Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

6 – 17 Νοεμβρίου 2017 - 23η παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Βόννη #COP23


WECANWomen's Earth and Climate Action Network in COP23
Από τις 6 Νοεμβρίου 2017 έχει ξεκινήσει η Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βόννη. Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα της Διάσκεψης, όπου την προεδρία έχουν τα νησιά Φίτζι, καθώς απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Τα μικρά νησιά Φίτζι του νότιου Ειρηνικού δεν είχαν τη δυνατότητα φιλοξενίας 25.000 εκπροσώπων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων, γι'αυτό η COP23 πραγματοποιείται στη Γερμανία μέχρι και 17/11 υπό την προεδρία του ηγέτη των νήσων Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.

Το Δίκτυο Δράσης των γυναικών για τη Γη και το Κλίμα (Women's Earth and Climate Action Network), το οποίο υποστηρίζω κι ανήκω βρίσκεται κι αυτό στη Βόννη με ενθάρρυνση της υπεράσπισης της δικαιοσύνης και της δράσης για τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC - United Nations Framework Convention on Climate Change) στις συζητήσει της COP23 για το Κλίμα. Στόχος της COP23 είναι να οριστεί το πλαίσιο ερμηνείας της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού (αποφάσεις Δεκέμβριος 2015), δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση και την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

Το Δίκτυο Γυναικών WECAN συμμετέχει με αντιπροσωπεία και διάφορους παγκόσμιους συμμάχους της. Όλες οι χώρες, που συνυπογράφουν τη συμφωνία ΠΑΡΙΣΙΟΥ δεσμεύθηκαν, θέτοντας εθνικούς στόχους για το κλίμα, να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα καλωσορίσει στη Βόννη την δεύτερη εβδομάδα στη COP23 τους αρχηγούς κυβερνήσεων και υπουργούς Περιβάλλοντος. Εκτός από την Άγκελα Μέρκελ το παρόν θα δώσει και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WECAN ACTIONS & EVENTS AT THE UNFCCC COP23 CLIMATE TALKS, GERMANY 2017

Στο site και Blog του WECAN, Women's Earth and Climate Action Network - θα βρείτε σημαντικά από την πρώτη εβδομάδα της Διάσκεψης στη Βόννη, όπως και για τη παγκόσμια έναρξη της καμπάνιας 'Women Speak: Stories, Case Studies And Solutions From The Frontlines Of Climate Change'. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή της Κλιματικής Συμφωνίας στο Παρίσι, δήλωσε στην DW ότι μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου με παγκόσμια ισχύ, θα πρέπει τώρα να ορίσουμε τα περιθώρια ερμηνείας του. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ συνυπέγραψαν την συμφωνία, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, που πρέπει ακόμα να το επικυρώσουν.

Απομένει φυσικά το κύριο πρόβλημα, που είναι η στάση των ΗΠΑ και η κλιματική πολιτική του προέδρου Ντ. Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού. Από Η.Π.Α αναμένεται ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, που τάσσεται υπέρ της προστασίας του κλίματος και της γενικευμένης χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ θα χρειαστούν ακόμα 3,5 χρόνια και έτσι στη Βόννη θα συμμετάσχει και αμερικανική αντιπροσωπία. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η αντιπροσωπία των ΗΠΑ «τουλάχιστον δεν θα θέσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις».

Στη Γερμανία 3.000 ακτιβιστές μπήκαν στο ανθρακωρυχείο του Hambach για να διαδηλώσουν κατά του λιγνίτη και όλων των ορυκτών καυσίμων #COP23. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους, που έχει θέσει στο παρελθόν για την προστασία το κλίματος, αλλά θα μπορούσε να τους πετύχει μόνο αν δεσμευθεί ότι θα τερματίσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα. Τη δραστική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπουν επιβατικά αυτοκίνητα και ημιφορτηγά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επίτευξη των νέων στόχων, που η Επιτροπή χαρακτηρίζει «φιλόδοξους», αλλά και «ρεαλιστικούς», θα γίνει σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, οι εκπομπές και για τους δύο τύπους οχημάτων θα πρέπει να μειωθούν 15% έως το 2025, ενώ στη συνέχεια η πτώση θα πρέπει να φτάσει στο 30% μέσα στην ακόλουθη πενταετία. Δηλαδή η εισήγηση της Κομισιόν προβλέπει ότι έως το 2030 οι εκπομπές ρύπων θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα που θα καταγραφούν το 2021. Η πρόταση περιλαμβάνει και οικονομικά θέλγητρα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το κόστος κατασκευής των οχημάτων νέας τεχνολογίας θα αυξηθεί λόγω των περιβαλλοντικών στόχων, με την αύξηση για ΙΧ να υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ και για ημιφορτηγά στα 900 ευρώ. Ωστόσο αν και η Επιτροπή αναγνωρίζει την αύξηση τιμών, εκτιμά πως το πολύ μικρότερο κόστος για αγορά καυσίμων σημαίνει πως οι καταναλωτές θα αποσβέσουν τις ανατιμήσεις σε βάθος χρόνου. Η πρόταση των Βρυξελλών εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΕΕ για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επίσης αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην παγκόσμια αγορά.

WECAN

PUBLIC EVENT - Women Leading Solutions on the Frontlines of Climate Change - Bonn
Monday November 13th from 13:00 - 18:00 at the Hotel Königshof (AMERON)(Adenauerallee 9, 53111 Bonn)
Featuring 20+ global women leaders from Fiji, Ecuador, Kenya, Germany, United States, Brazil and more
No UN accredidation is required, all are welcome

COP23 SIDE EVENT - Women for Climate Justice Leading Solutions on the Frontlines of Climate Change
Wednesday, November 15 from 11:30-13:00, BONN Zone Meeting Room 12

COP23 PRESS CONFERENCE - Women for Climate Justice Leading Solutions on the Frontlines of Climate Change
Wednesday, November 15 from 15:30 - 16:00, BULA Zone 3 Press Conference Room 2  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου