Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

The B Team & zero emissions




Ηγετικές φυσιογνωμίες του επιχειρηματικού κόσμου παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει τη λεγόμενη B Team  με στόχο να συνεργαστούν για τον πλανήτη και τη καλύτερη ζωή των ανθρώπων. Οι συγκεκριμένοι πιστεύουν ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να σκέφτεται έτσι για να αναπτυχθεί και ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ξαναπροσδιορίσει τις ευθύνες  του και τους όρους της επιτυχίας. Ένα Plan B για υπεύθυνη και θετική δράση θα διασφαλίσει ότι η business θα γίνει μια κινητήριος δύναμη για κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. 


Τώρα τι σημαίνει «εκπομπές ρύπων μηδενικές»;  Λίγο τρελό, αλλά βάζει στόχο την επίτευξη μηδενικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τον πλανήτη. Για λίγο σκεφθείτε για έστω ένα λεπτό: εκατομμύρια εργάζονται, δισεκατομμύρια άνθρωποι θερμαίνουν τα σπίτια τους και εταιρείες παντού κάνουν business ...κι όλα αυτά μολύνουν την ατμόσφαιρα και συνεισφέρουν στην Κλιματική Αλλαγή. Ποιός μπορεί να διαφωνήσει μ’αυτό; Πως όμως θα επιτευχθεί μια μηδενική εκπομπή ρύπων?  Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι, που οι επιστήμονες, οι εμπειρογνώμονες, οι policy makers και διάφορες ομάδες συζητούν κάποιες τεχνικές και λύσεις...


Τώρα όμως την ιδέα υποστηρίζουν και αυτή η ομάδα ηγετών γνωστή ως The B Team—με μέλη όπως ο Sir Richard Branson (Virgin Group), η Arianna Huffington (Huffington Post Media Group), ο Paul Polman (Unilever), ο ινδός επιχειρηματίας Ratan Tata... κι άλλοι, οι οποίοι ξέρουν ένα δύο πράγματα πως να κάνουν επιτυχημένες επιχειρήσεις  και οι οποίοι αναπτύσσουν νέα οράματα για επιχειρηματικότητα με  ένα δίκτυο zero emissions μέχρι το 2050. Και φυσικά με αρκετή επιρροή σε TED-level και με star power από διάσημους στην ομάδα, που θα φωτίσουν «μικρότερους γαλαξίες». Πρόκειται για ένα καλό στοίχημα για την επιχειρηματική κοινότητα, που δεν πρέπει να μείνει πίσω. Και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να επισημάνεις τη σπουδαιότητα στα έθνη να υιοθετήσουν το net zero σαν στόχο. 



Όμως ήδη έχει αρχίσει μια πολιτική από τις κυβερνήσεις, που είτε δημιουργούν προγράμματα ή προχωρούν σε σχετική νομοθεσία για να φτάσουν εκεί. Επίσης έχει σταλεί ένα δυνατό σήμα στις βιομηχανίες και στους επενδυτές ότι η εποχή των fossil fuel τελειώνει και έχει αρχίσει ένας κύκλος από μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές κι άλλες προσιτές και οικονομικά συμφέρουσες τεχνολογίες. Όλοι λένε πως  το net zero emissions είναι μια ιδέα, που έχει έρθει η ώρα της.

«You can resist an invading army; you cannot resist an idea whose time has come.» —Victor Hugo



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου