Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΗ:Αλλαγή τιμολόγησης - Μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για καταναλώσεις ως 1600 KWh


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη, που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα», θέλησε να διευκρινίσει χθεσινά ανυπόστατα δημοσιεύματα όσον αφορά τις δήθεν «αυξήσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ, που φέρνει η Κυβέρνηση από την πίσω πόρτα».Ο Υπουργός μίλησε για τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων Υ.Κ.Ω, που εισηγείται με τροπολογία το ΥΠΕΝ και θα ισχύσει από 1 του 2018.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε: «Οι καταναλωτές νυχτερινού ρεύματος θα ωφεληθούν σημαντικά από την τροποποίηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Υ.Κ.Ω.), που καταθέσαμε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη χρέωση Υ.Κ.Ω των 8,99 ευρώ ανά KWh, μειώνεται τώρα σε 6,90 ευρώ ανά KWh για το νυχτερινό ρεύμα στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης από 0 έως 1600 KWh, η οποία καλύπτει το 90% της νυχτερινής κατανάλωσης. Επιπλέον, η εξομάλυνση του τρόπου χρέωσης της ημερήσιας κατανάλωσης συνεπάγεται συνολικά σημαντικό όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές».

Με τον υφιστάμενο τρόπο χρέωσης, η υπερβάλλουσα κατανάλωση τιμολογείται βάσει της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης. Κάτι που προκάλεσε αυξημένες επιβαρύνσεις σε πολλά νοικοκυριά συνήθως τους χειμερινούς μήνες, καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Αυτό το αλλάζουμε: Τώρα πλέον η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, μέχρι τώρα η κατανάλωση μίας επιπλέον μονάδας, πέραν των 1600 KWh, χρέωνε το σύνολο της κατανάλωσης βάσει της αμέσως υψηλότερης κλίμακας, ενώ πλέον θα χρεώνεται βάσει της υψηλότερης μόνο για την μία επιπλέον μονάδα. Άρα, σημειώνεται μείωση έως και 60% για τις καταναλώσεις από 0 έως 3400 KWh, που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία της οικιακής κατανάλωσης. Ένα τετραμελές νοικοκυριό, που κατά κανόνα υπερέβαινε τις 1600 KWh θα έχει σημαντικό όφελος έως 50 ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης, τόνισε ότι η αλλαγή των χρεώσεων Υ.Κ.Ω έπρεπε να γίνει και δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στα 360 εκατ. ευρώ του ελλείμματος χρεώσεων Υ.Κ.Ω., που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια του 2012 έως και το 2016 που καλύπτεται από το κοινωνικό μέρισμα και πρόσθεσε ότι οι διασυνδέσεις των νησιών θα επιφέρουν μεγάλες μειώσεις στις χρεώσεις Υ.Κ.Ω. Ειδικότερα, η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 και η επόμενη το 2020. Η Κρήτη, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των χρεώσεων Υ.Κ.Ω., σχεδόν 50%, αναμένεται να διασυνδεθεί το 2020 και το 2023.

Επανέλαβε τέλος, ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται απόλυτα με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπογράμμισε ακόμη, ότι οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα δικαιούνται κρατική αρωγή για την καταβολή των δόσεων του δανείου, ενώ για υψηλά εισοδήματα, προβλέπεται η υποχρέωση της τράπεζας να αναπροσαρμόζει τη δόση του δανείου λαμβάνοντας υπόψη, το ποσό που υπολογίζεται ως ελάχιστη οικογενειακή κατανάλωση, συν κάποιες προσαυξήσεις για ορισμένες κατηγορίες.

Τα θέματα ενέργειας έχουν γίνει προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, γι' αυτό δυο διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν εχθές, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο ζητήματα σχετικά με την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στην περιοχή των Φιλίππων Καβάλας. Σε αυτές συμμετείχαν ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης συνοδευόμενος από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, οι βουλευτές Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και Νίκος Παναγιωτόπουλος (Ν.Δ.), εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε., του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε./Τ. Ανατ. Μακεδονίας, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της κοινοπραξίας του αγωγού.

Κατά τις συσκέψεις που διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα, παρουσιάστηκε μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας του Τ.Ε.Ε. για την αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων που έχουν αναδειχτεί από τοπικούς φορείς, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας έτυχαν θετικής αποδοχής από τους συμμετέχοντες. Επίσης, συζητήθηκαν και έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ενταγμένα στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επενδύσεις της κοινοπραξίας, με στόχο την αναβάθμιση και τόνωση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι οι συσκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συναρμόδιους και τοπικούς φορείς της Καβάλας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων, που προκαλούν την ανησυχία των πολιτών της περιοχής. Είχε προηγηθεί ανάλογη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη και της Δημάρχου Καβάλας στις 22 Νοέμβρη και θα ακολουθήσουν και άλλες με εκπροσώπους φορέων της Καβάλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου