Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ιδέες για παραγωγή – μεταποίηση... όπως κάστανα απ’ το Πάικο



Το δέντρο καστανιά, που λέγεται και «αρτόδενδρο»,  ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Έτσι τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του χειμώνα. Στη χώρα μας δεν έχει αξιοποιηθεί το κάστανο όσο θα έπρεπε, αλλά ήδη επενδυτές έχουν προσεγγείσει καλλιεργητές από τα καστανοχώρια της περιοχής του όρους Πάικου. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. 


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επενδυτές έχουν προχωρήσει στην ενοικίαση ενός απενεργοποιηµένου εργοστασίου των Αφών Χαϊτογλου στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου και έχουν ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση των µηχανηµάτων προκειµένου να είναι έτοιµο να λειτουργήσει τη φετινή εµπορική σεζόν, που ξεκινά το Σεπτέµβριο.  Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας.  Τα μαρόν κάστανο είναι ιδιαίτερο υλικό για τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

Οι επενδυτές έχουν μιλήσει με καλλιεργητές από τα καστανοχώρια του Πάικου δηλώνοντας την πρόθεσή τους να απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής, που φτάνει τους 1.000 τόνους. Η τιµολόγηση θα πραγµατοποιείται λίγο πριν τη συγκοµιδή σύµφωνα µε τις τρέχουσες τιµές της αγοράς και ανάλογα µε την ποιότητα του προϊόντος. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε περιοχές της Ασίας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.

Κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία (όρος Πάικο στη Γρίβα) και η Θεσσαλία. Ακόμη καλλιεργείται στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα. Τα κάστανα ξεχωρίζουν ακόμη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα μας παρέχουν 43 mg της σημαντικής αυτής βιταμίνης, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης! Τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, αλλά έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια). Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.  Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου