Σάββατο 2 Μαΐου 2015

To Κατμαντού ψήλωσε, το Έβερεστ χαμήλωσε




Ο καταστροφικός σεισμός στις 25 Απρίλη 2015 στο Νεπάλ ανύψωσε κατά ένα μέτρο όλη την πόλη του Κατμαντού και το Έβερεστ, η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαϊων, κόντυνε περίπου 2,5 εκατοστά σύμφωνα με τις μετρήσεις από τον ευρωπαϊκό δορουφόρο Sentinel-1a. Οι επιστήμονες εντόπισαν την ανύψωση του εδάφους κάτω από το Κατμαντού συγκρίνοντας τις δορυφορικές εικόνες του ραντάρ πριν και μετά τον σεισμό, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέα στοιχεία σε μεγαλύτερο βάθος κι από άλλους δορυφόρους.


Όμως όλοι γνωρίζουν ότι το Έβερεστ δεν θα σταματήσει να ψηλώνει, καθώς τα Ιμαλάϊα ανυψώνονται κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό ετησίως, καθώς συγκρούονται οι δύο γιγάντιες τεκτονικές πλάκες, η Ινδική και η Ευρασιατική. Οι δορυφόροι επιβεβαιώνουν τις αρχικές ενδείξεις των επίγειων σεισμογράφων, ότι το ρήγμα, που προκάλεσε τον σεισμό των 7,8 βαθμών, διερράγη από το επίκεντρο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, όπου και υπάρχουν οι περισσότερες ζημιές.


Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή μήκους 120 χλμ και πλάτους 30 χλμ, που ανυψώθηκε στο ένα μέτρο στη διάρκεια του σεισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Λιντς.  Γι’αυτό και το Κατμαντού υπέστη τόσες ζημιές, ενώ συνολικώς επλήγη, λιγότερο ή περισσότερο, μια έκταση άνω των 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την άλλη η εκτίμηση της Αμερικανικής Γεωλογικής Ερευνας για το οικονομικό κόστος στο Νεπάλ υπερβαίνει τα 20 δις δολάρια, ενώ παράλληλα οι οικονομολόγοι της συμβουλευτικής IHS με ειδίκευση σε θέματα Ασίας - Ειρηνικού εκτιμούν πως το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.


Αυτό, που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια είναι το  πλήγμα για την οικονομία του Νεπάλ, αφού πιθανώς θα προστεθεί στις καταστροφές και η δραματική μείωση του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της οικονομίας της και απασχολεί περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα. Σύμφωνα με το CNN, οι τουρίστες που ενδιαφέρονται να ανεβούν στο Εβερεστ συχνά πληρώνουν έως και 100.000 δολάρια. 

Ήδη η ανεργία στη χώρα φθάνει στο 40%, με την πλειονότητα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να απασχολείται στη γεωργία. Βοήθεια περίπου 10 εκατομ. δολαρίων από ΗΠΑ έχει ανακοινωθεί και εκατοντάδες εκατ. δολάρια οι προσφορές στα Ηνωμένα Εθνη για τη χρηματοδότηση της βοήθειας στη χώρα. Όλοι προβληματίζονται για τη περίπλοκη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου