Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Ιστορικό ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιραH συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ το Μάρτιο 2015, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. O μέσος όρος της μηνιαίας συγκέντρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο του CO2 στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε για το πρώτη φορά στην ιστορία το όριο των 400 ppm. O βασικός επιστήμονας της ομάδας της NOAA, Πίτερ Τανς, που παρακολουθεί και καταγράφει τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου δήλωσε ότι δεν ήταν παρά θέμα χρόνου, αλλά ότι φθάσαμε παγκοσμίως το όριο των 400 ppm κατά μέσο όρο είναι σημαντικό.  

Αυτό επισήμως, συνιστά προφανή ένδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε ανακοινώσει στις 13 Μαρτίου, ότι η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα είχε σταματήσει το 2014 και είχε σταθεροποιηθεί στο ίδιο επίπεδο με το 2013.

Έως τη βιομηχανική επανάσταση και τη μαζική προσφυγή στα ορυκτά καύσιμα, το επίπεδο των 300 ppm δεν είχε ξεπερασθεί σε μια περίοδο τουλάχιστον 800.000 ετών, βάσει των δειγμάτων γεώτρησης που ελήφθησαν από τους πολικούς πάγους. Ο Πιέτερ Τανς δήλωσε: «Αυτό καταδεικνύει ότι η καύση του άνθρακα και του πετρελαίου οδήγησε σε μία αύξηση άνω των 120 ppm των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα μετά την προβιομηχανική περίοδο, το 50% της οποίας σημειώθηκε από το 1980 και μετά». Ωστόσο το να σταθεροποιηθεί το επίπεδο των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου δεν επαρκεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου