Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

29 ΣΕΠΤ ως 5 ΟΚΤ. 2017: 13ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων με θεματική: «Νησιωτικότητα: Περιβάλλον και Ανάπτυξη – Θαλάσσιες Μεταφορές και Ενέργεια» στα ΚΥΘΗΡΑ

Το Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνεται για 11η συνεχόμενη χρονιά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) στο νησί των Κυθήρων, με θεματική: «Νησιωτικότητα: Περιβάλλον και Ανάπτυξη – Θαλάσσιες Μεταφορές και Ενέργεια» από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σκοπό να εξετάσει διεπιστημονικά τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η νησιωτικότητα τόσο ως προς τα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, όσο και στη βάση της περιβαλλοντικής προστασίας.


Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την ερευνητική ομάδα του ΕκεΠΕΚ και οι θεματικές, που θα εξεταστούν, συνοπτικά αφορούν στη γαλάζια οικονομία, στις θαλάσσιες μεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη κοινωνική και εδαφική συνοχή στα νησιά, καθώς και στις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές διαστάσεις της νησιωτικότητας, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τριάντα (30) νέων επιστημόνων από δέκα διαφορετικά πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τους συμμετέχοντες νέους επιστήμονες στις 4 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί των Κυθήρων, με σκοπό τη γνωριμία με τον τόπο και τα ειδικά χαρακτηριστικά του. Στοχεύοντας την αλληλεπίδραση όλων των παραγωγικών φορέων και τη δημιουργία καρποφόρων συνεργατικών δεσμών μεταξύ της ακαδημαϊκής και της τοπικής κοινότητας, το ΕΚεΠΕΚ στο πλαίσιο του 13ου Διεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος, διοργανώνει δύο ειδικές εκδηλώσεις:

- Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17.00, θα πραγματοποιηθεί περίπατος στο Παραδοσιακό Δίκτυο Μονοπατιών των Κυθήρων, διαδρομή «Αρωνιάδικα – Αλοϊζιάνικα – Καστρισιάνικα», σε συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση στα Καστρισιάνικα με θέμα «Πολιτική Προστασία και Περιβάλλον» με τη συμμετοχή των κ.κ Ευ. Χαρχαλάκη, Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων, Γ. Κασιμάτη, Ομότιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ – Προέδρου ΚΙΠΑ, Λ. Αντωνακόπουλου, Επικεφαλή Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και Γρ. Τσάλτα, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου – τέως Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου.

- Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου από τις 17.00 – 21.00 θα πραγματοποιηθεί, στην Αγία Πελαγία, ειδική εκδήλωση με τίτλο: «Νησιωτικότητα, Περιβάλλον και Ανάπτυξη» με τη συμμετοχή, των κ.κ Γ. Κασιμάτη, π. Επικεφαλή ΕuroParl TV, Λ. Αντωνακόπουλου, Επικεφαλή Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κ. Νικολόπουλου, Συμβούλου του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δ. Τσέκερη, Ειδικού Συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του ΕΚεΠΕΚ καθηγητή Γ. Τσάλτα.

Οι ομιλίες και οι διαλέξεις είναι ανοιχτές σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού που επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο ekepek@panteion.gr
Το 13ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό χώρο του Filoxenia Apartments Hotel. Στους συμμετέχοντες νέους επιστήμονες θα διανεμηθεί το τελευταίο σύγγραμμα του ΕΚεΠΕΚ «Περιβάλλον. Διεθνής Προστασία. Πολιτική – Δίκαιο – Θεσμοί», συλλογικό έργο των ερευνητών του Κέντρου Δρ. Σταύρου Μαυρογένη, Δρ. Τηλέμαχου Μπούρτζη και Δρ. Γερασίμου Ροδοθεάτου, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή του ΕΚεΠΕΚ, Καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2017) και προλογίζεται από τον Ακαδημαϊκό Χρ. Ζερεφό.

Για να επικοινωνήσετε με την ερευνητική ομάδα του ΕΚεΠΕΚ μπορείτε να καλέσετε στο 210 920 1832 & 1833 και στο e-mail: ekepek@panteion.gr
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τη δράση του ΕΚεΠΕΚ http://ekepek.gr/
και στα κοινωνικά δίκτυα:
Facebook: https://www.facebook.com/ekepek%20/?ref=br_rs
Υoutube: https://www.youtube.com/channel/UCjN3wwoqdUNnF00YYT81LZQ



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης στο πλαίσιο της επιστημονικής και ενημερωτικής δράσης του, διοργάνωσε, από το 2002 μέχρι σήμερα, σημαντικό αριθμό επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων.
Ξεχωριστή θέση κατέχει η σειρά επιστημονικών συνεδρίων «Αειφορία και Περιβάλλον» που περιελάμβανε συνολικά 5 συνέδρια (Ρόδος 2002, Αλίαρτος – Θήβα &Λιβαδειά 2003, Νίσυρος 2004, Κως 2005 και Χίος 2007) τα οποία πραγματοποιήθηκαν εκτός Αθηνών με θεματικές προσαρμοσμένες σε ιδιαίτερες ανάγκες της περιφέρειας. 
Άλλοι άξονες έχουν υπάρξει οι:
Πολιτισμός και Περιβάλλον (2 συνέδρια και 1 ημερίδα)  Κοινωνία των Πολιτών και Περιβάλλον (1 συνέδριο και 1 ημερίδα)  Κλιματική Αλλαγή (2 συνέδρια και 6 ημερίδες)  Τουρισμός, Περιβαλλοντική Προστασία και Ανάπτυξη (1 συνέδριο και 2 ημερίδες)  Μεσόγειος (1 συνέδριο και 3 ημερίδες)
Επιπλέον, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύσταση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης και είκοσι χρόνων από τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Rio de Janeiro για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, διοργανώθηκε επετειακή εκδήλωση- επιστημονική ημερίδα με τίτλο «RIO +20, ΕΚεΠΕΚ+10 – ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω δράσεων ήταν η υψηλή συμμετοχή κοινού και ειδικών. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί ότι τις παραπάνω εκδηλώσεις έχουν παρακολουθήσει άνω των 3.750 ατόμων ενώ έχουν παρουσιαστεί πάνω από 670 εισηγήσεις από 790 εισηγητές - επιστήμονες. Το αριθμητικό στοιχείο αυτό ενισχύεται περαιτέρω από το ποιοτικό στοιχείο της διεπιστημονικότητας και της συμμετοχής επιστημόνων που προέρχονται τόσο από τις πολιτικές και κοινωνικές, όσο και από τις θετικές επιστήμες.

Άλλο σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η διασπορά των τοποθεσιών διοργάνωσης των επιστημονικών εκδηλώσεων. Αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε 6 περιφέρειες της χώρας (Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά), καθώς και στην Κύπρο.
Τέλος, σε επίπεδο συνεργαζομένων φορέων, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η διαφοροποίηση και η συμμετοχή στις επιστημονικές εκδηλώσεις του Κέντρου όλων των σημαντικών εμπλεκομένων στη σύγχρονη περιβαλλοντική διακυβέρνηση θεσμών (εθνικών και διεθνών), καθώς και η εκπροσώπηση της κοινωνίας των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας.

Σημαντικό στοιχείο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης έχει αποτελέσει η διοργάνωση θερινών μαθημάτων κατάρτισης φοιτητών και νέων επιστημόνων στην Αλίαρτο Βοιωτίας, στο Στείρι Βοιωτίας και τα Κύθηρα. Η σειρά των θερινών μαθημάτων κατάρτισης ξεκίνησε το 2004 με την διοργάνωση του 1ου Διαπανεπιστημιακού Διεπιστημονικού Προγράμματος Κατάρτισης Νέων Επιστημόνων στην Αλίαρτο Βοιωτίας, με τίτλο «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική και Οικονομία – Δίκαιο και Θεσμοί».

Πέραν της θεωρητικής κατάρτισης, τα θερινά προγράμματα περιλαμβάνουν και συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως ημερίδες και εργαστήρια, επισκέψεις σε σημαντικούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Μονή Οσίου Λουκά και Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων) αλλά και περιβαλλοντικές περιηγήσεις (π.χ. Δίκτυο Μονοπατιών Κυθήρων). Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο ενισχύεται η άμεση επαφή των συμμετεχόντων με τα εκάστοτε εξεταζόμενα ζητήματα, αλλά και πραγματώνεται η αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες.
Η σειρά των σεμιναρίων «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ανακηρύχθηκε ως «Καλή Πρακτική» στο πλαίσιο των 10 Years Framework of Programmes on Sustainable Consumption and Production Patterns από την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ. Επίσης, έχουν υπάρξει μέρος των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας 2010 και του United Nations Rio+20 Higher Education Initiative.

Το EΚεΠΕΚ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, διοργάνωσε τo 2012 - 2013 δύο σεμιναριακούς κύκλους με τίτλο: «Δίκαιο της Θάλασσας και πολιτικές για το θαλάσσιο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο: ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, Θαλάσσιο Περιβάλλον και Μεταφορές». Στελέχη του Κέντρου και άλλοι ειδικοί, θετικοί και θεωρητικοί, επιστήμονες πραγματοποίησαν διαλέξεις πάνω σε διάφορες θεματικές, τις οποίες παρακολούθησαν στο σύνολο 33 συμμετέχοντες σε περισσότερες από 30 ώρες κατάρτισης.

Τέλος, άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα, η οποία πραγματοποιείται σε τακτική βάση από το ΕΚεΠΕΚ είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών - ενημερωτικών επισκέψεων σε έδρες διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών (Γενεύη 2009 και 2010 και Βρυξέλλες 2005, 2007, 2011). Μέχρι σήμερα πάνω από 60 φοιτητές και νέοι ερευνητές έχουν συμμετάσχει στις 7 σχετικές δράσεις, έχοντας επισκεφτεί μεταξύ άλλων την έδρα των OΗΕ στη Γενεύη, το International Environmental House, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αρχηγείο του NATO.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προαγωγής της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πεδίο δραστηριοποίησης του, το ΕΚεΠΕΚ έχει προβεί σε έκδοση των Πρακτικών των Επιστημονικών Συνεδρίων και Ημερίδων που έχει διοργανώσει. Οι εκδόσεις του ΕΚεΠΕΚ απαριθμούν 13 συλλογικούς τόμους, όπου αναλύονται εκτενώς και με διεπιστημονικό τρόπο σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον περιβαλλοντικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς ο τελευταίος να αποκόπτεται από τις άλλες δύο, εξίσου σημαντικές διαστάσεις του αειφορικού φαινομένου, ήτοι την οικονομική και την κοινωνική. Κρίσιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή έχει υπάρξει διαχρονικά ο εκδοτικός οίκος Ι. Σιδέρης, ο οποίος και αποτέλεσε τον εκδότη για τους περισσότερους από τους τόμους αυτούς.

Παράλληλα με τις εκδόσεις των πρακτικών των επιστημονικών εκδηλώσεων του, στελέχη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους Ι. Σιδέρης και Παπαζήση έχουν προχωρήσει στην έκδοση επιστημονικών τόμων σε διάφορες ειδικότερες θεματικές ενδιαφέροντος του κέντρου και για την κάλυψη επιστημονικών αναγκών μαθημάτων, όπως το Διεθνές Δίκαιο της Ανάπτυξης, η Διεθνής Προστασία Περιβάλλοντος, η Γεωγραφία στις Διεθνείς Σπουδές, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασίας Περιβάλλοντος, του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ερευνητική Δραστηριότητα
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης παρουσίασε κατά την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, σημαντική ερευνητική δραστηριότητα τόσο αυτόνομα όσο και στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων, εθνικών και ευρωπαϊκών. Ενδεικτικά αναφέρονται η Κοινοτική Πρωτοβουλία Equal και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.
Αντικείμενο έρευνας έχουν υπάρξει παγκόσμιας σημασίας προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα, προσεγγίσεις εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, ειδικότερες θεματικές, όπως ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα, κοινωνικά ζητήματα, όπως ο ρόλος των ΑμεΑ, καθώς και οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης αποφοίτων τμημάτων Διεθνών Σπουδών σε περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς οργανισμούς.
Οι ερευνητικές αυτές προσπάθειες έχουν απασχολήσει άνω των 100 ερευνητών και δόκιμων ερευνητών και είχαν σαν παραγόμενα αποτελέσματα έντυπες εκδόσεις αλλά και ενημερωτικές ημερίδες και συνέδρια, στην Αθήνα και την περιφέρεια (Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Κύθηρα).

Ερευνητικά Προγράμματα και Αυτόνομες Έρευνες ΕΚεΠΕΚ
Ευρωπαϊκή Πολιτική για το Περιβάλλον και Όψεις της Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση - Συμμετοχή - Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Επιμόρφωση (2004-2006), Μελέτη στο Πλαίσιο του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. Πυθαγόρας ΙΙ  Έργο EQUAL: "Αειφόρος Απασχολησιμότητα" (2005-2007)  Έργο EQUAL: «Εκπαίδευση και Απασχόληση ΑμεΑ μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προβολής της περιφέρειας Ηπείρου» (2005-2007)

Συνέδρια- Ημερίδες - Μελέτες
Δημιουργία Βάσης Δεδομένων - Καταγραφή Δυνατοτήτων Απασχόλησης Νέων Επιστημόνων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών σε Ζητήματα: Περιβαλλοντικής Προστασίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Θαλάσσιων Πόρων (2006), Έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης, Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ  Η ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Συνείδησης στην Ελλάδα και ο Ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2006), Έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Αρκτική. Ένας παγωμένος «ωκεανός» πεθαίνει, μία ψυχροπολεμική θάλασσα γεννιέται. Διεθνής Πολιτική - Οικονομία - Δίκαιο - Οργάνωση - Φυσικοί Πόροι και Περιβάλλον (2008),Έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών  Ανάπτυξη, Τουρισμός, Περιβάλλον. Η περίπτωση των Κυθήρων (2009), Έρευναμελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Μετάβαση σε μία Πράσινη Ελλάδα 2010-2020, ΕΚεΠΕΚ, ΕΛΙΑΜΕΠ, ΕΛΕΤ, Διοργάνωση ανοιχτού ηλεκτρονικού διαλόγου μεταξύ πανεπιστημιακών, μελών τοπικής αυτοδιοίκησης, στελεχών ΜΚΟ, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την κατάθεση προτάσεων για την πράσινη ανάπτυξη, www.diavouleusi.eliamep.gr/  Οδικός Χάρτης για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή, ΕΚεΠΕΚ, WWF Ελλάς, ΓΣΕΕ, ΤΕΕ, Εκπόνηση εργασίας με τίτλο «Οδικός Χάρτης για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή». Στην έκθεση περιέχονται προτάσεις δράσεων για την προσαρμογή όλων των τομέων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη.  COST Action IS1101: Kλιματική Αλλαγή και Μετανάστευση: Γνώση, Δίκαιο /Πολιτική, και Θεωρία (2012-2015)

Αξιόλογη είναι η δραστηριότητα των ερευνητών του ΕΚεΠΕΚ στο πλαίσιο συνεργασιών του Κέντρου με άλλους επιστημονικούς φορείς της χώρας και η ενεργή συμμετοχή του σε δράσεις τους. Ενδεικτικά, τέτοιοι φορείς έχουν υπάρξει στο παρελθόν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και ερευνητικοί φορείς του εξωτερικού. Τέλος, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην ερευνητική δραστηριότητα των στελεχών του Κέντρου αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης υποψηφίων διδακτόρων Ηράκλειτος ΙΙ και στα διεθνή ερευνητικά προγράμματα Many Strong Voices, Τhe Event Project, COSTACTIONIS 1101.

Το δυναμικό του Κέντρου, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του, αποτελεί άξονα ερευνητικής υποστήριξης της κατεύθυνσης «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Πρόγραμμα Jean Monnet», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδικότερα στα μαθήματα:
Διεθνές Δίκαιο και Θεσμοί της Ανάπτυξης  Γεωγραφία της Φτώχειας και της Υπανάπτυξης  Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος: Ειδικά Θέματα  Ενεργειακή Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη  Δράσεις του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (έχει αντικατασταθεί από το «Ενεργειακή Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη»)  Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πολιτικές Αναπτυξιακής Συνεργασίας
Καθημερινή είναι ακόμη η υποστήριξη στις διδακτικές διεργασίες του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα στα μαθήματα:
Η Γεωγραφία στις Διεθνείς Σπουδές  Διεθνές Δίκαιο ΙΙΙ (Δίκαιο της Θάλασσας)  Διεθνές Δίκαιο της Ανάπτυξης  Διεθνής Προστασίας Περιβάλλοντος  Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασίας Περιβάλλοντος (Μάθημα Jean Monnet)

Τέλος, μετά από προτάσεις στελεχών του ΕΚεΠΕΚ, και για την καλύτερη υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του και των φοιτητών του Πανεπιστημίου, η Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου έχει εμπλουτιστεί με σημαντικό αριθμό επιστημονικών συγγραμμάτων. Υπάρχει Ερευνητική Δραστηριότητα στο πλαίσιο Διδακτορικών Διατριβών
Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΚεΠΕΚ έχουν ολοκληρωθεί αρκετές διδακτορικές διατριβές.

Διεθνής Παρουσία
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει το ΕΚεΠΕΚ από το 2004, με τη γενική θεματική «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ανακηρύχθηκαν ως «Καλή Πρακτική» στο πλαίσιο των 10 Years Framework of Programmes on Sustainable Consumption and Production Patterns από την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι εν λόγω καλές πρακτικές παρουσιάστηκαν στο Fourth Regional Implementation Meeting on Sustainable Development (RIM-4) της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Palais des Nations, στη Γενεύη, το διάστημα 1-2 Δεκεμβρίου 2009. Ερευνητική ομάδα του Κέντρου, αποτελούμενη από το Διευθυντή, Καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα, Υποψήφιους Διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές συμμετείχε στην παρουσίαση των Καλών Πρακτικών με το καθεστώς του Παρατηρητή, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Γενεύη.

Από το 2010, το ΕΚεΠΕΚ συμμετέχει ενεργά ως επίσημος εταίρος, σε διεθνείς δράσεις ευαισθητοποίησης που διοργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αναλυτικότερα, το 2010, το ΕΚεΠΕΚ ήταν επίσημος εταίρος του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο του οποίου διοργάνωσε ένα συνέδριο και ένα θερινό σεμινάριο κατάρτισης, υπό τη γενικότερη θεματική, ενώ υπήρξε και ιδρυτικός φορέας στο Hellenic Network for Biodiversity Research. Η δραστηριοποίηση στο σημαίνον ζήτημα της βιολογικής ποικιλομορφίας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του Κέντρου στη Διεθνή Δεκαετία για τη Βιοποικιλότητα 2011-2020.

Το 2011, το ΕΚεΠΕΚ ήταν επίσημος εταίρος του Διεθνούς Έτους Δασών, του παγκόσμιου εορτασμού των δράσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Παράλληλα, συμμετείχε στο Διεθνές Έτος Νεολαίας, στόχος του οποίου ήταν η αξιοποίηση της ενέργειας και των ιδεών των νέων ανθρώπων στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.
Το 2011, μετά από πρωτοβουλία του ΕΚεΠΕΚ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία United Nations Academic Impact, στόχος της οποίας είναι η ευθυγράμμιση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους σκοπούς και τη δράση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέσω της ενεργού υποστήριξης 10 παγκοσμίως αποδεκτών αρχών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης, της βιωσιμότητας και της επίλυσης συγκρούσεων.

Το 2012, το ΕΚεΠΕΚ συμπλήρωσε 10 χρόνια συνεχούς δράσης. Η επέτειος του Κέντρου συνέπεσε χρονικά με την πάροδο 20 ετών από την ιστορική Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη του 1992. Η επιστημονική ημερίδα«Rio+20-ΕΚεΠΕΚ+10» που διοργανώθηκε το Μάρτιο του 2012 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των διεθνών εκδηλώσεων που σχετίζονταν με τις δραστηριότητες στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Rio+20), μέσω του United Nations Higher Education Initiative.

Τον Οκτώβριο του 2014 και το Σεπτέμβριο του 2015, το ΕΚεΠΕΚ διοργάνωσε θερινά μαθήματα στο Στείρι και στα Κύθηρα αντίστοιχα και τα Προγράμματα αυτά αποτέλεσαν επίσημη συμβολή του Παντείου Πανεπιστημίου στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας United Nations Academic Impact.
Από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης βρίσκεται και στο διαδίκτυο, στο www.ekepek.gr. Επίσης η επικοινωνία είναι δυνατή και μέσω του Twitter @ekepek.

Από το Νοέμβριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2016, το ΕΚεΠΕΚ δημοσίευε σε ηλεκτρονική μορφή ένα Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Φυλλάδιο με ειδήσεις για περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα ανά τον κόσμο. To ενημερωτικό φυλλάδιο αποστελλόταν ηλεκτρονικά και ήταν επίσης διαθέσιμο στην ιστοσελίδα και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter). Τέλος, στα τεύχη φιλοξενήθηκαν σε ειδική στήλη οι γνώμες νέων επιστημόνων. Νέοι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης αρθρογραφούν σχολιάζοντας επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα ή παρουσιάζοντας θέματα του ερευνητικού τους πεδίου.

Στο τέλος κάθε χρόνου δημοσιεύεται ο ετήσιος απολογισμός δραστηριοτήτων του ΕΚεΠΕΚ. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι επιστημονικές εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και οι δράσεις των στελεχών και οι νέες εκδόσεις του Κέντρου. Ο ετήσιος απολογισμός του Κέντρου είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα www.ekepek.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου