Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η Τουρκία απαγορεύει σε τουριστικά ή εμπορικά πλοία της να πιάνουν ελληνικά λιμάνια - 27 ΣΕΠΤ. 2017 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Ελλάδα ισχυροποιεί τον ρόλο της στον παγκόσμιο τουρισμό με την εκλογή της για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχουν 33 χώρες για την περίοδο 2018 - 2021

Σήμερα η 27η Σεπτέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που καθιερώθηκε από το 1980, ημέρα που τέθηκε σε ισχύ και το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Η σημερινή παγκόσμια ημέρα Τουρισμού είναι αφιερωμένη στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη με κύριο στόχο την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Στατιστικώς το 2016, 1,23 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες πέρασαν τα διεθνή σύνορα, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσουν τα 1,8 δισεκατομμύρια οι ταξιδιώτες, πάντα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Η Ελλάδα το 2016 προσέλκυσε 28,1 εκατ. επισκέπτες, (μαζί με τους επισκπέτες κρουαζιέρας), πετυχαίνοντας αύξηση 7,5%, ενώ για την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 28,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Επίσης στην 100ή συνάντηση της Επιτροπής Τουρισμού του Οργανισμού, η Ελλάδα και το Υπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνουν για πρώτη φορά την προεδρία στην κορυφαία συνάντηση του ΟΟΣΑ για τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου συμμετέχουν οι Υπουργοί Τουρισμού των χωρών - μελών και μη, καθώς και παράγοντες της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας. Σε αυτή την υψηλού επιπέδου συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί 2 & 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι, θα προεδρεύσει η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

Με την υπουργό Τουρισμού κ.Κουντουρά, μας ενώνει κι η αγάπη για τη Λήμνο λόγω καταγωγής. Φέτος περπατώντας και συζητώντας στην αγορά της Μύρινας διαπίστωσα ότι τα πλοία κρουαζιέρας, που έπιαναν Λήμνο τους θερινούς μήνες πια δεν έρχονται. Κρουαζιερόπλοια, που μετέφεραν χιλιάδες τουρίστες κι οποίοι είχαν δώσει οικονομική ανάσα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες χρονιές. Έμαθα λοιπόν από τους ντόπιους ότι οι Τούρκοι πια δεν τα αφήνουν να έρχονται ... ιδιαίτερα όσα έρχονταν από Κωνσταντινούπολη. Κι επισήμως ο Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, με σχετική απόφασή του, απαγορεύει σε τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά με τα οποία διασυνδέονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ως αντίποινα για τις κατασχέσεις τουρκικών πλοίων από τις ελληνικές αρχές, επειδή παραβίαζαν τους κανόνες ασφαλείας και δεν διέθεταν σωστικά μέσα

Μια απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που θα πλήξει καίρια τα ελληνικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Επίσης από την Άγκυρα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να ενημερώνουν τις τουρκικές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν Τούρκους τουρίστες στα ελληνικά νησιά. Αν τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση ούτε τα ελληνικά τουριστικά πλοία δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν τα λιμάνια της Τουρκίας.

Ας αναφέρουμε όμως τις σημαντικές πρωτιές και διακρίσεις, που κατακτά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ελληνικός τουρισμός, αναβαθμίζοντας τη διεθνή παρουσία και εδραιώνοντας τη θέση της Χώρας μας ως καταξιωμένος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, όπως τονίζει η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, Ευρυδίκη Κουρνέτα. Το πρώτο βραβείο πήρε το βίντεο του ΕΟΤ "Greece - A 365 Day Destination" στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Κίνα. Ψηφίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως το κορυφαίο βίντεο τουριστικής προβολής στην Ευρώπη για το 2017 ανάμεσα σε 23 υποψήφιες χώρες. Επίσης απέσπασε μία ακόμη πρωτιά, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ βραβεύτηκε ως το κορυφαίο ανάμεσα σε 48 ταινίες». Η κ.Κουρνέτα δήλωσε ότι με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη της McKinse, η Ελλάδα θα μετρήσει το 2021 περί τα 35 εκατομμύρια αφίξεις και υπολογίζεται ότι τα άμεσα τουριστικά της έσοδα θα κινηθούν στα 19-20 δισ.ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνοντονται σε αυτά οι μεταφορές.
Λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος υπογραμμίζει ότι «εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη των ποιοτικών του δεικτών». Ο ελληνικός τουρισμός, όπως δήλωσε, «χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μία στρατηγική ουσιαστικής διασύνδεσης των βασικών πυλώνων του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας, όπως είναι ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή. Που θα αναδεικνύει τον φυσικό μας πλούτο. Που θα ενσωματώνει, ως αναπόσπαστο μέρος της, την ενίσχυση του επιχειρείν, την προσέλκυση επενδύσεων, την στήριξη της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών ιδεών και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) «δεσμεύεται για την υιοθέτηση νέων προτύπων, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού μας προϊόντος, με έμφαση στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος». Σε ανακοίνωση της αναφέρει, «εξαιτίας της έλλειψης σωστού σχεδιασμού από την πολιτεία, σήμερα, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια οργανωμένου τουρισμού στη χώρα μας, παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης οικιστικής ανάπτυξης, ανεξέλεγκτης δόμησης, θαλάσσιας ρύπανσης, καταπάτησης και καταστροφής βιοτόπων, που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Πρόκειται ουσιαστικά για την άλλη όψη της τουριστικής ανάπτυξης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου