτια μπροστά μας, αλλιώς κοιτώντας την μακρινή κορυφή θα σταματήσεις και θα πιάσεις δεξιά”.
 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου