Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Ο πιο πολυταξιδεμένος του πλανήτη και τα νησιά Αλντάμπρα
Ήθελα από καιρό να γράψω για την Αλντάμπρα, τη μεγαλύτερη κοραλιογενή ατόλλη στον κόσμο, η οποία σχηματίζει την ομώνυμη συστάδα νησιών στον Ινδικό Ωκεανό και ανήκει στις Σεϋχέλλες. Άλλωστε και ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του πλανήτη, που σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες είναι Έλληνας, ο Μπάμπης Μπίζας,  έχει περπατήσει και στις 195 χώρες του κόσμου και είχε δηλώσει ότι θέλει να επισκεφθεί τα νησιά Αλτάμπρα, Αλφόνς και Φαρκουάρ στον Ινδικό.  Ο Μπάμπης Μπίζας είναι ο πρώτος Έλληνας, που κατόρθωσε να πατήσει και στους δύο πόλους της Γης, καθώς επισκέφτηκε τον Βόρειο το 1995 και τον Νότιο πριν από λίγους μήνες στις αρχές του 2015.
 
Ο Μπάμπης Μπίζας με την ελληνική σημαία δίπλα στην πινακίδα που συμβολίζει τον άξονα της Γης στην Ανταρκτική.
Κι όπως έγραφαν τα δημοσιεύματα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ένας άνθρωπος, που έχει επισκεφθεί όλες τις χώρες του κόσμου, δεν έχει άλλα ταξιδιωτικά απωθημένα. Αλλά ο ίδιος ο κ.Μπίζας δήλωσε ότι  είναι μια λανθασμένη υπόθεση, αφού «όσο ταξιδεύεις τόσο μαθαίνεις για καινούργια μέρη, που δεν έχεις δει ποτέ. Είναι βιολογικά αδύνατο να επισκεφθεί κάποιος κάθε γωνιά του πλανήτη» και συμπλήρωσε ότι στις αρχές του 2016, θα λείψει για περίπου τέσσερις μήνες με σκοπό να επισκεφθεί κάποια από τα πλέον άγνωστα σημεία της Γης, τα οποία και ο ίδιος έχει δει μόνο σε φωτογραφίες. Δήλωσε: «Θα επισκεφθώ τα νησιά Αλτάμπρα, Αλφόνς και Φαρκουάρ στις Σεϊχέλες. Στα νησιά Αλτάμπρα ζουν 100.000 γιγάντιες χελώνες. Θέλω πάρα πολύ να τις δω. Επίσης θα πάω στο νησί Ανομπόν, το οποίο είναι μέρος της Ισημερινής Γουινέας. Είναι καταπράσινο και έχει στο κέντρο του ένα ηφαίστειο, στον κρατήρα του οποίου υπάρχει μια υπέροχη ηφαιστειακή λίμνη».

Από τις αρχές του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2016, τα ταξιδιωτικά του σχέδια περιλαμβάνουν τα ανεξερεύνητα νησιά των Σεϋχελλών, Αλφόνς, Φαρκουάρ και Αλτάμπρα, με τις γιγάντιες χελώνες βάρους 150 κιλών, το καταπράσινο νησί Ανομπόν της Ισημερινής Γουινέας, το νησί Μαλπέλο της Κολομβίας ή αλλιώς «τα Μετέωρα μέσα στον ωκεανό» κι άλλα... Είναι η νέα ταξιδιωτική τάση, που έχει κυριαρχήσει, να ανακαλύπτεις τους αμόλυντους οικολογικούς παραδείσους της Γης και να βλέπεις τον πλανήτη πριν από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ο ίδιος δηλώνει ότι ύστερα από 38 χρόνια ταξιδιών,  το αποκορύφωμα ήταν η στιγμή, που φωτογραφήθηκε με την ελληνική σημαία στον πάσσαλο, που συμβολίζει τον άξονα της Γης στην Ανταρκτική.

Η Αλντάμπρα είναι η μεγαλύτερη κοραλιογενής ατόλλη στον κόσμο κι αποτελεί από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Αλντάμπρα ήταν ακατοίκητη και γι’αυτό έχει διατηρηθεί ανέπαφη η μοναδική χλωρίδα και πανίδα της. Αρχικά Πορτογάλοι θαλασσοπόροι επισκέφτηκαν την Αλντάμπρα το 1511, αλλά η ατόλλη ήταν ήδη γνωστή στους Άραβες από τους οποίους πήρε και το όνομα της. Στα μέση του 18ου αιώνα, η Αλντάμπρα έγινε εξαρτημένη περιοχή της Γαλλικής αποικίας Ρεουνιόν, από την οποία στέλνονταν αποστολές για την αιχμαλώτιση των γιγαντιαίων χελωνών των νησιών. Το 1810 μαζί με τον Μαυρίκιο, τη Ρεουνιόν, τις Σεϋχέλλες και άλλα νησιά, η Αλντάμπρα πέρασε στην εξουσία της Μεγάλης Βρετανίας. 

Μετά τη διάσκεψη της Βιέννης το 1815, η Ρεουνιόν επανήλθε στους Γάλλους, ενώ η Αλντάμπρα μαζί με τις υπόλοιπες Σεϋχέλλες ανήκε πλέον στον Μαυρίκιο. Οι προηγούμενοι κάτοικοι του νησιού ήταν από τις Σεϋχέλλες. Το 19ο αιώνα πολλοί από τους ναύτες που αποβιβάζονταν στην ατόλλη προσπαθούσαν να κυνηγήσουν τις χελώνες για φαγητό. Το 1842 συγκεκριμένα, αναφέρεται πως πληρώματα δύο πλοίων κατόρθωσαν να μαζέψουν τουλάχιστον 1200 από αυτές. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι χελώνες του νησιού είχαν σχεδόν αφανιστεί, και ένα πλήρωμα χρειαζόταν περίπου τρεις ημέρες για να βρει έστω και μία.

Η Αλντάμπρα υπήρξε μέρος του Βρετανικού Εδάφους Ινδικού Ωκεανού από το 1965 μέχρι το 1976, όταν οι Σεϋχέλλες έγιναν ανεξάρτητο κράτος και προσαρτήθηκαν σε αυτές. Τη δεκαετία του 1960, οι Βρετανοί προσφέρθηκαν να επιτρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να χρησιμοποιήσει το νησί ως στρατιωτική αεροπορική βάση. Όμως μετά από διεθνής κατακραυγή από οικολογικές οργανώσεις, το συγκεκριμένο σχέδιο εγκαταλείφτηκε, ενώ το φυσικό περιβάλλον του νησιού τέθηκε υπό πλήρη προστασία. Η Αλντάμπρα έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στις 19 Νοεμβρίου του 1982, και διοικείται από την οργάνωση Seychelles Island Foundation που εδρεύει στη νήσο Μαέ.