Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Τα πεντανόστιμα & θεραπευτικά αβοκάντο ντιπς της Κρήτης



Είναι τόσο σημαντικές για την εποχή μας οι επενδυτικές προσπάθειες και ακόμη πιο σημαντικές οι επιτυχίες νέων ανθρώπων. Ο 40χρονος Μανώλης Λεράκης κατάφερε να κάνει το δικό του επιχειρηματικό success story, αφού παστερίωσε φρέσκο πολτό κρητικού αβοκάντο και δημιούργησε τρία υψηλής διατροφικής αξίας συνοδευτικά φαγητού (ντιπ),  που ξεχωρίζουν γαστρονομικά. Ο ίδιος έχοντας ως οικογενειακή παρακαταθήκη µια από τις πρώτες φυτείες του φρούτου, που στήθηκαν στο νησί το µακρινό 1971, καθώς η οικογένεια του καλλιεργούσε 3 φυτείες  από χρόνια, ανέπτυξε την πρωτοβουλία να μετατρέψει τις παιδικές γευστικές του αναμνήσεις σε προϊόντα με βασικό συστατικό το Κρητικό αβοκάντο.

Αν και το κυρίως επάγγελμα του είναι οι Πιστοποιήσεις Προτύπων Ποιότητας και παράλληλα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, εκείνος αποφάσισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τον θησαυρό που έκρυβε η Κρητική γη. Ο Μανώλης Λεράκης δημιούργησε μια καινοτόµο σειρά αλειµµάτων (dips) από φρέσκο πολτό αβοκάντο και τα οποία προορίζονται για µαγειρική χρήση ή ως συνοδευτικά γευµάτων. Το προϊόν έκανε ντεµπούτο το Νοέµβριο του 2014 στη SIAL από την οποία έφυγε µε µια Παγκόσµια ∆ιάκριση Καινοτοµίας ενώ τον ίδιο µήνα κλείστηκαν και οι πρώτες εµπορικές συµφωνίες.

Συγκεκριμένα μετά από 3 έτη έρευνας, ανέπτυξε τρία καινοτόμα και υψηλής διατροφικής αξίας dip αβοκάντο, τα οποία ξεχώρισαν στα ράφια των πιο εκλεκτών delicatessen και ταυτόχρονα αποτελούν αγαπημένο υλικό διάσημων και πολυβραβευμένων chef. Είδηση αποτελεί ότι πριν μερικές ημέρες ο μόνος Έλληνας chef, ο οποίος κατέχει εννιά χρυσούς σκούφους Πολυχρόνης Δαμαλάς αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με την χανιώτικη εταιρία με σκοπό να μαγέψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.  

Ο κ. Λεράκης δήλωσε στα media: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρία εξαιρετικής διατροφικής ποιότητας συνοδευτικά (dip) όπως το Αβοκάντο με Μυρωδικά & Λεμόνι το οποίο συνοδεύει ψαρικά, ζυμαρικά, σαλάτα, σάντουιτς λαχανικών & οστρακοειδή. Περιέχει Αβοκάντο με Κρητικά μυρωδικά, εσπεριδοειδή και φυσικά αντιοξειδωτικά. Το Αβοκάντο με Φέτα & Ελιά το οποίο χρησιμοποιείται με πατατάκια-νάτσος και μπύρα, συνοδεύοντας κρεατικά, λουκάνικα, στο φαγητό κατσαρόλας (κυρίως κρέας) ή σε σάντουιτς. Το Αβοκάντο με Σοκολάτα (Υγείας) όπου είναι ένα φυτικό – σοκολατένιο άλειμμα φρυγανιάς (με σοκολάτα υγείας), κρέπας, βάφλας ή γλυκών και υποκαθιστά με τον πλέον υγιεινό τρόπο προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται από σκόνες και όχι φυτικές πρώτες ύλες». 

Στόχος είναι να γίνουν γνωστές στο καταναλωτικό κοινό τις ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο. Πρόκειται για προϊόντα που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων & του προστάτη, ενώ παρέχουν προστασία από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού και συμβάλλουν κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη.

Τα προϊόντα διατίθονται στο εξωτερικό (Γερµανία, ΗΠΑ, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, Ρωσία) ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η διάθεση σε επιλεγµένα καταστήµατα delicatessen στην Κρήτη, το νοµό Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Έτσι κυκλοφορούν:
Το Αβοκάντο με Μυρωδικά & Λεμόνι, το οποίο συνοδεύει ψαρικά, ζυμαρικά, σαλάτα, σάντουιτς λαχανικών & οστρακοειδή. Περιέχει Αβοκάντο με Κρητικά μυρωδικά, εσπεριδοειδή και φυσικά αντιοξειδωτικά.
Το Αβοκάντο με Φέτα & Ελιά, το οποίο χρησιμοποιείται με πατατάκια-νάτσος και μπύρα, συνοδεύοντας κρεατικά, λουκάνικα, στο φαγητό κατσαρόλας (κυρίως κρέας), ή σε σάντουιτς.
Το Αβοκάντο με Σοκολάτα (Υγείας), όπου είναι ένα φυτικό – σοκολατένιο άλειμμα φρυγανιάς με σοκολάτα υγείας, κρέπας, βάφλας ή γλυκών και υποκαθιστά με τον πλέον υγιεινό τρόπο προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται από σκόνες και όχι φυτικές πρώτες ύλες.

Επίσης τα αβοκάντο ντιπς έχοντας μεγάλη περιεκτικότητά σε κάλιο και φολικό οξύ, προστατεύουν τον άνθρωπο από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν 18 βασικά αμινοξέα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν είναι παχυντικά, αλλά πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα (EFAs) τα οποία συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, του μεταβολισμού, στην ορμονική ισορροπία, στην ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.