Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GOLDEN FLOWER MAGAZINE, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

GOLDEN FLOWER MAGAZINE, Electra Koutouki

Τέτοια εποχή Νοέμβρη πριν 10 χρόνια κυκλοφόρησε το περιοδικό μου GOLDEN FLOWER Magazine στην Ελλάδα, ένα περιοδικό πράσινη πρόταση ζωής, που όμως ξέφευγε από τα συνηθισμένα οικολογικά περιοδικά από την άποψη ότι η οικολογία έμπαινε στη καθημερινότητα... γινόταν πιο προσφιλής και λαμπερή από τις μέχρι τότε σχεδόν αντιλήψεις περιθωρίου. Ένα μηνιαίο περιοδικό με ποιότητα ύλης και εκτύπωσης, που ξεκίνησε με εκτύπωση 15.000 τεύχη και διανομή μέσω πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ για ένα ταξίδι σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
Golden Flower Magazine

Ήταν 20 Νοεμβρίου 2007 όταν πρωτοκυκλοφόρησε με ένα ανατρεπτικό ρομαντικό εξώφυλλο, που απεικόνιζε μια γυναίκα στη σκια της σελήνης... με τα χέρια της ανυψωμένα με ενθουσιασμό σαν επίκληση για ζωή. Μια νέα ζωή με σεβασμό στη Φύση πρότεινε το περιοδικό Golden Flower μέσα από τις σελίδες του... με άρθρα για τη διατροφή, με συνταγές, με βιολογικά προϊόντα, με οικολογική μόδα, με ενημέρωση και ειδήσεις για το περιβάλλον και την υγεία, με κηπουρική και διακόσμηση....
Golden Flower Magazine

Βέβαια ήταν ένας αγώνας άνισος απέναντι στη χρονική οικονομική συγκυρία του 2008 και την αρχή της οικονομικής κρίσης στην αγορά... που “καταβρόχθησε” μεγάλες εταιρείες βιολογικών κι άλλων οικολογικών προϊόντων... έκλεισε διαφημιστικές εταιρείες... άφησε άνεργους χιλιάδες ... κατέστρεψε τον εκδοτικό χώρο της χώρας μας... κοκ. Ένας αγώνας άνισος απέναντι στα “καρτέλ” της αγοράς, που θέλουν να την ελέγχουν και δεν άφηναν το περιοδικό να φτάνει σε όλα τα σημεία πώλησης και περίπτερα. Αυτή την “φθηνή” μικροπολιτική.
Golden Flower Magazine by Electra Koutouki

Τα τελευταία τεύχη του Golden Flower, που τελικά έγινε διμηνιαίο, έγιναν ηλεκτρονικής μορφής. Ο σχεδιασμός του μετατράπηκε, έγιναν αλλαγές κι από ένα περιοδικό 180 σελίδων, η ύλη του περιορίστηκε στις 115. Έγιναν όλες οι δυνατές τροποποιήσεις για να περάσει η οικονομική “μπόρα” στην αγορά, που όμως από ότι φάνηκε δεν ήταν κάτι που θα περνούσε, αλλά κάτι που εγκαταστάθηκε ως κρίση για τα επόμενα χρόνια. Ένας άνισος αγώνας από οικονομικής πλευράς, αλλά ένας αγώνας, που δικαιώθηκε από την αγάπη των αναγνωστών και τις εξελίξεις στο Κλίμα.
Golden Flower Magazine

Και τώρα μετά από 10 χρόνια είμαι πιο σίγουρη από ποτέ ότι δεν μετάνιωσα, ούτε μετανιώνω για το εγχείρημα. Είναι μια καλή βάση εμπειριών κι ένας οδηγός για ότι μελλοντικά δημιουργήσω. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους, που με στήριξαν με διάφορους τρόπους και γνωρίζουν καλά ποιοι είναι... Υπήρξαν και συνεργάτες καλοί και συνεργάτες, που στη πορεία αδίκησαν τη προσπάθεια και μάλλον και τον εαυτό τους. Στη ζωή κρινόμαστε κάθε μέρα... Κάποιοι λατρεύουν τις θεωρίες και στη πράξη μετά ξεχνούν αυτές τις ίδιες θεωρίες, που πρεσβεύουν. Με το περιοδικό συνεργάστηκαν πολλοί αξιόλογοι επαγγελματίες... από σεφ ως ηθοποιοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, γιατροί, αισθητικοί, διατροφολόγοι...
Golden Flower Magazine

Στις σελίδες του Golden Flower magazine φιλοξενήθηκαν άρθρα, δηλώσεις, απόψεις, συνεντεύξεις ... από τους σημαντικότερους ανθρώπους στο χώρο της οικολογίας στην Ελλάδα κι άλλες προσωπικότητες. Το περιοδικό ήταν ένα ανοιχτό βήμα για όλους. Έτρεχαν θέματα άμεσης επικαιρότητας και εμπορικά νέα. Επίσης υπήρξαν και συνεργάτες από το εξωτερικό για τους οποίους έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Όπως υπήρξαν και φίλοι δημοσιογράφοι, που δεν προλάβαμε να συνεργαστούμε σε αυτή την εκδοτική προσπάθεια αν και το ήθελαν και το ήθελα πολύ.
Golden Flower Magazine, ecofashion

Στον αγώνα μου να στηρίξω το περιοδικό, μου στάθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες βιολογικών προϊόντων, αλλά κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που με αγνά υλικά και μεράκι προσφέρουν ποιοτικά βιολογικά προϊόντα. Ένας τομέας, που η χώρα μας έχει πολλά να προσφέρει και να προσανατολιστεί με εξαγωγές.... δηλ. ποιοτικά προϊόντα σε περιορισμένες ποσότητες από φάρμες και παραδοσιακά εργαστήρια. Μεγάλο ευχαριστώ για πράσινα καταστήματα, που κάποια ανέλαβαν να το προωθήσουν και μέσα από τα ράφια τους. Τα οικολογικά καταστήματα δυστυχώς πλήγηκαν κι αυτά ήδη από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην αγορά. Κάποια δεν υπάρχουν καν σήμερα.
Golden Flower Magazine

Στον αγώνα μου να βρίσκουν οι αναγνώστες το περιοδικό Golden Flower στα περίπτερα... ίσως να απέκτησα και τις περισσότερες εμπειρίες για τη κατάσταση της διανομής εντύπων στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι από απαράδεκτη ως για λύπηση. Γιατί είναι έλλειψη δημοκρατίας να μη βρίσκει ο πολίτης το έντυπο που θέλει να διαβάσει. Γιατί όλοι σχεδόν, μου έλεγαν ότι αν αυτό το ποιοτικό προϊόν ήταν σε μια άλλη χώρα, π.χ. Γερμανία, θα είχε άλλη τύχη. Υπήρξαν πολλές στιγμές βγαίνοντας στους δρόμους και ψάχνοντας για αν το περιοδικό υπάρχει στα περίπτερα, αν ήταν όντως στη κυκλοφορία... αφού τα μηνύματα, που έρχονταν ήταν “δε το βρίσκουμε”!
Golden Flower Magazine, Ηλέκτρα Κουτούκη

Το μήνυμα βέβαια το είχα πάρει από τις πρώτες επιστροφές, όταν κατέφθαναν οι επιστροφές των τευχών. Κάποιες ντάνες επιστρεφόντουσαν δεμένες με τα τσέρκια, όπως ακριβώς τα παραλάμβαναν οι εφημεριδοπώλες από την εκτυπωτική εταιρεία. Μια εταιρεία εκτύπωσης, την ALFA PACK, που θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική... ποιοτική εκτύπωση και στήριξη της όλης δουλειάς μου. Ποιός ευθύνεται λοιπόν για αυτή την αναλγησία... το φίμωμα... τον αθέμιτο ανταγωνισμό... το γύρισμα στη πλάτη στην Ανάπτυξη... τη μικροπολιτική... την αδιαφορία... ; Μήπως είμαστε άξιοι για ότι μας συμβαίνει;
Golden Flower Magazine

Συζητώντας και βιώνοντας καταστάσεις κατανόησα ότι για όλα όσα μας συμβαίνουν... είτε αφορά το σαμποτάζ ενός νέου ποιοτικού προϊόντος, είτε αφορά την ίδια την ύλη για αυτό το ίδιο το Περιβάλλον μας και το Κλίμα... έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης! Γιατί αφήνουμε κάποιους να μας κάνουν ότι θέλουν, γιατί αδιαφορούμε, γιατί στη χώρα αυτή κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη, γιατί κάποιοι έχουν δεχτεί να δέχονται μόνο εντολές, γιατί κάποιοι απλώς πολεμούν χωρίς να ξέρουν ή να θέλουν να γνωρίσουν τι ακριβώς πολεμούν, κάποιοι νιώθουν αδύναμοι ακόμη κι από θέσεις, γραφειοκρατία... κ.λπ. Δεν σας είναι άγνωστα, φαντάζομαι. Η επικαιρότητα με τις καταστροφές στη δυτική περιοχή της Αττικής με δικαιώνουν.
Golden Flower Magazine, econews

Αξίζει να αναφέρω δυο παραδείγματα αδιαφορίας στη κυκλοφορία του περιοδικού, αφού εκείνη την εποχή βγήκα περπατώντας από περίπτερο σε περίπτερο κι από πάγκο σε πάγκο πώλησης Τύπου. Ανηφορίζοντας τη Πατρ.Ιωακείμ στο Κολωνάκι, λίγο μετά τη πλατεία, υπήρχε ένα περίπτερο με μικρότερη βέβαια ποσότητα περιοδικών, όπου ρωτώ τον ηλικιωμένο περιπτερά αν έχει το συγκεκριμένο περιοδικό (αφού πρώτα έχω κοιτάξει γύρω γύρω σαν απλός αγοραστής και δεν το είδα). Αρχικά μου απαντάει ΟΧΙ. Μετά επιμένω να ρίξει μια ματιά στη λίστα περιοδικών από το πρακτορείο ΕΥΡΩΠΗ ...κι αφού κοιτάει τη λίστα, σηκώνεται όρθιος και τραβάει το Golden Flower από το σκαμπό, που καθόταν. ΚΑΘΟΤΑΝ επάνω στα περιοδικά!!! Που να τα δει ανθρώπου μάτι; Μπορώ να πω ότι γλίτωσα το εγκεφαλικό και με ευγένεια, του ζήτησα να το βγάλει έξω, γιατί είναι μια νέα προσπάθεια... για να το δουν οι αναγνώστες.
Golden Flower Magazine

Άλλη μέρα κατεβαίνω σε κεντρικό πάγκο της πλατείας Ομόνοιας (σημείο Μπακάκος), ένας γενειοφόρος τύπος με γυαλιά έχει απλώσει πάμπολλα περιοδικά σε έναν μεγάλο πάγκο και δίπλα του έχει ένα μεγάλο γαλβανιζέ αμπάρι. Κοιτάζω προσεχτικά πάνω στον πάγκο των περιοδικών... αλλά δε βλέπω το Golden Flower Magazine. Τον ρωτάω ευγενικά αν το έχει, γιατί θέλω να το αγοράσω. Αρχικά μου απαντάει ΟΧΙ... ότι δεν το έχει. Επιμένω και του εξηγώ... Τότε ανοίγει από πάνω το μεγάλο σιδερένιο αμπάρι, βγάζει έξω με το χέρι παρατεταμένο το περιοδικό και με ρωτάει “αυτό λες;” Πως να το δει ο αναγνώστης στο αμπάρι μέσα; Αλλά πως να το βρει κι ο ψαγμένος αναγνώστης, όταν ρωτάς και δεν το ξέρει; Η δουλειά του δεν είναι να ξέρει και τα νέα έντυπα;
Golden Flower Magazine, Electra Koutouki

Δεν θα σας γράψω σήμερα τις αμέτρητες εμπειρίες μου από το κλειστό κύκλωμα των εφημεριδοπωλών. Θα σας πω ότι υπήρξαν και περιπτεράδες και πωλητές, που με βοήθησαν κάνοντας το παραπάνω. Θα σας αναφέρω ότι υπήρξαν και περιπτεράδες, που απλώς ήταν κι αυτοί θύματα ενός ανελέητου μηχανισμού κυκλωμάτων, που διέπει σχεδόν τα πάντα στην ελληνική αγορά. Ο πρόεδρος των εφημεριδοπωλών μετά από επιστολή τότε, μου είπε ξεκάθαρα “ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ” κι ότι δεν μπορούν να τους ελέγξουν. Δεν μπορείς να εξακριβώσεις το γιατί, γιατί απλά δεν είναι πάντα ο εφημεριδοπώλης (που μπορεί να'ναι και επιχειρηματίας με 15 ή 25 περίπτερα), αλλά και άνθρωποι της διανομής, που λαδώνονται ή ακολουθούν εντολές.
Golden Flower Magazine

Ένα ακόμη παράδειγμα για τη διανομή για το τέλος. Ανηφορίζω στη Κάτω Κηφισιά σε ένα μεγάλο κιόσκι περιοδικών - περίπτερο στο κυκλικό κόμβο Ελαιών απέναντι από σούπερ μάρκετ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ένα πραγματικά μεγάλο σταντ εντύπων με βιβλιοθήκες δεξιά κι αριστερά του, ψυγεία, τέντες κοκ... κι έναν ευγενικό κύριο. Ψάχνω... ψάχνω τα ράφια, τα μπροστινά χαμηλά σταντς... αλλά πουθενά το Golden Flower Magazine. Τον ρωτώ και μου απαντά ότι το έχει σίγουρα, γιατί όπως εξηγεί του αρέσει ως περιοδικό. Αρχίζουμε να ψάχνουμε και οι δυο, γιατί όπως μου δηλώνει, δεν ασχολείται αυτός με τον εφοδιασμό των ραφιών, αλλά τα παιδιά της διανομής. Ψάχνοντας τη δεξιά βιβλιοθήκη... στο κάτω κάτω ράφι γωνιά (ακριβώς χωμένο) και πίσω από άλλα περιοδικά...βρέθηκε ταλαιπωρημένο και κρυμένο το περιοδικό. Ήταν λοιπόν κύκλωμα της διανομής; Ήταν κάποιος στη περιοχή, που πήγε και το έθαψε κάτω γωνία; Εδώ μάθαμε ότι στη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας δρουν οι λεγόμενοι “νταβατζήδες περιπτέρων”.
Golden Flower Magazine, εκδότρια Ηλέκτρα Κουτούκη

Αυτά τα παραδείγματα είναι μια εικόνα της αγοράς, που έχουμε. Φαντάζομαι δεν αφορά μόνο το δικό μου περιοδικό. Είναι όμως η Ελλάδα, που θέλουμε; Μας αξίζουν; Έχουμε δημοκρατία κι αξιοκρατία; Ή ήμασταν και θα είμαστε έρμαια κάποιων κυκλωμάτων; Ποιός θα βάλει σειρά στο χάος; Το θέμα βέβαια έχει και την οικονομική του διάσταση. Γιατί μέσα από τα παραπάνω παραδείγματα για τη διανομή του περιοδικού, δεν αναφέρθηκα και στις κλοπές τευχών και στο κόλπο με τις επιστροφές και τη κλοπή του εκάστοτε τεύχους... το κόστος του περιοδικού ήταν 5 ευρώ. Χρήματα, που ποτέ δεν έφτασαν στον ιδιοκτήτη. Δεν θα αναφερθώ σε αποζημίωση από τη μη διανομή των εντύπων, γιατί μάλλον θα γελάσουμε όλοι μαζί.
Golden Flower Magazine

Σήμερα 10 χρόνια μετά, που δεν νομίζω ότι άλλαξαν τα πράγματα... με απλές κουβέντες από εδώ, μοιράζομαι μαζί σας... τελικά μια γλυκιά ανάμνηση της έκδοσης μου. Γιατί έτσι είμαι εγώ... κρατάω τα θετικά, θυμάμαι τα καλύτερα, είμαι περήφανη για το περιοδικό αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω τη μεγάλη οικογένεια των σεφ και μαγείρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί ήταν αυτοί που αγκάλιασαν με τη μεγαλύτερη θέρμη το περιοδικό των βιολογικών και οικολογικών προϊόντων, μοιράστηκαν συνταγές μαζί μας και μοίρασαν το περιοδικό, έδωσαν συνεντεύξεις στις σελίδες του πολύ καταξιωμένοι έλληνες σεφ, πρόβαλαν τα βιβλία μαγειρικής τους, τόνισαν την υγιεινή διατροφή, σύστησαν εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα....
Golden Flower Magazine

Ένα μεγάλο κομμάτι του περιεχομένου ήταν αφιερωμένο στην υγιεινή διατροφή και διάσημοι διατροφολόγοι έβαλαν το ληθαράκι τους για να γίνει ακόμη πιο ποιοτική η ύλη του. Για μένα ήταν ευχαρίστηση και πρόκληση όλα... ο σχεδιασμός του, η Σύνταξη Ύλης, ο συντονισμός της ομάδας, η επιλογή των θεμάτων, ο διεθνής προσανατολισμός τους, τα πρωτότυπα θέματα, ο ανοιχτός διάλογος, το κυνήγι της επικαιρότητας... Το Golden flower χωριζόταν σε τρεις ενότητες, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (deep ecology, health, environmentalism) – ΔΙΑΤΡΟΦΗ (organics, nutrition, food) – ΑΝΑΨΥΧΗ (travel, ecofashion, design).
Golden Flower Magazine

Η Εκδότρια – Αρχισυντάκτρια Ηλέκτρα Κουτούκη


GOLDEN FLOWER MAGAZINE, publisher Electra Koutouki


GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE, Electra Koutouki, publisher

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE, Ηλέκτρα Κουτούκη, εκδότρια

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE

GOLDEN FLOWER MAGAZINE
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου