Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ- ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ
Μια μέρα απομένει  για να ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη διαβούλευση στην ιστορία της ΕΕ που αφορούσε στη νομοθεσία για την προστασία της ευρωπαϊκής φύσης. Περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες και περισσότερες από 120 περιβαλλοντικές ΜΚΟ έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής: οι νόμοι της ΕΕ για τη φύση δεν πρέπει να αλλάξουν.
Περισσότεροι από 490.000 Ευρωπαίοι πολίτες ένωσαν τη φωνή τους ζητώντας να σωθεί η νομοθεσία για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών σε δημόσια διαβούλευση στην ιστορία της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται επισήμως την Κυριακή 26 Ιουλίου.
 
Το Μάιο 2015, οι μεγαλύτερες και πιο ενεργές περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκίνησαν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία Nature Alert (Συναγερμός για τη φύση) σε αντίδραση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση και πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων νομοθεσιών για την προστασία της φύσης. Η εκστρατεία υποστηρίζει την καλύτερη εφαρμογή των υπάρχουσων Οδηγιών για τη Φύση και όχι την αλλαγή του περιεχομένου τους. Μαζί με τους πολίτες, περισσότερες από 120 περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων: οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την προστασία της φύσης δεν πρέπει να αλλάξουν...
Περίπου μισό εκατομμύριο άτομα κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαφυλάξει τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την προστασία της φύσης, στέλνοντας το ισχυρότερο φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ΕΕ. Η δημόσια διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 τα μεσάνυχτα. Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι νόμοι αυτοί προστατεύουν αποτελεσματικά απειλούμενα είδη και οικοτόπους, ενώ συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και περιοχών. 


Η Ζενεβιέβ Πόνς, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF δήλωσε εκ μέρους της συμμαχίας των ΜΚΟ για την εκστρατεία «Συναγερμός για τη Φύση»:
“Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται σκληρά, η άνευ προηγουμένου υποστήριξη από κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου για τους ευρωπαϊκούς νόμους προστασίας της φύσης αποδεικνύει ότι οι πολίτες μπορούν να ενωθούν και να υπερασπιστούν αυτά που πραγματικά έχουν αξία για αυτούς. Οι Ευρωπαίοι νοιάζονται τη φύση τους και τους νόμους της ΕΕ που την προστατεύουν. Τώρα είναι η σειρά της Επιτροπής να αποδεχτεί τα στοιχεία και να διαμορφώσει ένα σχέδιο προστασίας της φύσης που θα βασίζεται σε περισσότερη χρηματοδότηση και ισχυρότερη επιβολή των νόμων.”

Η επίσημη ανάλυση της διαβούλευσης αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2015, ενώ η τελική απόφαση για το μέλλον των νόμων αναμένεται τον Ιούνιο του 2016. Η δράση στην Ελλάδα συντονίζεται από τις οργανώσεις: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και WWF Ελλάς και υποστηρίζεται από πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η δράση των ΜΚΟ είναι προσβάσιμη μέσα από τις ιστοσελίδες:

http://www.naturealert.eu/el
http://www.wwf.gr/campaigns/keep-nature-alive
www.ornithologiki.gr/naturealert
http://www.ellet.gr/nature-alert
http://medsos.gr/medsos/2009-01-22-13-00-20/2009-06-17-14-29-47/nature-alert.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου