Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ο τεχνητός φωτισμός των λιμανιών ανατρέπει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος



Ενώ στη διεθνή οικολογία τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανησυχία για τον καρκίνο στα ψάρια από το πλαστικό, τη ραδιενέργεια κι άλλα... νέα μελέτη εξηγει ότι  η νυχτερινή φωταψία στα λιμάνια και τις μαρίνες ανατρέπει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και μπορεί να προκαλεί μέχρι ζημιές στα πλοία κι άλλα σκάφη.  H τεχνητή νυχτερινή φωταψία προσελκύει κάποιους θαλασσινούς οργανισμούς, ενώ διώχνει άλλους με αποτέλεσμα να ανατρέπει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.


Η νέα βρετανική επιστημονική έρευνα προειδοποιεί ότι λόγω του τεχνητού φωτισμού, προσελκύονται και προσκολλώνται οργανισμοί στο κύτος των σκαφών, προκαλώντας απρόβλεπτα προβλήματα. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο οικολόγος δρ. Τόμας Ντέιβις του Πανεπιστημίου του Έξετερ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας. Σύμφωνα με το BBC και το "Science", πραγματοποίησαν πειράματα σε ένα μικρό λιμάνι, δημιουργώντας διαφορετικές συνθήκες φωτισμού και μελετώντας τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και στα σκάφη.


Τα συμπεράσματα είναι ότι σχεδόν το 40% των συνολικών θαλάσσιων ειδών επηρεάσθηκαν θετικά ή αρνητικά. Υπήρχαν θαλάσσια είδη, που προτιμούσαν το σκοτάδι και σύντομα εγκατέλειπαν τα υπερφωτισμένα νερά, ενώ άλλα είδη όμως, όπως ορισμένα σκουλήκια, έλκονταν έντονα από το φως...   Αυτά τα είδη που έλκονται είναι και τα άσχημα νέα για τη ναυπηγική βιομηχανία, καθώς μια μαζική εισροή τέτοιων ειδών (μικροοργανισμών, φυκών, ασπόνδυλων κ.α.) μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση των σκαφών, ενώ είναι και δύσκολο να καθαρισθούν από τη στιγμή, που προσκολλώνται στο κάτω μέρος ενός πλοίου ή μιας βάρκας.


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι περίπου το ένα τέταρτο των παράκτιων περιοχών του πλανήτη εκτίθενται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο τεχνητό φωτισμό τα βράδια. Εκτός από τα λιμάνια και τις μαρίνες, υπάρχουν πολλές άλλες πηγές νυχτερινού φωτισμού (εξέδρες άντλησης πετρελαίου, ιχθυοκαλλιέργειες κ.α.) ... και σίγουρα κάθε κατοικημένη παράκτια περιοχή. Έτσι οι έρευνες θα περάσουν στο επόμενο βήμα, όπου θα μελετηθεί μήπως κάποιο συγκεκριμένο είδος τεχνητού φωτισμού δημιουργεί μικρότερα προβλήματα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ώστε να χρησιμοποιείται ευρέως.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου