Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

2015 - Earth Day’s 45th anniversary

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2015, 45η ΕΠΕΤΕΙΟΣ


Το 2015 μπορεί να είναι η πιο συναρπαστική χρονιά στην περιβαλλοντική ιστορία, αφού φέτος η οικονομική ανάπτυξη και η αειφόρος βιωσιμότητα δίνουν τα χέρια και πορεύονται μαζί. Φέτος επιτέλους οι ηγέτες αποφάσισαν μια Συνθήκη για τη Κλιματική Αλλαγή.  Ήδη 45 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά (1970) από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς, η ΗΜΕΡΑ του ΠΛΑΝΗΤΗ  . Αυτή ήταν και η αφετηρία του περιβαλλοντικού κινήματος και η  22η Απριλίου ορίστηκε ως Ημέρα της Γης το 2009, ύστερα από συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη. 


Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα περιβάλλοντος.  Η δράση του Παγκόσμιου Δικτύου για την Ημέρα της Γης δεν εξαντλείται όμως τη συγκεκριμένη μέρα. Τα «Πράσινα Σχολεία» και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Παγκόσμια Πράσινη Οικονομία, η καμπάνια για τις Πράσινες Πόλεις είναι κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις μέσω των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν και προσπαθούν ακούραστα να ενημερώσουν τους συνανθρώπους τους σχετικά με το πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας, τις κοινωνίες μας, τη ζωή μας την ίδια.Το 2015 θα είναι η  χρονιά, που πολίτες και οργανισμοί θα εγκαταλείψουν τις πολύτιμες πρώτες ύλες που εξαντλούνται και θα στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Από τη μια μεριά, οι αναπτυσσόμενες χώρες αρνούνται να εγκαταλείψουν την οικονομική τους ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από την άλλη, οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αμερική, εξακολουθούν να ρυπαίνουν τον πλανήτη όσο... δεν πάει! Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, βέβαια, από την κλιματική αλλαγή είναι οι πιο φτωχοί πληθυσμοί.  Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη μεγαλύτερη πορεία της ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. 


Χρόνια ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά πολίτες ζητούσαν από τους ηγέτες των κρατών να αναγνωρίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να πάρουν μέτρα. Ευτυχώς, φαίνεται πως οι προσπάθειές τους δεν πήγαν εντελώς χαμένες. Στην ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Δε γίνεται να παριστάνουμε ότι δεν τους ακούμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κόσμου».… Στην Ημέρα της Γης είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Μάλιστα, οι χρήστες του διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και ένα κουίζ για να διαπιστώσουν… ποιο ζώο/πτηνό/ερπετό/ψάρι αντιστοιχεί σε αυτούς!