Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΑ: Υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων κατά πολύ του επιτρεπόμενου ορίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας





Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Ασπροπύργου έχει πλήρως κατασβεστεί κι απομένει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της περιοχής και της προστασίας της υγείας των κατοίκων εκεί. Η  Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των μετρήσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που διενεργούνται σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Επίσης το Πράσινο Ταμείο εξέφρασε τη διάθεση να προσφέρει στην πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα κονδύλια. Την Τετάρτη, μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησαν σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης. 

Σύμφωνα με τις στιγµιαίες ενδεικτικές µετρήσεις του φορητού αναλυτή, η συγκέντρωση αιωρούµενων σωµατιδίων µε διάµετρο 2,5 µm στην περιοχή περιµετρικά του εργοστασίου ήταν από 100 έως 400µ. Στα σηµεία, που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέµου καταγράφηκαν στιγµιαίες τιµές συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων με µέση τιµή 25 µg/m3/24h. Από τις µετρήσεις αυτές προέκυψε και ενδεικτικά χαρτογράφηση της διεύθυνσης διασποράς αυτών των σωµατιδίων, αλλά της κατεύθυνσης των καπναερίων.

Τα στοιχεία μετρήσεων αφορούν στην αποτύπωση των τιμών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων προερχόμενων από τα αποκαΐδια της καμένης εγκατάστασης, σε ενδεικτικές θέσεις. Βρείτε το επικαιροποιημένο σημείωμα με τα στοιχεία των μετρήσεων στον παρακάτω σύνδεσμο:


Δυστυχώς χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης λειτουργούσε το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία συνέλαβε από τη Τρίτη τον 34χρονο, προσωρινά υπεύθυνο της εταιρείας ανακύκλωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Στο χώρο του εργοστασίου, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, γινόταν κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων. Επίσης υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής δήλωσε ότι οι ρύποι είναι 10 φορές πάνω και οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου, καθώς οι διοξίνες του τοξικού νέφους θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι κατά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου