Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΦΤΩΧΟΥΣ Ή ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤ Ή ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ




Οι Γάλλοι αποφάσισαν και η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα ένα νέο μέτρο, που επιβάλλει σε όλα τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα μεγαλύτερα από 35 τετραγωνικά μέτρα να δωρίζουν απούλητα τρόφιμα σε φιλανθρωπίες ή  για ζωοτροφή ή κομπόστ. Τα τρόφιμα, που πετούν οι αγρότες, οι εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων, τα εστιατόρια, τα καταστήματα λιανική, αλλά και οι καταναλωτές αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Εδώ και καιρό το γαλλικό σούπερ-μάρκετ Intermarche έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα για να πωλεί με έκπτωση δύσμορφα φρούτα και λαχανικά, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και φετινή καμπάνια της UNEP, καθώς το ένα τρίτο των τροφίμων, που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια. Η Γαλλία θέλει να καταστείλει τη σπατάλη τροφίμων με μια νομοθεσία, η οποία απαγορεύει στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ να καταστρέφουν απούλητα, αλλά βρώσιμα τρόφιμα, απειλώντας με επιβολή προστίμων, ακόμη και ποινών φυλάκισης. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που δε θα τηρούν το νέο νόμο, θα αντιμετωπίζουν από τον Ιούλιο του 2016 πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή δύο χρόνια φυλάκισης.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να αναπτύξουν τα κράτη μέλη εθνικές στρατηγικές για τη πρόληψη της σπατάλης τροφίμων με στόχο να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% έως το 2025. Τώρα οι Γάλλοι απαιτούν από τα σούπερ-μάρκετ επιφάνειας άνω των 400 τ.μ. να υπογράψουν έως τον Ιούλιο του 2016 συμβόλαια για να δωρίζουν απούλητα βρώσιμα τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή για να χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές ή για γεωργικά λιπάσματα. Τρόφιμα, που πετιούνται στα σκουπίδια σε ανεπτυγμένες χώρες συχνά καταλήγουν σε χωματερές από τις οποίες εκλύονται αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη στιγμή που αλλού εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε.

Οι γάλλοι ψήφισαν σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συλλογή τροφίμων από τα σκουπίδια, μερικά καταστήματα συνηθίζουν να ραντίζουν τους κάδους απορριμμάτων με χλωρίνη, και σε αυτό το φαινόμενο απευθύνεται ο νέος νόμος. «Είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε χλωρίνη σε βρώσιμα προϊόντα μέσα στους κάδους απορριμμάτων των σουπερμάρκετ», δήλωσε ο Γκιγιόμ Γκαρό, βουλευτής των Σοσιαλιστών, που κατέθεσε το νομοσχέδιο. Αυτό το μέτρο αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας για την ενέργεια και το περιβάλλον, που στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων της Γαλλίας κατά το ήμισυ μέχρι το 2025. 

Στατιστικώς οι Γάλλοι πετούν στα σκουπίδια 20 κιλά τροφίμων κατ' άτομο κάθε χρόνο σπαταλώντας 12 έως 20 δισεκ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης η γαλλική ομοσπονδία για το εμπόριο και τη διανομή (FCD) ανακοίνωσε πως είναι λάθος να μπαίνουν στο στόχο μόνο τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, για τα οποία υποστηρίζει πως ευθύνονται μόνο για το 5% της συνολικής σπατάλης τροφίμων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρωτιά στη σχετική λίστα, με περίπου 60 εκατομμύρια τόνους τροφίμων να καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ έχει ανακοινώσει πως ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται ανά τον κόσμο - περίπου 1,3 δισεκ. τρόνοι αξίας 750 εκατ. δολαρίων - πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να σπαταλάται ποσότητα νερού η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια ροή του ποταμού Βόλγα της Ρωσίας. Στην Ευρώπη, η Γερμανία έρχεται πρώτη στη σπατάλη τροφίμων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου