Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

16η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2017


Φέτος η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ δίνει έμφαση στον κόσμο, που είναι σε κίνηση... μετακίνηση... μετανάστευση, γιατί περισσότεροι άνθρωποι από οποιανδήποτε άλλη εποχή αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων, πολιτικής αστάθειας, οικονομικής κρίσης και λόγω Κλιματικής Αλλαγής. Ο Γεν.Διευθυτής του FAO με τον Πάπα Francis θα συναντηθούν στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) στις 16 Οκτώβρη με τους Υπουργούς Γεωργίας στη Συνάντηση των G7 (Group of Seven) με σλόγκαν για το 2017: «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην ασφάλεια τροφίμων και στην αγροτική ανάπτυξη».

Περισσότερες από 150 χώρες διοργανώνουν εκδηλώσεις για να δείξουν πόσο σημαντικό είναι να συνεισφέρουν όλοι στη μάχη ενάντια στην πείνα σε όλον τον κόσμο. Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ως ανάμνηση της δημιουργίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) από τα Ηνωμένα Έθνη το 1945.
Ο FAO μας ενημερώνει για την κατάσταση, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο όσον αφορά την πείνα και τη μετανάστευση, εκθέτει τους λόγους που οδηγούν σε αυτή, καθώς και τους τρόπους που ο FAO βοηθά με τις δράσεις του. Μας απαριθμεί επίσης τους στόχους που πρέπει να θέσουμε τόσο συλλογικά, όσο και ο καθένας ατομικά, ώστε να επιτύχουμε την εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη. Ως τώρα 193 χώρες έχουν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να επιτύχουν κάποιους στόχους ώστε έως το 2030 να έχει εξαλειφθεί η πείνα και να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Για να επιτευχθούν οι «17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», όπως ονομάζονται, μπορούμε όλοι μας με τον τρόπο μας να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

800 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί κάθε βράδυ! Πρακτικά δηλαδή 1 στους 9 κι ενώ η παραγωγή τροφής είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες όλου του πλανήτη, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πείνας, στην οποία οφείλεται εν μέρει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των τελευταίων ετών. Το 2015 1 στους 7 ανθρώπους στον πλανήτη υπήρξε μετανάστης κι αυτό αφορά περισσότερο νεαρά άτομα, αφού 1 στους 3 ήταν μεταξύ 15 με 34 ετών.
Περισσότεροι ήταν οι εσωτερικοί μετανάστες, δηλαδή όσοι μετακινήθηκαν σε άλλη περιοχή της ίδιας χώρας, αν και αυτό θεωρείται το πρώτο βήμα για διεθνή μετανάστευση, τη μετακίνηση δηλαδή πληθυσμού σε μια ξένη χώρα. 

Η μετανάστευση αποτελεί συχνά πρόκληση για τη χώρα που υποδέχεται τους μετανάστες ειδικά στην περίπτωση που τα άτομα μετακινούνται σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία έχει λιγότερα χρήματα, τροφή ή ευκαιρίες εργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις. Από τα 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στον κόσμο, το μεγαλύτερο ποσοστό ζει σε αγροτικές περιοχές. Αρκετοί παραμένουν στις περιοχές αυτές, καθώς η καλλιέργεια της γης είναι η μόνη επιλογή, αν και μετά βίας παράγουν αρκετή τροφή για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Συχνά δεν υπάρχουν αγορές σε κοντινή περιοχή για όσους μπορούν να εμπορευθούν τα προϊόντα τους. Χωρίς να έχουν πρόσβαση σε κάποια τράπεζα για κάποιο δάνειο ξεκινώντας μια νέα δραστηριότητα. Όλα αυτά οδηγούν στη μετανάστευση.

Επίσης οι αγροτικές περιοχές από τις οποίες φεύγουν οι νεαροί συχνά μετανάστες απομένουν τελικά με λιγότερα εργατικά χέρια να παράξουν ή να διαθέσουν τροφή προς πώληση. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στην εσωτερική μετανάστευση. Αναφέρονται περίπου 760 εκατομ. εσωτερικοί μετανάστες έναντι 240 εκατομ. διεθνών μεταναστών. Χωρίς να αγνοούμε τα θετικά, αφού οι μετανάστες μπορούν να φέρουν νέες δεξιότητες, γνώσεις και κουλτούρες στη χώρα, που τους υποδέχεται και να βοηθήσουν στην οικονομική της ανάπτυξη. Επιπλέον επενδύουν στη χώρα υποδοχής τους όταν αποκατασταθούν επαγγελματικά, όπως αντίστοιχα μπορεί να ενισχύουν τη χώρα από την οποία έφυγαν, στέλνοντας χρήματα.

Ο FAO βοηθά τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους δίνοντας στους αγρότες τα κατάλληλα εργαλεία και εκπαιδεύοντάς τους πώς να παράγουν περισσότερα αγροτικά προϊόντα, ώστε να μπορούν να τα πουλήσουν και να ζήσουν. Τα νεαρά άτομα και τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία ειδικά φτιαγμένα από τον FAO (Junior Farmer Field and Life Schools, JFFLS), όπου εκπαιδεύονται στην αγροτική παραγωγή και την επίλυση προβλημάτων. Ο FAO βοηθά μέσω των κρατικών φορέων στην επιδιόρθωση και κατασκευή νέων δρόμων, ώστε η πρόσβαση στις αγορές να είναι εφικτή για τους αγρότες κι ενθαρρύνει τα κράτη να εντάξουν όλο και περισσότερο τους νέους στην αγροτική παραγωγή μέσω της εκπαίδευσής τους, αλλά και δίνοντας τους χρήματα να ξεκινήσουν μια επικερδή αγροτική δραστηριότητα. Βοηθά τους μετανάστες σε μια ξένη χώρα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ως εργάτες, αλλά και να μπορέσουν να στείλουν χρήματα από αυτά που κερδίζουν πίσω στην πατρίδα τους.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας είναι καταστροφικές για τα άτομα στις αγροτικές περιοχές, αφού τα φυτά δεν επιβιώνουν, το έδαφος γίνεται άγονο κι ανθυγιεινό... υπάρχει ερημοποίηση σε σημείο να μη φυτρώνει βλάστηση ικανοποιητικά, ώστε να τραφούν τα ζώα. Η υγεία του πλανήτη επηρεάζεται δραματικά από την κλιματική αλλαγή λόγω των φυσικών καταστροφών, που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 2015 πάνω από 19 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να μεταναστεύσουν εξαιτίας τέτοιων φαινομένων, εκ των οποίων εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι φτωχοί αγρότες, ψαράδες, βοσκοί και άνθρωποι, που κατοικούν στο δάσος. Οι άνθρωποι που ζουν από τη γη και τη θάλασσα σε αυτές τις περιοχές αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Ο FAO προσπαθεί να βοηθήσει να ανακάμψουν γρήγορα από τις φυσικές καταστροφές εκπαιδεύοντας τους σε τεχνικές που «υπερνικούν» την κλιματική αλλαγή και να παράγουν τρόφιμα χωρίς να καταστρέφεται η θρεπτική αξία τους (Climate Smart Agriculture, CSA). Τους μαθαίνει πώς να παράγουν τρόφιμα χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, π.χ. να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ξηρασία. Όταν η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη, ο FAO βοηθά τους ανθρώπους να επιστρέψουν σύντομα στη γη τους μετά από κάποια φυσική καταστροφή, ενώ βοηθά στο στήσιμο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για όταν πρόκειται να συμβεί κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο, ώστε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χρήματα να είναι μικρότερο.

Ο πόλεμος και οι μάχες είναι λόγοι σοβαρότατοι... μόνο το 2015 πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν είτε σε άλλη χώρα, είτε σε άλλη περιοχή της χώρας τους λόγω πολέμων. Κυρίως ήταν άνθρωποι από αγροτικές περιοχές: αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες... Η μετακίνηση σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένες φυσικές πηγές δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις με τους ντόπιους. Ο FAO βοηθά τους ανθρώπους μετά τη λήξη ενός πολέμου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να καλλιεργήσουν και πάλι τη γη τους προσφέροντας βασικά εργαλεία, αλλά και ζώα, σπόρους από φυτά που αποδίδουν γρήγορα ακόμη και μεταφέροντας χρήματα σε φτωχούς αγρότες. Στις χώρες που υποδέχονται μετανάστες, ο FAO ενθαρρύνει την ένταξή τους στην κοινωνία και την εξομάλυνση των εντάσεων με τους ντόπιους μέσα από συζήτηση και διαπραγμάτευση.

«17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης»:


Μηδενική φτώχεια - Μηδενική πείνα - Καλή υγεία και ευημερία - Ποιοτική εκπαίδευση - Ισότητα των φύλων - Καθαρό νερό και αποχέτευση - Φτηνή και καθαρή ενέργεια - Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη - Βιομηχανική καινοτομία και υποδομές - Λιγότερες ανισότητες - Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες - Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή - Δράσεις για το κλίμα - Ζωή στο νερό (υποθαλάσσια) - Ζωή στη στεριά - Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί - Συνεργασία για τους στόχους
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου