Κυριακή 5 Απριλίου 2015

8 spot για τα δικαιώματα των ζώων από διάσημες προσωπικότητες






Χθες ήταν Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων και ήδη από τη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των τηλεοπτικών σποτ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.), που έγινε στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια). Έτσι το μεσημέρι της Τρίτης, η Π.Φ.Π.Ο. μαζί με εκλεκτούς καλλιτέχνες,  παρουσίασαν στα ΜΜΕ,  τα τηλεοπτικά spots. Το σύνθημα, που επέλεξε η  πανελλαδική Φιλοζωική και φυσικά ως τίτλο και στα τηλεοπτικά σποτάκια ήταν «Σταμάτα τώρα! Κοίταξε τα μάτια τους!». Τα σποτ φτιάχτηκαν ειδικά για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι ζώα. Η εταιρεία «Super Market Σκλαβενίτης & ΣΙΑ ΑΕΕ» διέθεσε χρηματικό ποσό στην Π.Φ.Π.Ο. για την κάλυψη δαπανών, που προέκυψαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης της παρουσίασης των spots, ενώ την εκτύπωση των εντύπων ανέλαβε αφιλοκερδώς η εταιρεία «ΚΑΜΠΥΛΗ Α.Ε.Β.Ε.» 


Το αποτέλεσμα ήταν αποκλειστικά από εθελοντική εργασία και τα γυρίσματα έγιναν σε χώρο, που ευγενικά παραχώρησε η εταιρεία "ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Γεωργία Ζώη - Ευάγγελος Τσιρώνης". Στα γυρίσματα έλαβαν μέρος και τιμήθηκαν οι ηθοποιοί: Άννα Αδριανού, Σωκράτης Αλαφούζος, Γωγώ Ατζολετάκη, Γεωργία Ζώη, Γιώτα Κουνδουράκη, Μυριέλα Κουρεντή, Κωνσταντίνος Λάγκος, Υρώ Λούπη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Άννα Μιχαήλου, Νίκη Σερέτη, Μαριάννα Τουμασάτου, Κατερίνα Τσάβαλου, Ελένη Φιλίνη, Σάννυ - Ελένη Χατζηαργύρη, οι ποδοσφαιριστές Στέλιος Γιαννακόπουλος και Αλέξανδρος Τζόρβας, ο στιχουργός Δημήτρης Ιατρόπουλος και ο τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης.  Οι παραβρισκόμενοι ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές έβαλαν και την υπογραφή τους στο ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να συμπεριληφθεί ξεχωριστό άρθρο σε αυτό για τα δικαιώματα των ζώων. 



Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στα φρικτά εγκλήματα, που συμβαίνουν στα ζώα, κυρίως στα κατοικίδια, αδέσποτα ή οικόσιτα, αλλά και  στα άγρια, στα ζώα εργασίας, στα παραγωγικά ζώα... τονίζοντας την κρίση αξιών, που πλήττει την κοινωνία μας. Γενική διαπίστωση είναι ότι στη χώρα μας έχει αυξηθεί αρκετά η κακοποίηση και η εγκατάλειψη των ζώων. Στόχος ήταν η  ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα ζώα με όλους τους τρόπους, ακόμη και μέσα από τα social media. Συντονιστής της όλης προσπάθειας από την Π.Φ.Π.Ο, ήταν ο Πάνος Καφφές και τα κείμενα πάνω στα θέματα, που υποδείχτηκαν από την Π.Φ.Π.Ο., έχει γράψει η ηθοποιός και σεναριογράφος Άννα Αδριανού. Σκηνοθέτης των spots  είναι ο Τάκης Ζερδεβάς, οπερατέρ ο Παναγιώτης Τσάγκας και  Μοντάζ ο Μάκης Φάρος. Το μακιγιάζ επιμελήθηκαν επίσης εθελοντικά οι μακιγιέζ Αλιφέρη Έστερ, Κολάση Μαρία, Πέτροβα Αγγελική και Τζαβάρα Αναστασία από τη Σχολή Freddy Makeup Stage. Τα έντυπα των ευχαριστηρίων σχεδίασε η Έφη Τσεκμέζογλου. Τις αφίσες, τα έντυπα των προσκλήσεων και των θηκών των cd σχεδίασε εθελοντικά η Χριστιάνα Μπεργκ. Την επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις ανέλαβε εθελοντικά η Μαρκέλλα Καζαμία (Playwalk).



Στην εκδήλωση είχαν κάποιοι την ευκαιρία να ακούσουν τη θεωρία του πανεπιστημιακού καθηγητή Θεοδόση Τάσιου, σχετικά με το κοινωνιολογικό πρόβλημα απέναντι στα  ζώα.  Χαρακτηριστικά είπε: "Αρχίζω με το ερώτημα «Τι θέλουμε και ασχολούμαστε με τα ζώα;». Το ίδιο ερώτημα,   κατά τις ενδείξεις κάποιων ανθρωπολόγων, έκαναν και οι δεινόσαυροι. Αλλά φάγανε το κεφάλι τους. Και πιθανώς το επόμενο βιολογικό είδος που θα κυριαρχήσει επί της γης μετά την εξαφάνιση του ανθρώπου,  το επόμενο βιολογικό ζώο που θα κυριαρχήσει, την ίδια ερώτηση θα κάνει. Εμείς ωστόσο αν κάνουμε την ερώτηση μεταξύ μας, φαντάζομαι ένας σοβαρός άνθρωπος θα έδινε μια από τις τρεις ακόλουθες απαντήσεις. Η μία είναι  συγκινησιακή… Τα ζώα και τα φυτά, μας θρέφουν και μας κάνουν παρέα, μας κρατάνε συντροφιά, μας υπηρετούνε,  παίζουν μαζί μας...


Η ηθοποιός Άννα Ανδριανού μετά τη βράβευση στην ομιλία της συγκινημένη είπε:   «Το τελευταίο καιρό στη χώρα μας,  ζήσαμε τη φρίκη του θανάτου ενός νέου παιδιού, που αυτοκτόνησε με τραγικό τρόπο  διαλυμένος  από βασανιστήρια ψυχικά και σωματικά που άσκησαν πάνω του άλλα παιδιά συνομήλικα του και δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι ο μόνος. Το μπούλιγκ είναι ένα γεγονός, που μας σοκάρει όλους βαθιά και μας κάνει να αναρωτιόμαστε, πως γίνεται κάποιοι άνθρωποι τόσο νέοι να κρύβουν μέσα τους τόσο μίσος για τους άλλους και να βγάζουν βία εναντίον τους. Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά μέσα μας θα δούμε ότι η βία ξεκινάει από άλλες και φαινομενικά πιο αθώες πράξεις και ενέργειες. Η συμπεριφορά μας απέναντι σε οτιδήποτε  είναι αλλιώτικο από μας και είναι στο έλεος μας και μια τέτοια κατηγορία – η πρώτη – πιο εύκολη - είναι τα ζώα. Ένας γνωστός φιλόσοφος λέει: Ο πολιτισμός ενός ανθρώπου ενός λαού,  φαίνεται από την συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα πλάσματα που βρίσκεται στο απόλυτο έλεος μας...»  ΟΜΙΛΙΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ YOUTUBE COM



Μετά την παρουσίαση των σποτ στους συντελεστές προσφέρθηκαν βιβλία και ευχαριστήριες επιστολές, ενώ με την τιμητική διάκριση του επίτιμου μέλους της Π.Φ.Π.Ο. τιμήθηκαν η ηθοποιός Άννα Αδριανού για το φιλοζωικό της έργο και ο σκηνοθέτης Τάκης Ζερδεβάς. Οι παρευρισκόμενοι έβαλαν την υπογραφή του στο ψήφισμα της Π.Φ.Π.Ο. Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Νίκου ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την προστασία που προσφέρουν στα ζώα, τα οποία είναι δημιουργήματα του θεού, ενώ επισήμανε ότι ο άνθρωπος ως λογικό ον έχει υποχρέωση να τα φροντίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου