Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Παγκόσμιος μήνας Αλτσχάιμερ 2017 - ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΘΥΜΑΜΑΙ"


Χθες 24 Σεπτεμβρίου 2017 ανεβαίνοντας στον ΦΑΡΟ επισκεπτόμενη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρέθηκα μπροστά σε μια έκθεση καλλιτεχνών και την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο Αλτζχάιμερ. Στα πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, η εταιρία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο μια σειρά από εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την άνοια. Η πιο συχνή μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ (50 – 60%) είναι η άνοια, που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών κι οδηγεί σε σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται ως ήπια απώλεια μνήμης, όπου το άτομο ξεχνά τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, προσβάλλονται όλες οι νοητικές λειτουργίες, ο λόγος, η σκέψη, η κρίση, η προσοχή, εμφανίζονται προβλήματα στη συμπεριφορά και το άτομο οδηγείται σε πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής και προσωπικότητάς του. Στο πλαίσιο τoυ Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κλείνοντας 15 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργάνωσε ένα ολοήμερο αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου που έχει χαρακτηριστεί ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Έτσι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έγιναν: συναντήσεις με ειδικούς, τεστ και παιχνίδια μνήμης, ενημερωτικές ομιλίες που προσεγγίζουν το θέμα της άνοιας και της μνήμης γενικότερα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και μια έκθεση τέχνης με συμμετοχή πολλών γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΘΥΜΑΜΑΙ

93 γνωστοί Έλληνες εικαστικοί εμπνέονται από τη Μνήμη και δημιουργούν. Η ομαδική έκθεση των έργων θα λειτουργεί στη διάρκεια του ολοήμερου αφιερώματος, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Μπορείτε λοιπόν να επισκεφθείτε το Φάρο του ΚΠΙΣΝ – SNFCC Stavros Niarchos, καθώς τα έργα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση μέσω καταλόγου και μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της εταιρείας.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από συγγενείς ατόμων με άνοια κι επαγγελματίες υγείας το 2002. Εκτός από την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού, προσφέρουν υποστήριξη, προαγωγή ποιότητας ζωής κι υπεράσπιση δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους. 

Στόχος τους κι η κινητοποίηση της Πολιτείας για να γίνει η άνοια προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία. Επίσης τα Κέντρα Ημέρας είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ κι άλλες μορφές άνοιας, που στελεχώνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι με φαρμακευτικές παρεμβάσεις και με φαρμακευτική αγωγή, ελέγχουν τα συμπτώματα της ασθένειας.


Οι δράσεις τους

Κέντρα Ημέρας
Υπηρεσία «Φροντίδα Στο Σπίτι»
Συμβουλευτικοί Σταθμοί στην κοινότητα
Εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών
Ιατρείο ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών
Ψυχοεκπαίδευση φροντιστών
Εκπαίδευση έμμισθων φροντιστών
Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό
Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και πρόληψης της άνοιας
Έκδοση και διανομή ενημερωτικού υλικού
Ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις για το κοινό
Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Επιστημονική έρευνα


Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν
Πληροφορίες καθημερινά 09:00 – 20:00

Μάρκου Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, Παγκράτι 116 36
Τηλ. 210 70.13.271
Fax: 210 60.12.239



ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΥΜΑΜΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου