Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Φονική νεροποντή στις Δυτικές περιοχές της Αττικής


Η κακοκαιρία πλήττει τη χώρα για 3η μέρα συνεχόμενα, όμως πρωτοφανής είναι η καταστροφή σε Νέα Πέραμο, Μάνδρα, Μαγούλα και Ελευσίνα Αττικής από τις πλημμύρες. Οι έντονες καταιγίδες προκάλεσαν το θάνατο σε εννιά ανθρώπους κι αγνοούνται άλλοι τρεις αυτή τη στιγμή στη περιοχή της Μάνδρας. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ γύρω στις μια παρά το μεσημέρι μετέδωσε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους επτά, αλλά ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα και θα βρέχει και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Οι καταρρακτώδεις βροχές σημάδι της Κλιματικής Αλλαγής προκάλεσαν έντονα φαινόμενα και καταστροφές με εγκλωβισμούς ανθρώπων κι απώλειες. Χείμαρροι κατέβηκαν από το όρος Πατέρας παρασύροντας στο διάβα τους τα πάντα. Οι περσινές πυρκαγιές άφησαν τα γύρω βουνά χωρίς δέντρα και ρίζες να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής, ενώ οι κατασκευαστικές ατέλειες στη τσιμεντοποίηση των ρεμάτων και στους δρόμους συντέλεσαν στις καταστροφές. Η μισή περιοχή έχει ηλεκτρικό ρεύμα κι άλλη μισή δεν έχει. Ένας ολόκληρος χείμαρρος πέρασε μέσα από τη πόλη της Μάνδρας Αττικής.

Υπάρχουν αγνοοούμενοι, που ερευνάται αν έχουν πέσει θύματα της κακοκαιρίας ή έχουν καταφύγει κάπου. Σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής, που δέχεται εκατοντάδες κλίσεις, σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων, ασθενοφόρα σπεύδουν στη περιοχή, βαριά μηχανήματα θα στείλει ο στρατός για να βοηθήσουν στις πλημμυρισμένες περιοχές. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Έχουν καταστραφεί πολλά καταστήματα κι ισόγεια σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων. Ήδη συζητιέται να τεθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Νέα Πέραμο, οδηγοί αλλά και κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους από τον απίστευτο όγκο νερού. Η κατάσταση στην περιοχή Νεράκι είναι απελπιστική, το νερό κατεβαίνει σαν χείμαρος από το βουνό και έχει μετατρέψει την περιοχή σε λίμνη.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ελευσίνα, αλλά και την Αθήνα επιχειρούν στην περιοχή. Έχει πλημμυρίσει σχεδόν ολόκληρη η πόλη της Νέας Περάμου σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γ. Σταμούλη. Γύρω στα 12 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην περιοχή Αγία Σοφία, ενώ κάποια έπεσαν μέσα στο ρέμα. Κοντά στην Σχολή Πυροβολικού έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια κι οι δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο. Εγκλωβισμένα άτομα υπάρχουν σε σπίτια, καθώς τα ορμητικά νερά  έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα...

Άνθρωποι καθαρίζουν συνεχώς τις λάσπες κι απομακρύνουν τα νερά, που σε μερικά σημεία είχαν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους. Τα φερτά υλικά, που κατέβηκαν από το βουνό ανακατεμένα με ότι άλλα αντικείμενα και λάσπες δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Δυστυχώς το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σάρωσε αφήνοντας πίσω του αρκετούς νεκρούς κι ακόμη δε γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό αυτών. Απόψε αναμένεται νέο κύμα.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα 87 ετών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά σε πολύ μεγάλο ύψος κι είναι ακόμη εκεί η σορός της μαζί με συγγενείς της (που πρόλαβαν να βγουν), αλλά τα συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Λίγη ώρα αργότερα στην ίδια περιοχή αναφέρθηκε νεκρός ένας 89χρονος στο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνονος. Ο τρίτος νεκρός άνδρας ήταν ηλικίας περίπου 65 ετών και βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου. Ο τέταρτος νεκρός ηλικίας 50 ετών βρέθηκε κι αυτός σε προαύλιο χώρο στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, στο 2ο με 3ο χιλιόμετρο.

Αλλες δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο με συμπτώματα υποθερμίας ,ενώ έχει τραυματιστεί ένα οδηγός βυτιοφόρου. Οι δύο γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών – Βιλίων και επίσης διακομίστηκε στο Θριάσιο. Επίσης τοίχος κατέρρευσε στη βιομηχανία Johnson & Johnson από τα νερά υπερχειλισμένου χειμάρρου πλημμυρίζοντας τις εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στα πάνω πατώματα του κτηρίου για να σωθούν.

Δύο ακόμα σοροί αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας πριν από λίγο στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωϊνή νεροποντή στη Νέα Πέραμο. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού, αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Η ισχυρή βροχόπτωση υπερχείλησε το ποτάμι της περιοχής και τα νερά έφτασαν στο δρόμο. Η περιοχή έχει καλυφθεί από χώματα κι άλλα υλικά, που έχουν κατέβει από το βουνό κι όλοι μιλούν για πρωτοφανή καταστροφή, που έχει να συμβεί στην περιοχή χρόνια. Στο βουνό έπρεπε να είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, γιατί στο εξής θα έχουμε μεγάλο όγκο βροχής λόγω της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ! Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί από το 39ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού, στην Νέα Πέραμο, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στην νέα Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο. Στα στενά των πόλεων συναντάς την εικόνα από αυτοκίνητα το ένα πάνω στ' άλλο σαν σπιρτόκουτα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη περιπτέρου, που δεν βρήκε το πρωί το περίπτερο στη θέση του... το'χε πάρει ο χείμαρρος. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της Ελευσίνας «Θριάσιο» έχουν μεταφερθεί συνολικά οκτώ τραυματίες. Σοβαρά είναι μία γυναίκα, που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Το «Θριάσιο» έχει τεθεί σε ετοιμότητα, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 15:30.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθειά θλίψη του για τους ανθρώπους, που έχασαν τη ζωής τους από τη καταστροφική καταιγίδα, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα κι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Στην περιοχή πρόκειται να μεταβεί ο ίδιος ο Ν. Τόσκας και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή.

Έχουμε τη παρέμβαση του Εισαγγελέα για τους νεκρούς και τις καταστροφές μετά τη θεομηνία στις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα. Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους... π.χ. αδικήματα για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, που επηρέασαν το σχηματισμό των φονικών ορμητικών χειμάρρων.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (15/11/2017) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αυτό, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πλήττουν τη χώρα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους. Το διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής διαδοχικές διαταραχές οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:
Την Τετάρτη (15-11-2017) το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία, τη νύχτα οι Σποράδες και η Εύβοια και πιθανόν κατά διαστήματα και οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Την Πέμπτη (16-11-2017) κατά διαστήματα το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, η Εύβοια, οι Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα οι Δυτικές Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή (17-11-2017) πιθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, η Δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας).

Το Σάββατο (18-11-2017) αρχικά όλη η χώρα, εκτός από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (εκτός από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη).

Την Κυριακή (19-11-2017) πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου