Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Ο γιαπωνέζικος διαδραστικός κήπος λουλουδιών
Ένας διαδραστικός κρεμαστός κήπος  παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Τόκυο της Ιαπωνίας. Μέσα σε αυτόν  "Floating Flower Garden"  ζουν περίπου 2.300 αληθινά λουλούδια, που σχεδόν κρέμονται από έναν θόλο και ανυψώνονται και χαμηλώνουν γύρω από τους επισκέπτες, καθώς εκείνοι μετακινούνται μέσα στον κήπο.  Είναι ένας ονειρικός παράδεισος, μια εγκατάσταση βλάστησης... όπως το αποκαλούν an immersive, interactive installation of blossoming vegetation! Επιπρόσθετα αυτής της όμορφης οπτικής εμπειρίας, οι καλλιτέχνες φρόντισαν ώστε να αλλάζουν τ’αρώματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η εγκατάσταση λειτουργεί στο Τόκυο, όπου οι επισκέπτες μπαίνουν μέσα στο γεμάτο λουλούδια δωμάτιο, αλλά καθώς κάποιος πλησιάζει τα λουλούδια, αυτά υψώνονται στον αέρα, δημιουργώντας μια αύρα μέσα στον πυκνό κήπο.  Πολυάριθμοι επισκέπτες μπορούν ταυτόχρονα να κινούνται μέσα στην εγκατάσταση- κήπο, όπου τα λουλούδια με μιας απομακρύνονται, αλλά παράλληλατους περιβάλλουν. Οι θεατές – επισκέπτες σχεδόν βουτούν στα λουλούδια και γίνονται ένα με τον κήπο τον ίδιο. Μόλις κοιτούν ένα λουλούδι, τότε και το λουλούδι τους κοιτά.

Μάλιστα κάθε λουλούδι έχει το έντομο του και το άρωμα κάθε λουλουδιού γίνεται δυνατότερο ανάλογα με τη δράση του εντόμου,  όπως επίσης το άρωμα όλου του χώρου αλλάζει από ώρα σε ώρα της ημέρας... πρωί, μεσημέρι κι απόγευμα. Ο Floating Flower Garden είναι η πιο πρόσφατη εγκατάσταση της γιαπωνέζικης καλλιτεχνικής ομάδας TeamLab, που αποτελείται από “ultra-technologists” και έχει επικεφαλή τον Toshiyuki Inoko. Δημιούργησαν μια νέα μεγάλης κλίμακας δουλειά στο Miraikan του Tokyo. Αυτή η επίδειξη των λουλουδιών ήταν τόσο δημοφιλής, ώστε χρονικά υπήρξε επέκταση 2 μηνών και το τμήμα αυτό τοποθετήθηκε στη καρδιά του όλου δρώμενου. 

 Όλο το  show θα διαρκέσει ως τη 1η Μαίου 2015 στο Μουσείο Tokyo's National Museum of Emerging Science and Innovation. Οι ιάπωνες καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τους κήπου, όπου Ζεν Βουδιστές ιερείς μαζεύονται για να ασκηθούν, και ελπίζουν ότι τα μετακινούμενα λουλούδια θα δώσουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να δουν φύση με έναν πιο προσωπικό τρόπο.