Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ευρωπαϊκή Γιορτή των πουλιών 2017 - Γιορτάζουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση




ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ και 3 εκδρομές Μεσολόγγι, Πάρνωνας, Κερκίνη

Η Ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών θα εορταστεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου (11:00-14:00) στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» στο Ίλιον μέσα στη φύση με παρατήρηση πουλιών κι άλλες δράσεις αφιερωμένες στη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών. Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 40 χώρες και συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση για τη Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών θα πραγματοποιηθεί στις κεντρικές λίμνες (χώρος ευκαλύπτων) στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» και θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών, περιήγηση στις λίμνες του Πάρκου, παιδικά εργαστήρια και απελευθέρωση πουλιών σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ. Πάντα η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", Σπύρου Μουστακλή 23, 13121, Ίλιον Αττικής.
Για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, θα συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα ακόλουθα υλικά:
Εφημερίδες
• Ξηρά τροφή για γατάκια
• Κονσέρβες για γατάκια
• Γάντια latex
• Κελαηδίνη
• Κοτσυφοτροφή
• Σιτάρι
• Κουνελόχορτο

Η εκδήλωση υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου «Α.Τρίτσης», τους «Φίλους του Πάρκου» και τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ και Γ΄ Αθήνας, καθώς και Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Εξαιρετική δουλειά κάνει ο φίλος Σπύρος Ψύχας, ο οποίος ανακοίνωσε και τις τρεις επόμενες εκδρομές της Ορνιθολογικής:

1)Υγρότοποι Μεσολογγίου 27-29 Οκτώβρη

2) Φθινοπωρινός Πάρνωνας 17-19 Νοέμβρη

3) Λίμνη Κερκίνη 8-10 Δεκέμβρη

Η πρώτη εκδρομή στο Μεσολόγγι είναι η πιο κοντινή και οικονομική και θα έχει πολλές δυνατότητες αναγνώρισης και φωτογράφισης πουλιών. Όσο για τις εκδηλώσεις της Κυριακής πάντα η Ορνιθολογική ζητά την εθελοντική σας υποστήριξη: Παιδικά εργαστήρια, περιηγήσεις στις λίμνες με παρατήρηση πουλιών, απελευθερώσεις με την ΑΝΙΜΑ... Οι επιμέρους δραστηριότητες θέλουν περίπου 20 εθελοντές, ενώ υπάρχουν και οι ειδικοί ρόλοι (φωτογράφιση, βίντεο, ενημέρωση στα τηλεσκόπια, μεταφορές και στησίματα). Επίσης χρειάζονται τουλάχιστον 5 ειδικοί στα πουλιά για τις οικο-περιηγήσεις στις λίμνες του Πάρκου.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ
Το πρόγραμμα του Άτλαντα Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας (ΑΑΠΕ1), η πρώτη εθνική προσπάθεια χαρτογράφησης της κατανομής των αναπαραγόμενων ειδών πουλιών είναι γεγονός! Το πρόγραμμα ΑΑΠΕ1 θα καλύψει την περίοδο 2010-2020 και συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο ενός από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα καταγραφής της βιοποικιλότητας, που έχουν ποτέ επιχειρηθεί, του European Breeding Bird Atlas 2 (EBBA2), δηλαδή του 2ου Άτλαντα των Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ευρώπης, το οποίο συντονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καταμέτρησης Πουλιών (European Bird Census Council – EBCC) σε συνεργασία με τους εταίρους του σε όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα ΕΒΒΑ2 θα διαρκέσει από το 2013 μέχρι και το 2017, και σκοπό έχει να παράγει έναν νέο άτλαντα για τα αναπαραγόμενα είδη της Ευρώπης και να συμβάλει στην αναθεώρηση του πρωτοποριακού πρώτου άτλαντα (Hagemeijer & Blair 1997), τα δεδομένα του οποίου είναι πλέον 30 χρόνων.

Πληροφορίες:

Σπύρος Ψύχας, Υπεύθυνος εκδηλώσεων
Tηλ. 210 8228704 εσωτ.106 και 6974 510976 | e-mail: spsychas@ornithologiki.gr

Δώρα Μπασδέκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο Πάρκο «Α.Τρίτσης»

Tηλ. 210 2316977 | e-mail: park@ornithologiki.gr  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου