Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

SOS έγκριση 19 μεταλλαγμένων από την ΕΕ
Συναγερμός από τη Παρασκευή, αφού η ΕΕ ενέκρινε 19 μεταλλαγμένα για εισαγωγή και κυκλοφορία. Πρόκειται για 19 γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς: 11 προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto, 8 της αμερικανικής εταιρείας Dupont και των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF. Ήδη στις Βρυξέλλες ενέκριναν την εισαγωγή, δύο ημέρες μετά την πρότασή της προς τα κράτη μέλη για μια μεταρρύθμιση, που θα τους επιτρέπει να απαγορεύουν την χρήση τους στο έδαφός τους. Η έγκριση αυτών των οργανισμών ήταν υπό αναστολή, αφού τα κράτη μέλη δεν είχαν επιτύχει να συμπήξουν μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της κυκλοφορίας τους στην αγορά.

Στα 11 εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto αφορούν πολλές ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και βαμβακιού.  Πρέπει να αναφέρουμε ότι 17από αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς προορίζονται για την ανθρώπινη και την ζωική διατροφή, ενώ δύο είναι δρεπτά άνθη. Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για δέκα χρόνια. Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν την μεταρρύθμιση, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, θα μπορούν να απαγορεύουν την χρήση των γενετικά τροποποιημένων αυτών οργανισμών στο έδαφός τους.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι κανόνες που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτοί, που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την κυκλοφορία στο σύνολο της ΕΕ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Δηλαδή θα περάσουν τη διαπίστωση ότι δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Αυτό ζητούσαν οι μεγάλοι όμιλοι. Η Greenpeace κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «δεν έχει την πρόθεση να προσεγγίσει την Ευρώπη των πολιτών, όπως έχει δεσμευτεί και δρα υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Monsanto». Μάλλον τα κομφετί, που δέχτηκε έκαναν αίσθηση... αλλά δε συζητήθηκε τόσο το γιατί...