Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

79 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο και ύφεση στα μεγάλα πύρινα μέτωπα40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο από αμέλεια

Από χθες στις 6 το πρωί έως σήμερα Σάββατο εκδηλώθηκαν  συνολικά 79 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.  Σε ύφεση βρίσκονται οι 4 καταστροφικές πυρκαγιές, που ξέσπασαν χθες, Παρασκευή, ενώ αυξημένη προσοχή στα δάση της Αττικής ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 
Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς, ενώ υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση φωτιάς:
1.Να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.
2.Να απομακρύνονται έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να αρχίσουν περιπολίες σε ορεινούς όγκους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σχετικά με τη πυρκαγιά στην Νεάπολη Λακωνίας  υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στο βουνό πάνω από τους Αγίους Αποστόλους και το δεύτερο προς την Καστανιά στην κορυφή προς το Μηρτώο Πέλαγος.

Στην κατάσβεση  της πυρκαγιάς στον Καρέα λαμβάνουν μέρος 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο, 61 υδροφόρες ΟΤΑ.  Συνελήφθησαν Παρασκευή δυο άνδρες 67 και 58 ετών , ο ένας βουλγαρικής καταγωγής για τη φωτιά και θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. 

Στην πυρκαγιά σε δασική έκταση της Μαλακάσας Αττικής επιχειρούν 65 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 14 οχήματα ΟΤΑ. Ενώ για τη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ν. Αρτάκη, στην Εύβοια, επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο, 2 υδροφόρες και 1 μηχάνημα των ΟΤΑ. Οι πυροσβέστες ερευνούν το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι η φωτιά ξεκίνησε από διαφορετικά σημεία.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, στην περιοχή Ατσίτσα στη Σκύρο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 3 υδροφόρες ΟΤΑ και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.  Η Πυροσβεστική, για σήμερα και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, αναφέρει ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4), σύμφωνα με το Xάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς,  και συγκεκριμένα για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κυκλάδων και στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σκύρο, Κύθηρα και Ζάκυνθο.

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, υπάρχει ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο κάθε καλοκαίρι απειλείται από τις πυρκαγιές και δεν είναι άλλο από τα μοναδικά μας δάση. Δυστυχώς, η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας είναι δεδομένες, ενώ σίγουρα επιδεινώνονται σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, όπως αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Η πίεση προς την κυβέρνηση και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων (δείτε τις φετινές μας επιστολές προς το ΥΠΑΠΕΝ εδώ και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εδώ) αποτελούν την προτεραιότητα τόσο του WWF Ελλάς όσο και άλλων φορέων. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια ημών των ιδίων, των πολιτών, ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70% αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως. Αυτή η πραγματικότητα όμως αναδεικνύει και το περιθώριο που έχει ο καθένας από εμάς για να κάνει τη διαφορά στην προστασία των δασών. Η ενημέρωση και η προσοχή μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή.


Για αυτόν τον λόγο και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, το WWF Ελλάς επαναφέρει στην επιφάνεια μια εκστρατεία που στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες για όσα πρέπει να προσέχουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μην βιώσουμε καταστροφές, όπως αυτές που μας έχουν πληγώσει όλους τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος της καμπάνιας, η οποία αποτελείται από ειδική ιστοσελίδα (www.wwf.gr/panda), καταχωρίσεις στον τύπο, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια. Ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης υποδύεται έναν συμπολίτη μας που με εξόφθαλμο τρόπο κάνει πράξη όλες αυτές τις απαράδεκτες συνήθειες με φανερό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Την κρίσιμη στιγμή «πιάνεται» επ’ αυτοφώρω από ένα Πάντα, το οποίο τον σταματάει. Δείτε παρακάτω τα τηλεοπτικά σποτ παραγωγής ΑΝΕΜΟΝ τα οποία μπορείτε ελεύθερα να αναπαράγετε ή να τα εντάξετε στη ροή του μέσου σας:
     Ψησταριά στο δάσος
    Αναμμένο τσιγάρο
    Κάψιμο ξερών χόρτων
    Εργασίες στην ύπαιθρο

Τι μπορούμε να κάνουμε:
    Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.
    Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται από τον νόμο.
    Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κλπ.
    Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο 199) για οποιαδήποτε εστία φωτιάς, καπνό ή ακόμα και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.

    Δείτε στο www.wwf.gr/panda όλες τις καταχωρίσεις και τα σποτ και μεταδώστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου