Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Η σοκολάτα και το τυρί απενεχοποιούνται στη διατροφήΚι όμως είναι αλήθεια κι όχι πρωταπριλιάτικο ψέμα, η σοκολάτα μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Όπως επίσης το τυρί ή η κατανάλωση γάλατος δεν οδηγεί μακροχρόνια σε αύξηση βάρους. Η μελέτη για τη σοκολάτα  δημοσιεύθηκε στο «International Archives of Medicine» κι αποδεικνύει ότι  όταν συνδυάζεται με την άσκηση και τη μείωση των υδατανθράκων, μπορεί να δράσει ως επιταχυντής απώλειας βάρους. 

Η σοκολάτα ως μια πλούσια πηγή βιοδραστικών ενώσεων (φλαβονοειδή) σχετίζεται με πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σπάνια όμως  έχουν γίνει μελέτες για τις πιθανές επιδράσεις των εν λόγω ενώσεων σε μια διατροφή και πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με διάφορες άλλες... Μέχρι να  πραγματοποιηθούν οι έρευνες, ίσχυε ότι καταναλώνοντας σοκολάτα σε συνδυασμό με ορθές διατροφικές παρεμβάσεις δεν είχε καμία επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό ή θα μπορούσε να κάνει τέτοιες δίαιτες ακόμη πιο αποτελεσματικές όταν λαμβάνετο στη σωστή δόση. 

Όμως παρακολουθώντας το τεστ και αφού οι ερευνητές αρχικά χώρισαν εθελοντές ηλικίας 19-67 σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, μια άλλη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες καταναλώνοντας επιπλέον 42 γρ. μαύρη σοκολάτα (81%) την ημέρα, και τέλος μια ομάδα ελέγχου ακολούθησε εξίσου τη διατροφή τους. Εκτός από τον εντοπισμό του σωματικού βάρους τους και τη μέτρηση της χημείας του αίματος πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την παρέμβαση, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου τους και την υποκειμενική τους ευημερία, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες πρόβλεψης των διατροφικών συμμόρφωσης.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων έχασε βάρος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Περιέργως όμως, η ομάδα που ακολούθησε χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα με το συνδυασμό της σοκολάτας ομάδα έχασε 10% περισσότερο βάρος από τις υπόλοιπες ομάδες. Επιπλέον, η απώλεια βάρους παρέμεινε στους προαναφερθέντες, σε σύγκριση με την ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων (χωρίς προσθήκη σοκολάτας), η οποία είδε την επιστροφή του βάρους τους μετά από τρεις εβδομάδες. Η ομάδα με τη σοκολάτα ανέφερε επίσης καλύτερο ύπνο και ευημερία, και επιπλέον τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους μειώθηκαν σημαντικά!


Ο επικεφαλής συγγραφέας Johannes Bohannon, διευθυντής έρευνας του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Διατροφής και Υγείας, δήλωσε: «Προς έκπληξή μας, η επίδραση της σοκολάτας είναι πραγματική. Δεν είναι αρκετό απλά να καταναλώνουν σοκολάτα, αλλά σε συνδυασμό με την άσκηση και τη μείωση σε υδατάνθρακες, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί πράγματι να είναι ένας επιταχυντής στην απώλεια βάρους."

Μια άλλη μελέτη πραγματοποιήθηκε στη προσπάθεια να παρακολουθήσουν πως η διατροφή επιδρά στη μακροχρόνια απόκτηση βάρους και οι ερευνητές δημοσίευσαν μια σειρά από αξιοσημείωτες ανακαλύψεις μετά από 16 χρόνια αναλύσεων σε δίαιτες 120 χιλιάδων ανδρών και γυναικών... και μάλιστα σε τρεις ξεχωριστές έρευνες. Τα συμπεράσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition. Βασικά όσοι κατανάλωναν κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα του σε βάθος χρόνου κατέληγαν σε αύξηση βάρους, ενώ όσοι έτρωγαν γιαούρτι, θαλασσινά και κοτόπουλο διατηρούσαν σε βάθος χρόνου ένα υγιές βάρος. 

Αλλά το πιο συναρπαστικό εύρημα των ερευνών θα χαροποιήσει τους εραστές του τυριού, αφού η κατανάλωση τυριών με όλα τους τα λιπαρά και γάλα πλήρες ή ελαφρύ, δεν έδειχνε να επηρεάζει την αύξηση βάρους. Με άλλα λόγια, η πεποίθεση ότι το λίπος του γάλατος οδηγεί μακροχρόνια σε αύξηση βάρους δεν ισχύει.  Μάλιστα οι ερευνητές του Tufts University βρήκαν ότι όσοι καταναλωτές έχουν κολλήσει σε προϊόντα χαμηλών λιπαρών, στην ουσία χωνεύουν περισσότερους υδατάνθρακες, μια συνήθεια που σε βάθος χρόνου οδηγεί σε απόκτηση βάρους. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να πανηγυρίσουν και να οδηγηθούν σε διατροφή με πλήρες τυρί, καθότι το τυρί δεν παύει να οδηγεί σε χοληστερίνη, λίπος και να οδηγεί σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Επίσης όλες οι αλμυρές δίαιτες συνδέονται με ενοχλήσεις στα νεφρά, υπέρταση και παθήσεις του πεπτικού.